Invictus sau cum a castigat Africa de Sud Cupa Mondiala din 1995

invictusFilmul Invictus prezinta povestea presedintelui sud-african, Nelson Mandela, care a incercat prin rugby sa isi reuneasca poporul divizat de apartheid.
Nelson Mandela (Morgan Freeman) si Francois Pienaar (Matt Damon), capitanul echipei Africii de Sud, sunt personajele principale. Filmul realizat de Clint Eastwood prezinta implicatiile sociale pe care rugbyul le-a avut in aceasta tara si modul in care au reusit cei doi sa uneasca o natiune prin intermediul acestui sport.

Locuitorilor de culoare nu le placea rugbyul pentru ca el era practicat intr-o proportie covarsitoare de albi (Afrikaners).
Abia ales presedinte, dupa ce statuse 27 de ani in inchisoare datorita convingerilor sale, Mandela il incurajeaza pe capitanul Springboks, Francois Pienaar, sa castige Cupa Mondiala. Capitanul il asculta si sud-africanii inving in finala Noua Zeelanda.
In momentul decernarii trofeului, Mandela a purtat un tricou identic cu cel al capitanului, acesta fiind se pare primul semn al reconcilierii intre albii si negrii din aceasta tara. Francois Pienaar a declarat atunci ca trofeul este pentru toti cei 43 de milioane de sud-africani.
La aceasta Cupa Mondiala Africa de Sud a invins si Romania.

Numele filmului vine de la o poezie a lui William Ernest Henley, scrisa in 1875, intitulata Invictus, pe care Mandela o stia din inchisoare. I am the master of my fate, I am the captain of my soul sunt ultimele doua versuri ale poeziei care apar si in film.
Initial, filmul s-a numit The Human Factor si este inspirat din cartea lui John Carlin – Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game That Changed a Nation.
Criticii il vad deja ca pe un candidat serios pentru OSCAR.

Urmareste aici trailerul filmului:

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile