Debutul stagiunii din al doilea esalon francez de rugby, Pro D2, a scos la iveala o echipa care pana acum nu a avut pretentii serioase de promovare, Pau, desi a fost mai mereu in prima jumatate a clasamentului cel putin.
Pau este neinvinsa dupa 8 runde, iar cu 35 de puncte acumulate, s-a detasat deja de pluton. Pau are 12 lungimi avans fata de a doua clasata Perpignan, echipa la care evolueaza si internationalul roman Paulica Ion.
Revenind la Pau, parcursul constant al acestei echipe nu este deloc o intamplare. Aplicarea metodei Mannix a dat randament maximal.
Metoda respectiva este una simpla si se bazeaza pe trei cuvinte esentiale: rigoare, munca si exigenta. Conform acestei noi modalitati metodice de abordare, antrenamentele sunt mai scurte ca durata, dar foarte intense.
In timpul sedintelor de pregatire, exigentele sunt ridicate pentru jucatori. Un alt atu pentru Pau este ca managerul sportiv, Harneau, este capabil oricand sa corijeze o asezare gresita sau sa explice cu balonul in brate cum se da o pasa ori cum se pastreaza posesia, acelasi tehnician fiind primul care aplauda lucrurile bune facute de elevii sai.
Aparitia unui om ca Eliot Corcoran in staff, ca analist video, a facut de asemenea ca lucrurile sa fie mult mai bune, dupa filmele pe care acesta le realizeaza. La nivelul lotului, Pau are un jucator charismatic, pe centrul de 35 de ani Daniel Traille, care a strans 86 de selectii pentru nationala Frantei. Alaturi de el mai regasim nume sonore ca talonerul Campo, linia a doua Boutaty, sau inchizatorul Coughlan. La acestia se adauga revenirea de la Albi a lui Marques sau inregimentarea pilierului dreapta georgian Natsarashvili.
Pau are un staff numeros si profesionist. Andres Bordoy lucreaza cu pachetul de inaintare, alaturi de Joel Rey. De jocul cu piciorul al troacarilor sunt responsabili Frederic Manca si David Aucagne, in timp ce Christophe Savio este preparator fizic, iar Eliot Corcoran analist video.
Cu o astfel de distributie pe banca tehnica, pentru Pau, constanta a devenit un leitmotiv. Grupul de jucatori de baza este cuprins din 23-28 de rugbysti, langa care sunt adusi si altii, de la echipele partenere sau din propria pepiniera.
Principalul artizan al acestui start fara precedent in Pro D2, 8 victorii din 8 posibile si 35 de puncte, este insa managerul general, neozeelandezul de 43 de ani, Simon Mannix. Acesta a implementat maniera metodica de pregatire, cumva diamentral opusa de filozofia clubului, de pana la venirea lui.
Mannix a jucat la echipe cum ar fi Wellington Lions sau Wellington Hurricanes, dupa care s-a transferat in Anglia la Sale Sharks sau Gloucester. A fost selectionat de opt ori la echipa nationala a Noii Zeelande. Singurul tricou All Blacks l-a bifat in 1984, intr-un meci test chiar contra Frantei.
Cariera de antrenor si-a inceput-o la Racing Metro 92 Paris, dupa care a trecut la Munster. Din 2013 este la Pau.
Mannix a evoluat pe post de uvertura, iar pe vremea cand era la Gloucester a fost coechipier cu fostul selectioner francez, Phillipe Saint-Andre.
Tot in acea perioada a cochetat si cu ideea de a juca in nationala Angliei, fapt care insa nu s-a materializat. In primii ani de antrenorat, Mannix nu a agatat definitiv ghetele in cui, fiind inca jucator activ in ligile inferioare.
Intre 2005 si 2007 a fost antrenor-jucator la Roumains, in Federale 2, iar apoi, ca antrenor de troacari la Racing Metro, a castigat Pro D2 in 2009, promovand in Top 14.
Mannix doreste sa reediteze acea performanta, cu actuala sa echipa, Pau, prima pe care o are in subordine ca manager general.