Interviu gsp.ro – Alin Petrache: „Obiectivul pentru 2010:calificarea la Cupa Mondiala 2011”

alin_petrache_mediaPresedintele Federatiei Romane de Rugby, Alin Petrache, vorbeste despre relatia cu Marin Mot, despre criza economica ce se va face simtita in 2010 in rugby-ul romanesc si despre calificarea la Cupa Mondiala din 2011.

Marin Mot a demisionat din functia de membru al Biroului Federal spunind: „Probabil ca in sinea sa, Alin Petrache ma considera dusmanul sau sau partenerul vechii conduceri”. Cum comentati?
„Nu il consider dusman. Este un membru al familiei rugbyului din Romania. Inainte de alegerile din acest an, chiar m-am intalnit cu domnul Mot si am discutat despre proiecte comune”.

Care este acum relatia cu domnul Mot?
„Dinsul este antrenorul echipei Steaua, eu sint presedintele Federatiei Romane de Rugby”.

Desi am schimbat multi antrenori de la cirma echipei nationale, inca nu reusim sa „scoatem capul din nisip”. Care este motivul?
„In acest moment incercam sa formam un grup. La nivel de mentalitate avem o usoara crestere. Aici avem din pacate cele mai mari probleme. Primul nostru obiectiv este sa devenim cu adevarat profesionisti”.

Pe cind un scor ca acel 15-0 dintre Romania si Franta de pe Lia Manoliu?
„Cred ca opt ani este un termen rezonabil. Cu investitii si o strategie coerenta in opt ani putem spera la un asemenea rezultat”.

Criza economica a afectat IRB. In ce masura va afecta FRR?
„IRB a taiat intre 10-25% de la fiecare capitol din contractul pe care il avem. Romania este singura tara din Europa care are un contract de inalta performanta, in afara de echipele din Turneul celor 6 natiuni”.

In 2008 subventiile de la IRB au fost aproximativ 30% din bugetul FRR. Cum a fost 2009 si cum se vede anul 2010?
„2009 a fost un an bun in care am adus parteneri noi la Federatie. Din punctul meu de vedere 2010 va fi un an greu. Romania a intrat cu adevarat in criza economica abia in a doua jumatate a anului 2009. In 2010 criza se va simti si mai tare. Sper sa nu dureze decit un an”.

Vom avea sponsori noi in 2010? Vor pleca din sponsorii actuali?
„As face o mica precizare. Nu vorbim neaparat de sponsori. Eu i-as numi parteneri. Institutii care ne ajuta nu neaparat cu bani cash ci ne ofera anumite facilitati. Nu vom pierde din actualii parteneri. Chiar vom semna noi parteneriate (CEC Bank, KIA)”.

Au fost momente cind internationalii nu mai vroiau sa vina la nationala. Acum situatia s-a schimbat. Care sint motivele?
„Cred ca a contat foarte mult modul diferit de a comunica cu ei. Jucatorii din strainatate sint personalitati puternice. Important este faptul ca Federatia Romana de Rugby nu face diferente intre jucatorii care activeaza in strainatate si cei din campionatul intern”.

Sint motivati jucatorii din punct de vedere financiar? Care sint primele de joc pentru jucatori si pentru antrenori?
„Primele se ofera in functie de importanta meciului. Nu as putea sa va spun o suma exacta”.

Facind un bilant al lui 2009 care au fost momentele cele mai bune si care au fost cele mai proaste perioade ale echipei nationale?
„Este foarte important faptul ca toti jucatorii din angrenajul echipei nationale vor sa puna umarul pentru calificarea la Cupa Mondiala. Am castigat un turneu mondial la juniori U20 si unul european la U21. Am avut si o clasare pe locul 4 la Campionatul European U18”.

Care sint obiectivele pentru 2010?
„Obiectivul principal este calificarea echipei nationale de seniori la Cupa Mondiala din 2011. De asemenea dorim sa cistigam Campionatul European U21 si Junior World Rugby Trophy la U20. Nu cred ca ar fi un obiectiv imposibil de atins o clasare pe podium la Campionatul European U18”.

Un mesaj de sarbatori pentru iubitorii rugby-ului romanesc
„Le urez multa sanatate, un an mai bun si ii asteptam alaturi de echipa nationala”, a spus Alin Petrache pentru gsp.ro.

Sursa: Andreea Moldoveanu – Gazeta Sporturilor

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile