La 19 ani impliniti in luna octombrie, Iulian Hartig a fost desemnat cel mai bun junior din rugbyul romanesc in 2017. Component al echipei de U20 al Romaniei (el fiind de altfel cel mai tanar jucator al Stejareilor de la Campionatul European de la Bucuresti – avea 18 ani in luna martie), campion national cu CSS 2 CNE Baia Mare la U19 rugby x si jucator in primul esalon valoric de seniori la CSM Bucuresti, Hartig (1,79m si 105 kg) este considerat unul dintre jucatorii de perspectiva ai rugbyului romanesc. O apreciere cu atat mai importanta cu cat acesta evolueaza pe un post, cel de pilier, in care maturitatea sportiva se atinge in jurul varstei de 27-28 de ani.
Ce inseamna acest premiu pentru tine?
Acest premiu inseamna foarte mult, este o rasplata pentru toata munca depusa. Doresc sa le multumesc tuturor celor care au avut incredere in mine si m-au votat. Ma bucur ca oamenii apreciaza munca mea.
Care a fost cel mai important moment in 2017 pentru tine?
Pasul pe care l-am facut spre o echipa de seniori si vreau sa ii multumesc domnului antrenor Apjok pentru toata increderea acordata, faptul ca mi-a dat aceasta sansa de a juca in meciurile CSM-ului. Au mai fost cateva lucruri importante, insa pe plan personal, cum ar fi absolvirea a 12 clase si promovarea examenului de Bacalaureat. La fel de important a fost faptul ca am facut parte din echipa de U20 a Romaniei.
Ce a insemnat participarea cu Romania la Campionatul European U20?
A fost o experienta foarte frumoasa, nu s-a terminat insa exact asa cum ne-am propus, dar per total a fost bine. Eu cred ca am invatat din greselile noastre si trebuie sa nu le mai repetam pe viitor. Sper ca la anul sa facem o surpriza frumoasa.
Cat de mult va conta experienta aceasta pentru participarea din anul viitor la Campionatul European de U20?
Cred ca va fi extrem de importanta pentru ca majoritatea avem acum o anumita experienta in legatura cu meciurile la nivel international, cu intensitatea lor si ritmul de joc. Cei care am fost si anul acesta in echipa de U20 a Romaniei vom incerca cat mai mult sa ii ajutam pe cei care se afla la prima competitie de acest fel ca sa se adapteze cat mai bine si sa inteleaga ce inseamna participarea la Europene.
Cum sunt cantonamentele cu Romania U20?
Sunt cantonamente care cel putin pe mine ma ajuta foarte mult. Sunt stagii de pregatire benefice, atat din punctul de vedere al pregatirii ca plan de joc, cat si al faptului ca ne reintalnim colegii deveniti intre timp prieteni. Bineinteles este si mandria de a fi la lot, de a-ti reprezenta tara, asta iti da o motivatie in plus. Este multa munca, dar merita, in plus avem si un antrenor strain pe Fergus Pringle care lucreaza mult cu noi si individual. Speram ca la anul sa facem meciuri mult mai bune si sa castigam Campionatul European.
Ai iesit in acest an campion national cu CSS2 Baia Mare la rugby X, U19. Ce a insemnat pentru tine experienta CSS2? Ce ai invatat acolo?
CSS a fost „rampa” mea de plecare, acolo m-am format ca jucator si fiecare victorie m-a adus tot mai aproape de o echipa mare. Pot spune ca la CSS am invatat jocul numit rugby si pentru asta doresc sa le multumesc antrenorilor mei, Mircea Talos si Razvan Popovici.
Cum a fost trecerea de la juniori la meciurile de Superliga, in conditiile in care abia ai implinit 19 ani?
Nu a fost o trecere usoara, fiindca am foarte multe de invatat, insa m-a ajutat faptul ca am intrat intr-un colectiv unit, o adevarat echipa, colegii dandu-mi multe sfaturi si aratandu-mi multa rabdare. Este o diferenta foarte mare intre nivelul de joc de la juniori si seniori, cerintele sunt altele, pregatirea este mult mai profesionista, se pune mult accent si pe recuperare. Fiind un jucator foarte tanar pe postul de pilier, ma bucur ca am prins meciuri, iar acest lucru mi-a dat mai multa incredere in mine. La seniori, intalnesti jucatori cu foarte multa experienta, iar tu, abia iesit din juniorat incerci sa tii pasul cu ei, sa inveti cat mai repede si cat mai multe, pe parcurs. Sper ca am reusit acest lucru si imi doresc ca in continuare sa fiu prezent cat mai mult in teren, sa imi ajut echipa.
Ce te-a determinat sa alegi la final de juniorat CSM Bucuresti?
Inca de anul trecut am vazut ca CSM-ul este o echipa cu un potential foarte mare si in crestere, am vazut jucatori tineri si cu dorinta de joc, dar si jucatori cu experienta. Faptul ca am colaborat foarte bine cu profesorul Apjok m-a determinat intr-o oarecare masura sa aleg CSM-ul pentru ca aveam nevoie de o echipa unde sa invat, unde sa cresc ca jucator. Ma bucur ca am facut aceasta alegere!
Ce ai invatat nou pe postul tau de cand esti la CSM?
Am invatat foarte multe lucruri noi specifice postului pe care evoluez, antrenorul nostru Lasha Tavartkiladze se ocupa serios in privinta asta si se vad si rezultatele. Unele din lucrurile pe care le-am invatat tin de pozitia si tehnica la gramada, care sunt cele mai importante pana la urma, si vreau sa ii multumesc pentru toata rabadrea acordata.
Ce obiective ai pentru viitor?
Sunt constient ca trebuie sa muncesc si mai mult, sa cresc ca jucator, sa prind meciuri, sa-mi ajut echipa cat mai mult si sa asimilez cat mai multe lucruri noi care sa ma ajute in jocul din teren.