Vineri si sambata, inaintea meciului din Amlin Challenge Cup contra franezilor de la Agen, au avut loc alte trei intalniri importante cu antrenorii si preparatorii fizici din cluburi.
Derek O’Sullivan, Educator IRB pentru pregatire fizica si colaborator apropiat al Federatiei Irlandeze de Rugby IRFU, a condus un curs pentru preparatorii fizici, continuand stagiul de nivel 1, desfasurat cu putine saptamani in urma.
Planificarea/periodizarea antrenamentului a fost tema principala a acestui curs.
In paralel, antrenorii de SuperLiga, Divizia Nationala de Seniori, Divizia A si U19 s-au intrunit la Conferinta Nationala a antrenorilor de seniori, intalnind si stafful selectionatei Lupilor pentru un schimb de idei, iar Razvan Popovici a facut o sinteza a stagiului international de la Marcoussis.
Pe langa unele teme care privesc jocul actual la inalt nivel, cum ar fi atacarea spatiului din fata apararii sau deschiderea/conservarea/atacarea intervalului dintre doi aparatori, la aceasta intalnire s-au discutat si alte aspecte legate de colaborarea viitoare a antrenorilor de club cu cei din stafful FRR.
„In primul rand, voi propune Biroului Federal infiintarea imediata a unui Departament Tehnic al FRR compus din sase tehnicieni: Peter Ianusevici, Daniel Mitrea, Alexandru Achim, Hari Dumitras, Bogdan Muntean (Rugby in 7), cat si un strateg de pregatire fizica, coordonator al acestei activitati din partea FRR. Acest grup va sta la dispozitia antrenorilor si cluburilor pentru orice aspecte legate de pregatirea jucatorilor, fiind in acelasi timp responsabili de evaluarea antrenorilor si cluburilor, de infiintarea de centre de excelenta si olimpice, formarea si perfectionarea continua a antrenorilor, imbunatatirea calendarului competitional. In acest sens, este de neacceptat ca unii jucatori angrenati in campionat, echipa nationala sau Lupi sa joace 47 de meciuri pe an, in timp ce altii, abia daca ajung la 20. Unii sunt astfel expusi nepermis accidentelor, in timp ce altii nu se pot dezvolta intr-o competitie care se desfasoara doar 4-5 luni pe an”, a declarat Antrenorul Federal, Peter Ianusevici.
„O alta discutie interesanta si provocatoare a fost cu Derek O’Sullivan, invitat sambata la antrenori pentru un schimb de idei si a face un rezumat al cursului de preparatori fizici pe care l-a condus vineri. In acest sens, o prezentare facuta de el a fost deosebit de interesanta si discutata, legata de pregatirea fizica: cine se antreneaza la intensitate redusa, va juca la intensitate redusa, cine se antreneaza la intensitatea mare ceruta de jocul actual, va putea sa-i faca fata, acoperind in acelasi timp filierele energetice reclamate de antrenamentul de intensitate redusa. Cu alte cuvinte, chiar si in stagiile de pregatire din perioadele pregatitoare si precompetitionale, el pledeaza pentru exercitii tehnico-tactice intense, astfel castigandu-se mult timp pentru antrenarea acelor elemente tehnico-tactice care sunt specifice jocului actual, influentand in acelasi timp pozitiv pregatirea filierelor energetice specifice acestor perioade.In ceea ce ma priveste, iesind din antrenamentul static, schematizat mai ales la nivelul treisferturilor si a vesnicelor asamblari, putem sa ne racordam in putine luni la un antrenament modern, de mare intensitate, foarte variat, care sa produca jucatori creativi, adaptabili la fiecare faza de joc: e vorba in primul rand de miscarea generala, de jocul deschis cu repere exacte ale grupelor de atac. In acest sens, ne vom reintalni cu acesti antrenori pe data de 14-16.03.2013 cu ocazia meciului cu Georgia, analizand meciurile echipei nationale pana la acel moment si continuand cu cursurile tehnice propuse de cei prezenti: Temele acelui curs vor fi planificare/periodizarea antrenamentului (joi), organizarea apararii, placajul si faza post-placaj (vineri si sambata).
Pana atunci insa, asteptam antrenorii sa ne contacteze pentru consultatii individuale la temele de care au ei nevoie. In cursul acelor discutii, ei vor primi si materialele de care au nevoie in procesul de antrenament, deci ii asteptam sa vina cu memorii externe”, mai explica Ianusevici.
O ultima intalnire a avut loc cu Comisia Tehnica de seniori la care au fost toate cluburile reprezentate, cu exceptia Timisoarei. Din cauza calendarului aglomerat datorat cresterii numarului de intalniri internationale, de comun acord s-a decis a cere renuntarea la SuperCupa si demararea campionatului in acel weekend.
„Aceste modificari nu rezolva inca supraincarcarea internationalilor si subsolicitarea celorlati de care vorbeam mai inainte. In acest sens, va trebui sa prezentam cat mai curand o propunere de competitie la nivel DNS si DA pentru a mari numarul de meciuri si mai ales de meciuri interesante, echilibrate,” explica acesta.
„Luni, 10 decembrie 2012, la sediul FRR, va avea loc sedinta Comisiei Tehnice de juniori, care se va ocupa de modul de organizare a turneelor finale, dar si aici simt nevoia unui sezon competitional mai lung, care sa solicite si pregateasca mult mai bine juniorii nostri pentru competitiile internationale europene (U18) si calificari mondiale (U19)”, incheie tehnicianul roman.