La inceputul Secolului XX sportul cu balonul oval a inceput sa-si faca prezenta in Romania, iar prima partida s-a disputat la Bucuresti in 1913, protagoniste fiind Tennis Clubul Roman si Sporting Club, in care se regaseau jucatori familiarizati cu rugbyul in Franta.
Astfel printre deschizatorii de drum ai rugbyului din Romania putem sa-i enumeram pe Grigore Caracostea, fost jucator la Racing Club France, Nae Marascu, capitan al echipei Olympique Lille, Constantin Cratunescu , component al selectionatei Parisului sau Sorin Michailescu cu partide jucate pentru Nancy.
Celor enumerati mai sus li s-au alaturat fratii Hussar si Iconomu, Mircea Iconomu de asemenea cu experienta partidelor din Franta la Montpellier si Perpignan, Henry Manu, Mihai Varadala, Atanase Tanasescu,Dumitru Tanasescu si Dumitru Volvoreanu.
Pana sa se ajunga la aceasta prima disputa, in 1910 a luat fiinta sectia de rugby a Tennis Clubului Roman, printre initiatori aflandu-se Grigore Caracostea, George Iconomu si Ion Camarasescu. Sporting Club a aparut ceva mai tarziu, cand Alexandru si Jean Hussar au decis sa paraseasca Tennis Clubul Roman pentru a pune bazele unei noi echipe.
Intalnirea dintre Tennis Clubul Roman si Sporting Club a avut loc, conform publicatiilor din acea vreme pe 8/21 septembrie 1913, iar locul de disputare a fost terenul de la Sosea cunoscut sub numele de Federatie, situat pe actualul Bulevard Iancu de Hunedoara.
Partida s-a incheiat la egalitate, 3-3, in acea vreme eseul valora trei puncte, la fel ca lovitura de pedeapsa, dropgolul, patru puncte, iar transformarea doua. Pe 13 octombrie s-a disputat revansa, Tennis Clubul Roman impunandu-se cu rezultatul de 6-0.
“Pentru inceput, echipamentul era putin precar. Pentru deosebire, jucatorii purtau tricouri in alte culori. Sortul erau pantaloni de strada taiati sub genunchi sau in cel mai fericit caz, de culoare alba. Cine avea bani purta incaltaminte de sport, cu crampoane, daca nu, aveau ghete de oraş. Arbitrul era îmbracat de strada, cu sapca, pantaloni golf, haina stransa pe corp. Cu timpul s–a ajuns, ca toti participantii sa fie imbracati de sport. La un moment dat federatia cerand ca rugbistii sa aiba pantalonii taiati deasupra genunchilor.
La inceputul lunii iunie, Primaria capitalei a cedat 25 hectare la Soseaua Kisselef. Proiectul prevedea In partea dinspre oras un teren de rugby si un teren de fotbal. Erau prevazute si alte dotari pentru sport”, se arata in lucrarea “1913-2013: 100 de ani de rugby in Romania”
Acest prim pas a reprezentat un succes dovada ca in urmatorul an s-a disputat prima editie de campionat, Tennis Clubul Roman devenind prima castigatoare dupa o dubla mansa, tot in fata celor de la Sporting Club.