Modificari ale Legilor Jocului aprobate de Consiliul IRB

Arbitrii romani vor aplica noile prevederi din ianuarie 2011

Consililul IRB a aprobat modificari ale Legilor Jocului.

Noile prevederi vor intra in vigoare la nivel global incepand cu 1 decembrie 2010.

In competitiile din România aceste modificari vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Va prezentam pe larg un material cu noile reguli realizat de arbitrul roman Valeriu Toma.

Adăugarea unei noi definiţii Tampon

Acţiunea purtătorului de balon de a se apăra de un adversar folosind palma.

Paragraf nou adăugat la Legea 7 Un purtător de balon poate să aplice un tampon unui adversar.
Modificare a Legii Law 10.4(f) pentru clarificare

Cuvintele adăugate marcate cu roşu

(f) Intervenţie asupra unui adversar fără balon. Cu excepţia unei grămezi ordonate, spontane sau mol, un jucător nu are voie să ţină, să împingă sau să obstrucţioneze un adversar care nu are balonul.

Sancţiune: Lovitură de pedeapsă

devine

(f) Intervenţie asupra unui adversar fără balon. Cu excepţia unei grămezi ordonate, spontane sau mol, un jucător care nu are posesia balonului nu are voie să ţină, să împingă sau să obstrucţioneze un adversar care nu are balonul.

Sancţiune: Lovitură de pedeapsă

Modificare a Legii 10.4(j) pentru clarificare

Cuvântul eliminat marcat cu albastru

(j) Dacă un jucător ridică de la sol un adversar şi apoi îi dă acestuia drumul sau îl face să cadă, astfel încât, în timp ce picioarele jucătorului placat sunt încă în aer, capul şi/sau toracele acestuia vin primele în contact cu solul, această acţiune este considerată joc periculos.

Sancţiune: Lovitură de pedeapsă

devine

(j) Dacă un jucător ridică de la sol un adversar şi apoi îi dă acestuia drumul sau îl face să cadă, astfel încât, în timp ce picioarele jucătorului placat sunt încă în aer, capul şi/sau toracele acestuia vin în contact cu solul, această acţiune este considerată joc periculos.

Sancţiune: Lovitură de pedeapsă

Modificare a Legii 18.2 cu adăugare a unei noi propoziţii

Propoziţia adăugată marcată cu roşu

Lovitura este acordată pe locul unde a fost făcut marcul.

devine

Lovitura este acordată pe locul unde a fost făcut marcul. Dacă marcul este în terenul de ţintă, lovitura este acordată la 5 m de linia de ţintă, pe o linie ce trece prin marc.

Modificare a Legii 21.2(b) pentru clarificare (b) Când se acordă o lovitură de pedeapsă sau liberă echipei în apărare în terenul de ţintă, semnul pentru lovitură este pe locul infracţiunii. Când se acordă o lovitură de pedeapsă sau liberă echipei în atac în terenul de ţintă, semnul pentru lovitură este în câmpul de joc, la 5 metri de linia de ţintă, pe aceeaşi linie cu locul infracţiunii.

Sancţiune: Pentru orice neregularitate comisă de echipa şuterului se va dicta o grămadă ordonată la 5 metri de linia de ţintă pe o linie ce trece prin semn. Echipa adversă va avea introducerea balonului.

devine

(b) Când se acordă o lovitură de pedeapsă sau liberă în terenul de ţintă, semnul pentru lovitură este în câmpul de joc, la 5 metri de linia de ţintă, pe aceeaşi linie cu locul infracţiunii.

Sancţiune: Pentru orice neregularitate comisă de echipa şuterului se va dicta o grămadă ordonată la 5 metri de linia de ţintă pe o linie ce trece prin semn. Echipa adversă va avea introducerea balonului.

Modificare a Legii 21.4(f) (f) Lovitură de picior executată în terenul de ţintă. Când o lovitură de pedeapsă sau liberă este executată în terenul de ţintă al unei echipe şi un jucător aflat în apărare, prin antijoc, împiedică un adversar să marcheze o încercare, se va acorda o încercare de penalizare.

devine

(f) Lovitură de picior executată în terenul de ţintă. Dacă un jucător se retrage în terenul de ţintă pentru a executa o lovitură de pedeapsă sau liberă acordată în câmpul de joc şi un jucător aflat în apărare, prin antijoc, împiedică un adversar să marcheze o încercare, se va acorda o încercare de penalizare.

Modificare a Legii 21.4(g) (g) Afară din joc în terenul de ţintă. Dacă se execută o lovitură de pedeapsă sau liberă din terenul de ţintă şi balonul ajunge în margine de ţintă, sau pe, sau dincolo de linia de balon mort, sau un apărător face balonul mort înainte ca el să fi depăşit linia de ţintă, se va dicta o grămadă ordonată la 5 m. Echipa în atac va avea introducerea.

devine

(g) Afară din joc în terenul de ţintă. Dacă un jucător se retrage în terenul de ţintă pentru a executa o lovitură de pedeapsă sau liberă acordată în câmpul de joc şi, în urma execuţiei, balonul ajunge în margine de ţintă, sau pe, sau dincolo de linia de balon mort, sau un apărător face balonul mort înainte ca el să fi depăşit linia de ţintă, se va dicta o grămadă ordonată la 5 m. Echipa în atac va avea introducerea.

Modificare a Legii 21.8(g) (g) Lovitură liberă din terenul de ţintă. Dacă o lovitură liberă se acordă în terenul de ţintă, sau dacă a fost acordată în terenul de joc şi jucătorul s-a retras în propriul teren de ţintă pentru a o executa şi adversarii atacă şi împiedică executarea ei, se va dicta o grămadă ordonată la 5 m. Echipa în atac va introduce balonul. Dacă o lovitură liberă se execută din terenul de ţintă, un adversar care este îndreptăţit să o joace poate marca o încercare.

devine

(g) Lovitură liberă din terenul de ţintă. Dacă a fost acordată o lovitură liberă şi un jucător se retrage în terenul de ţintă pentru a o executa, iar adversarii atacă şi împiedică executarea ei, se va dicta o grămadă ordonată la 5 m. Echipa în atac va introduce balonul. Dacă o lovitură liberă se execută din terenul de ţintă, un adversar care este îndreptăţit să o joace poate marca o încercare.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile