INTERVIU Antrenorul Romaniei, Lynn Howells: “Turneul din Japonia le va da jucatorilor ocazia de a vedea o alta cultura, de a se acomoda acolo, de a se adapta cat mai bine”

Nationala de rugby a Romaniei a terminat sezonul 2016-2017 al Rugby Europe Championship pe primul loc, cu 19 puncte si a facut un pas mare spre calificarea directa la Cupa Mondiala din 2019. Antrenorul Lynn Howells a facut o analiza a acestui sezon si a vorbit despre turneul din luna iunie, cand Stejarii vor juca in Japonia si Canada.

Rugby Europe Championship s-a terminat de doua saptamani. Care sunt concluziile legate de participarea Romaniei?
Nu am avut un inceput bun, a fost esecul cu Germania, meci care probabil a influentat ceea ce s-a intamplat de-a lungul competitiei si ne-a facut sa reconsideram totul, sa abordam altfel ceea ce a urmat. Daca toata lumea inaintea meciului cu Germania credea ca e doar Germania, o echipa careia anul trecut i-am dat 60 de puncte, la fel cum si Georgia a facut in cazul nostru, uite ca nu a fost chiar asa. In rugby e foarte important sa iti tratezi adversarul cu respect, sa nu-l subestimezi, pentru ca totul se poate intoarce impotriva ta.

A urmat meciul cu Spania…
Meciul cu Spania, de la Bucuresti, a fost un meci pe care trebuia sa il castigam, nu era absolut nicio alta optiune. Am castigat, am dominat meciul, scorul nu a fost cel care ar fi trebuit, dar a fost pentru noi o victorie fara emotii. Apoi a urmat meciul cu Rusia, probabil in afara meciului cu Georgia, a fost cel mai bun meci pe care l-am jucat in competitie. Baietii au aratat multa determinare, vointa, au aratat ce inseamna sa joci pentru Romania, a fost un meci in care s-au daruit total. A fost o victorie cu punct bonus in Rusia,  iar pentru mine asta a fost un pas mare in calificarea la Cupa Mondiala.

De ce credeti ca a fost atat de greu in aceste meciuri? Romania nu a impresionat ca joc…
Cred ca de fapt dificultatea in meciurile cu Belgia, Germania, Rusia si Spania este ca aceste echipe nu au incercat sa joace rugby, ci doar sa ne opreasca. In plus, nici arbitrajul nu s-a ridicat la standardele la care ne asteptam intr-o asemenea competitie. Am avut victorii cu bonus, din trei meciuri am luat doua puncte bonus si asta a mai diminuat un pic din ce am pierdut in Germania. Lor li s-a adaugat meciul cu Georgia, cel mai important pentru noi.

Lynn Howells este antrenorul Romaniei din 2012.

De ce era atat de important acest meci?
Meciul cu Georgia e altceva. Desi nu avea miza calificarii la Cupa Mondiala, toata lumea spunea ca acesta este singurul meci care conteaza. Nu am invins niciodata Georgia de cand antrenez Romania si pentru mine era o provocare. Georgia tot timpul este o provocare. In meciul cu Georgia cred ca am fost echipa mai buna, cred ca am fost mai buni decat a aratat-o rezultatul final, am fi putut marca mai multe puncte, am facut doua sau trei greseli inacceptabile la acest nivel. Sa joci cu o echipa care e pe locul 12 mondial si sa castigi, inseamna mult. Am vazut o gramada a Romaniei care practic a distrus gramada Georgiei, gruzinii fiind recunoscuti pentru forta gramezii.

Ce s-a intamplat cu gramada? Cum va explicati faptul ca de la o gramada care s-a impus greu cu Germania, am ajuns la o gramada care a dominat Georgia?
Cred ca s-a vazut ajutorul pe care Massimo Cuttita ni l-a dat pe gramada, fiecare jucator devenind mult mai tehnic individual, cred ca asta a ajutat mult. Cand vorbesti de meciul Romania – Georgia, toata lumea se gandeste la gramada, la lupta de acolo, restul nu conteaza. Am avut o prima linie foarte tanara, insa foarte puternica.  In ultimele saptamani s-a lucrat foarte mult cu fiecare jucator din gramada in ceea ce priveste partea de tehnica individuala. Gramada a devenit mai mult decat o forta bruta, nu a fost doar zona de contact, noi am devenit mai tehnici, pe cand ei, nu.

Ce credeti ca s-a intamplat cu Georgia? E posibil sa fi venit aici gandindu-se ca va fi inca o victorie in fata Romaniei?
Exact. Nu ne-au aratat respect, nu au considerat ca putem fi adversarul care se ridica la nivelul lor, sa nu uitam ca anul trecut am pierdut cu 38-9. Acum, in acest sezon al competitiei, fiind vorba despre calificarea la Cupa Mondiala, mentalitatea s-a schimbat radical. Sunt absolut convins ca daca Mihai Macovei ar fi fost recuperat pentru meciul cu Germania, nu am fi pierdut. Este un capitan absolut incredibil.

In meciul cu Georgia s-a accidentat in prima repriza, dar a ramas in teren…
Este un mare jucator si capitan. Stie exact ce sa le spuna jucatorilor si cand, cum sa ii incurajeze, cum sa le atraga atentia ca au gresit si ca nu fac ceea ce ar trebui. Vorbeste foarte bine cu arbitrul, stie sa isi apere jucatorii, chiar in meciul cu Georgia am remarcat relatia speciala pe care o are cu Viorel Lucaci. In permanenta s-au sustinut pe teren, au venit in suport, unul pentru celalalt. Repet, felul in care Macovei conduce echipa este uimitor.

Mihai Macovei si Viorel Lucaci l-au oprit in permanenta pe Gorgodze.

Sa ramanem un pic la acest meci. Apararea a functionat foarte bine, jucatorii au reusit sa il anihileze pe cel mai temut jucator georgian, Mamuka Gorgodze. Ce le-ati spus baietilor?
Le-am spus ca atata vreme cat Mamuka este in picioare, el tot timpul va controla balonul si va fi un pericol. Este masiv, puternic, iar in momentul in care este cu balonul in mana si vine in viteza, practic nimeni nu poate sta in fata lui. Singura sansa pentru noi era sa il punem jos, sa fim permanent pregatiti sa il asteptam cu placaje si sa avem tot timpul cate doi jucatori care fac asta. L-am oprit din joc, l-am doborat si asta nu a placut deloc nimanui si s-a vazut in jocul georgienilor.

O victorie asteptata sapte ani, insa trofeul s-a lasat asteptat si dupa meci…
A fost o nebunie. Am plecat gandindu-ne ca am batut Georgia si ca nu am reusit sa castigam titlul european. Am mers la repriza a treia si georgienii au crezut ca sunt campioni europeni si erau fericiti, euforici, cum e normal, iar noi ne gandeam ca nu am reusit sa castigam si titlul, apoi a venit Octavian Morariu si ne-a zis ca a fost o greseala, Romania e de fapt campioana si Georgia este pe locul secund. Si absolut totul s-a schimbat, noi eram cei bucurosi, iar georgienii cei care erau suparati. Nu am trait niciodata asa ceva. Am fost dezamagit pentru ca baietii nu au trait acel moment de a ridica trofeul, de a face poza cu el, si din pacate, asta nu o poate schimba nimeni.

Cum ati simtit presiunea din afara asupra baietilor dupa infrangerea cu Germania?
Cred ca s-a spus totul despre acel meci si suporterii au avut dreptate sa reactioneze asa, sa spuna ca nu e posibil sa pierzi in fata Germaniei, mai ales dupa ce ai de doua ori asemenea diferenta de puncte. Ca jucator trebuie sa inveti din toate aceste lucruri. Am pierdut cu Germania, dar am castigat cu Georgia. Cine ar fi zis ca este posibil asta? Cred ca acum s-a vazut clar ca este o problema cu jucatorii care evolueaza in campionatul intern, care disputa ultimul meci in noiembrie si se intorc sa joace primul meci in februarie, in competitie. Sunt probleme mari ce tin de pregatirea fizica, nu au antrenamente, nu au cum sa fie pregatiti pentru jocul de contact. Toate echipele cu care am jucat au competitii si in decembrie, practic nu au acea pauza.

Daca ar fi sa numiti un lucru pozitiv din acest debut competitional pentru Romania, care ar fi acela?
Faptul ca am avut trei meciuri care conteaza pentru calificarea la Cupa Mondiala in deplasare si la anul vom intalni acasa Rusia, Germania si Belgia. Vom merge in Georgia, insa acela este un alt meci.

Ce v-a dezamagit in acest inceput de an competitional legat de echipa?
Faptul ca am pierdut in fata Germaniei. Apoi dupa meciul cu Spania, cand l-am pierdut pe Vlad Nistor, care a facut varicela, apoi pe Luke Samoa- accidentat, apoi am tot pierdut jucatori, m-a intristat faptul ca nu am reusit sa ne pregatim pana la capat cu acelasi lot. Practic de la meci la meci a trebuit sa facem schimbari, sa ne adaptam. A fost o campanie buna, vreau sa multumesc celor din federatie ca pentru meciul cu Rusia am avut un charter, am ajuns acolo, a doua zi am avut meci si apoi ne-am intors. A contat foarte mult pentru toata lumea acest lucru.

Toata lumea s-a intrebat de ce nu am putut juca acelasi rugby spectaculos cum am facut in toamna. Care este explicatia?
Cand am jucat in toamna am jucat cu echipe care isi doreau sa joace rugby si am jucat si noi bine. Cand am inceput sa jucam in Rugby Europe Championship, competitia care timp de doua sezoane este criteriu de calificare la Cupa Mondiala, toti se tem sa nu faca greseli. Insa, asa cum spus, echipele cu care am jucat acum nu au incercat sa joace rugby si este destul de dificil sa joci cand arbitrul nu arbitreaza ce se intampla in zonele de contact, cand incercam sa jucam in viteza, iar celalalta echipa nu doreste asta si fragmenteaza jocul. Cred ca marea diferenta acum este ca toata lumea se teme sa nu faca greseli. O greseala te poate scoate din cursa de calificare la Cupa Mondiala.

Lynn Howells spune ca turneul international din iunie ii va ajuta sa gestioneze probleme legate de acomodare in tari ca Japonia si Canada.

Rugby Europe Championship a trecut, toata atentia este indreptata spre turneul din iunie, cand vom juca in Japonia si Canada. Ce inseamna aceste meciuri pentru echipa?
De multe ori le-am spus celor de la World Rugby ca Romania joaca doar la Cupa Mondiala in afara tarii cu echipele mari. Jucam afara cand e vorba de Rugby Europe Championship, insa toti spun: da, jucam in Rusia, in Spania, etc., insa doar pentru o perioada scurta de timp. Noi avem nevoie de turnee mai lungi, pentru ca altfel traiesti si gestionezi lucrurile cand esti in deplasare. World Rugby ne-a ajutat foarte mult cu aceste meciuri. Mergem in Japonia, locul unde va avea loc Cupa Mondiala din 2019, iar asta le da jucatorilor ocazia de a vedea o alta cultura, de a vedea cum se acomodeaza acolo pentru ca va fi la fel ca la Cupa Mondiala, pentru mine acesta esteun turneu important din perspectiva asta. Japonia este cu totul altfel, am mai fost acolo cu echipa nationala a Tarii Galilor, este un mediu total diferit, iar jucatorilor nu le va fi deloc usor sa ia contact cu aceasta cultura. Si cu Canada va fi la fel. In Japonia mancarea va fi total diferita de ceea ce suntem obisnuiti noi sa mancam, deci trebuie sa se descurce si cu asta, insa cel mai mare plus este ca vom juca pe un stadion unde se va juca Cupa Mondiala. Dupa aceea vom zbura in Canada, pentru al doilea meci, apoi ne vom intoarce in tara pentru a juca a treia partida.

Va fi un turneu extrem de obositor, cu multe schimbari de fus orar, cu multe lucruri noi…
Tocmai de aceea avem nevoie de acest turneu. Dincolo de aceste schimbari, faptul ca vom calatori ne va da posibilitatea sa vedem jucatorii care sunt in echipa, care vor face deplasarea in acest turneu, si apoi grupul care va ramane acasa, pentru ca va trebui sa avem un grup cu care sa pregatim in tara al treilea meci. Probabil acest turneu ne va oferi si raspunsuri la unele posturi precum 10 si 15, trebuie sa folosim aceste meciuri pentru a obtine solutii. Cel mai important insa e ca in Japonia vom juca la Kumamoto, pe un stadion care va gazdui meciuri de Cupa Mondiala.

Ce credeti ca s-a intamplat cu Canada? Nu au avut o editie prea buna de Americas Rugby Championship?
Am vorbit cu antrenorul lor si mi-a spus ca a incercat sa joace cu toti jucatorii tineri pe care ii avea pentru a incerca sa intinereasca lotul, sa gasesca niste solutii pentru viitor. Canada a facut ceea ce am facut noi anul trecut in Cupa Europeana a Natiunilor, am incercat sa vedem cat mai multi jucatori. In momentul in care vom juca cu ei, in iunie, Canada va alinia cea mai buna formula de echipa, jucatorii cei mai experimentati cu cei mai buni tineri jucatori care au confirmat in meciurile din aceasta competitie.

Romania va intalni pe 10 iunie, Japonia, la Kumamoto, pe Stadionul Umakana Yokana, unul dintre stadioanele pe care se vor juca si meciuri la Cupa Mondiala din 2019. In cel de-al doilea meci al turneului, pe 17 iunie, la Edmonton, Stejarii vor intalni Canada.

 

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile