Recordmanii eseurilor din Six Nations

Recordmanii eseurilor din Six Nations.

In etapa a doua din actuala editie a  Six Nations,  centrul trandafirilor, Jonathan Joseph a marcat trei eseuri pe Stadio Olimpico din Roma acolo unde s-a consemnat si hat-trick-ul anterior din cadrul competitiei, cel semnat de galezul George North, anul trecut.

Performata lui Jonathan Joseph reprezinta cel de-al  12-lea hat-trick din istoria Six Nations, de cand competitia se desfasoara in actualul format, la numai 24 de ani jucatorul lui Bath trecandu-si in cont 8 eseuri pentru trandafiri in 18 selectii, dintre care sapte au fost realizate in cel mai important turneu al Emisferei de Nord.

Din cel 12 hat-trick-uri consemnate in Six Nations, sapte au fost reusite de jucatori englezi (Austin Healy, Will Greewood,Jason Robinson, Mark Cueto, Jamie Noon, Chris Ashton si Jonathan Joseph), singurul care in doua randuri a marcat cate trei incercari intr-o partida fiind irlandezul Brian O’Driscoll (2000, Franta-Irlanda 25-27 si 2002, Irlanda-Scotia).

In intreaga istorie a competitiei incepute in 1882, doar scotianul Ian Smith a fost acela care in trei partide a marcat trei sau mai multe eseuri. Astfel in 1924 a izbutit un hat-trick impotriva Tarii Galilor iar in 1925, cu patru, respectiv cinci incercari in partidele disputate cu Franta si Tara Galilor i-a ajutat pe ciulini sa obtina primul Grand Slem.

Ian Smith s-a nascut in Australia la Melbourne in 1903, pentru ca apoi sa ajunga in Marea Britanie unde a studiat la Wincester College, Oxford University si Edinburgh University. S-a remarcat intr-o partida de traditie, Varsity Match din 1923 cand a marcat doua eseuri prin care Oxford i-au invins pe cei din  Cambridge.

Avand orgini scotiene a fost selectionat in nationala ciulinilor, iar recordul sau de 24 de eseuri marcate in Five Nations a ramas in picioare pana in 2011 cand a fost depasit de Brian O’Driscoll, in timp ce la nivel international Ian Smith a fost cel mai eficient marcator de eseuri pana in 1987 cand in fruntea listei a trecut australianul David Campese.

In cele 121 de editii ale celei mai importante competii din Emisfera de Nord, doar sase jucatori au reusit performanta de a marcat cate un eseu in fiecare etapa disputata. Primul a fost englezul Carston Catcheside in 1924, urmat de Johnnie Wallace(1925), Patrick Esteve(1983), Philippe Sella(1986), Gregor Townsend(1999) si  Philippe Bernat-Salles (2001), anul acesta niciun jucator nefiind in situatia de a completa acest tablou select.

Recordul celor mai multe incarcari marcate intr-o singura editie este detinut de Cyril Lowe si Ian Smith cu opt reusite in editiile 1914, respectiv 1925, in timp ce Brian O’Driscoll este recordmenul absolut cu 26 de incercari.

In editia 2016 a Six Nations dupa doua etape disputate Jonathan Joseph conduce in clasamnetul macatorilor de eseuri cu cele trei reusite din partida impotriva Italiei.

FOTO: Javier Garcia/BPI/REX

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile