Proiectul „Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf” – „Dico și Țigănaș”, premiat la Bienala Națională de Arhitectură 2021

Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf primește elogii după elogii. Arena modernă, Casa Rugbyului românesc, o adevărată bijuterie proiectată de către clujenii de la „Dico și Tigănaș” s-a aflat în centrul atenției la Bienala Națională de Arhitectură 2021 care a avut loc la Timișoara vineri, 22 octombrie. Astfel, Premiul secțiunii “Clădiri industriale, reprezentative, turistice și pentru sport/loisir” (ex-equo) a revenit proiectului Stadionul Național de Rugby (Dico și Țigănaș).

Organizată de Uniunea Arhitecților din România (UAR), Bienala Națională de Arhitectură este evenimentul național cel mai important și notoriu care recompensează reușitele arhitecților construite recent. Sub genericul „acum”, competiția pentru premii a fost de această dată și mai intensă, nivelul bienalei fiind peste cel al precedentei manifestări din 2018, dinaintea pandemiei de COVID-19, după afirmațiile președintei UAR, doamna arhitect Ileana Tureanu.
Proiectul noului stadion Arcul de Trumf, al cărui autori sunt arhitecții de la biroul clujean Dico și Țigănaș a fost remarcat de juriul secțiunii pentru calitatea integrării într-o zonă deosebită a capitalei, în care sunt grupate mai multe monumente de arhitectură. Vederea către biserica Mănăstirii Cașin și transparența către spațiile plantate ale Herăstrăului au fost apreciate și recompensate prin acest act de recunoaștere națională.

Mai mult, Uniunea Arhitecților din România a selectat lucrarea în grupul de proiecte care va fi prezentat de România la Bienala Balcanică de Arhitectură de la Belgrad, care va avea loc în curând.

 

„Este al cincilea stadion proiectat de biroul Dico și Țigănaș. Unul dintre principiile folosite pentru realizarea conceptului a fost distribuția cât mai disipată perimetral a funcțiunilor, acceselor și circulațiilor noului stadion. În plan am preluat forma triangulară și direcția ipotenuzei descoperite la clădirea COSR. Același triunghi isoscel devine elementul de colț al volumului tribunei principale, ca un accent necesar, în contrapondere cu clădirea bisericii Cașin. O caracteristică pe care am urmărit-o prin design, a fost aceea de a lucra cu forme mari și linii clare. Este exact opusul intențiilor inițiale de fragmentare a volumelor, pentru a face ca scara stadionului să se diminueze. Ansamblul apare ca o singură construcție din mai multe componente: stadionul propriu-zis, cu gradene care formează tribunele; corpul principal de la tribuna vest, destinat sportivilor, oficialilor, presei și tehnicienilor, hotelul, parcajul subteran și corpul destinat celebrării rugby-ului românesc. Eseu marcat și transformat.” se arată în descrierea Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf, aflată pe site-ul „dicositigans.ro”.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile