Eugen Apjok, antrenor Romania U20: „Stagiul de la Marcoussis a fost benefic si cred ca baietii au capatat mai multe incredere in ei”

Nationala de U20 a Romaniei a revenit in tara dupa un stagiu de pregatire facut la Marcoussis, la “Centrul National de Rugby”. Stejareii se vor pregati la cluburi in aceasta saptamana urmand ca duminica, 19 martie, sa se reuneasca pentru Campionatul European de U20 ce va avea loc la Bucuresti, pe Stadionul “Arcul de Triumf”. Romania va debuta pe 26 martie, cu Belgia, de la ora 17:00.

Antrenorul echipei, Eugen Apjok a vorbit pentru “FRR.ro” despre cum a decurs stagiul din Franta si meciul de pregatire cu echipa de U19 a “cocosilor”, incheiat cu rezultatul de 22-7 (0-0, 10-0, 12-7) pentru gazde.

Cum a fost acest stagiu la Marcoussis?
Am beneficiat de cele mai bune conditii de pregatire. Am vazut ce inseamna o baza moderna, cu aparatura moderna de pregatire. A fost un stagiu benefic, mai ales ca ne-am putut antrena in centrul uneia dintre echipe mari, cu traditie din Europa.

Ce a insemnat pentru echipa acel meci de pregatire cu echipa de U19 a Frantei?
Am jucat cu o echipa care stie rugby, o echipa cu un stil diferit de joc al nostru. Ma bucur ca am facut o prima repriza buna, unde au functionat foarte bine momentele fixe si apararea, drept dovada rezultatul a fost 0-0, apoi cu schimbarile facute, in celelalte doua reprize au inceput sa apara si problemele. Baietii nu au mai raspuns celor ce le-am cerut, au avut probleme mari in atac, sub presiune nu am luat deciziile corecte, nici cand am avut posesia.

Romania U20 a intalnit Franta U19 intr-un meci de pregatire la Marcoussis.
Romania U20 a intalnit Franta U19 intr-un meci de pregatire la Marcoussis.

Ce au invatat baietii din acest meci?
Ne-a prins foarte bine pentru ca am intalnit un adversar cu un alt stil de joc, mult mai apropiat de cel al viitorilor adversari de la Campionatul European. Dupa acel meci am facut analiza video si am lamurit anumite aspect pe aparare. Cred ca dupa aceasta intalnire baietii au devenit mai puternici si mai increzatori in ei, pentru ca au reusit ca in prima parte sa faca fata unei echipe mult mai puternice.

Ati facut si un antrenament comun cu echipa de U19 a Frantei…
Da, a fost un antrenament benefic, cu o zi inainte de meci. Inaintasii au avut un antrenament de 45 de minute impartit in trei reprize de 15 minute, in prima s-a pus accent pe jocul cu balon lent atat in atac, cat si in aparare, in cea de-a doua s-a lucrat marginea, molurile in atac si aparare, iar in cea de-a treia gramezile ordonate, in atac si aparare. Am acoperit tot ce aveam nevoie, am vazut ce avem de lucrat, care ne sunt punctele slabe. Apoi treisferturile, tot in cele trei reprize au facut atac-aparare din momente fixe si lansari de joc, in cea de-a doua s-a pus accent pe luarea deciziilor in atac, adica atacarea spatiilor libere si in ultima, jocul in spatele apararii, daca reusim sa trecem de prima linie de aparare, cum putem continua jocul de acolo. Intre cele doua antrenamente s-a facut unul de 20 de minute cu efectiv complet, din momente fixe.

Recuperarea dupa meci Stejareii au facut cu nationala de seniori a Frantei…
A fost un moment frumos. Baietii au avut emotii, chiar si la antrenamentul comun cu cei de la U19. Am ramas surprinsi de profesionalismul francezilor, de atitudinea echipei de seniori, care foarte relaxati, au dat mana cu baietii, au discutat cu ei. Sper ca Stejareii au invatat ceva din toate aceste lucruri, pentru ca nu te intalnesti in fiecare zi cu Picamoles, Maestri…

Cum vi s-au parut jucatorii la finalul acestui stagiu?
Categoric au fost impresionati de ce au vazut la Marcoussis, cu atat mai mult cu cat au intalnit si echipa de seniori a Frantei. Noi am gandit aceste stagii ca pe o simulare pentru Campionatul European, ne-am dorit sa avem trei meciuri in opt zile, asa cum vom juca in aceasta competitie.

Ce urmeaza pentru ei?
Saptamana aceasta se vor pregati la cluburi. Am adresat cluburilor rugamintea de a-i lasa sa se pregateasca dupa programul individual pe care l-a primit fiecare, sa nu faca contact si sa nu joace in meciurile de pregatire, pentru a-i avea apti la Campionatul European. Stiu ca este nevoie de ei, sunt importanti pentru cluburi, insa speram sa avem ajutorul tuturor si sa respectam toti aceeasi idee. Duminica, 19 martie vom intra in cantoament pentru aceasta competitie si sper ca pana atunci sa reusim sa mai recuperam din jucatorii accidentati pentru ca avem multe probleme pe treisferturi.

Romania U20 a facut un stagiu de pregatire la Marcoussis.

Ati preluat aceasta echipa la inceputul anului. Ce ati reusit sa imbunatatiti la ea?
Apararea. In ultimele stagii de pregatire am incercat sa lamuresc si sa fiu sigur ca toti jucatorii au inteles sistemul de aparare. Progresul s-a vazut clar in meciurile jucate la Iclod si Cluj, in trei partide luand doar trei eseuri.

Primul adversar va fi Belgia. Ce stiti despre ea?
Nu avem nicio informatie despre ce joaca de aceea incercam sa ne concentram mai mult pe jocul nostru, sa ne urmam planul de joc. Ne vom da seama de jocul lor dupa primele minute de meci, dupa care vom putea sa le dam indicatii jucatorilor. Primul meci va fi cel mai greu pentru trebuie sa il castigam ca sa putem ramane in lupta pentru castigarea competitiei. Obiectivul nostru este de a castiga Campionatul European.

 

 

 

 

 

 

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile