Institutul Aspen Romania a organizat in data de 31 ianuarie 2012 o dezbatere informala pe tema sportului in societate. Intalnirea, dedicata rugby-ului, a fost prima dintr-o serie de dialoguri din cadrul programului Aspen Institute Romania Sports and Society Dialogues.
In deschiderea dezbaterii au avut prezentari domnul Octavian Morariu, Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, domnul Alin Petrache, Presedintele Federatiei Romane de Rugby, si domnul Steven van Groningen, Presedinte si CEO Raiffeisen Bank si sportiv de performanta, membru al boardului executiv Aspen Romania. Discutia a fost moderata de domnul Bogdan Theodor Olteanu, Partener si Managing Director, Borțun Olteanu, fost jucator de rugby.
La eveniment au participat persoane din mediul sportiv si mediul de afaceri din Romania, reprezentanti ai Federatiei Romane de Rugby, membri ai Institutului, care sustin rolul sportului intr-o buna societate. Pornind de la efortul unei generatii de jucatori, antrenori si parteneri in reconstruirea rugby-ului romanesc au fost explorate nevoile, motivatiile si experienta celor ce se identifica cu acest sport. Institutul Aspen isi propune sa faca o serie de asemenea conversatii, fiecare in jurul unei discipline sportive, echipe sau eveniment sportiv. De asemenea isi proune sa adune o serie de analize si recomandari pe baza acestor conversatii informale dar sistematice. Experientele pozitive dar si dificulatile specifice ale diverselor ramuri, echipe, cluburi sau federatii sportive precum si a sportului de masa, scolar, universitar sau olimpic din Romania se vor traduce intr-o carte alba a sportului romanesc.
Discutia s-a concentrat pe importanta sportului in societate, valorile pe care acesta le cultiva, si rolul pe care il poate juca in definirea identitatii unei colectivitati. Participantii la dezbatere au explorat modul in care sportul de inalta performanta poate sa fie o sursa de inspiratie pentru dezvoltare economica, sociala, solidaritate si forta morala in Romania de azi. S-a discutat despre legatura dintre business si sport, asemanarile dintre cele doua tipuri de abordari in materie de planificare, nevoia de finantare, respectarea regulilor etc, precum si despre valorile si abilitatile dezvoltate prin sport si care pot fi transferate in mediul business.
S-a pornit de la identificarea problemelor din sportul romanesc, si, in particular, din zona rugby-ului, la fiecare dintre cele trei nivele de practicare a sportului- scoli, cluburi, echipe nationale. Astfel, participantii la discutie au semnalat dificultati legate de finantare, infrastructura, lipsa unei culturi a voluntariatului, scaderea numarului de membri ai cluburilor sportive, cadrul legislativ nefavorabil, decalajul dintre evolutia sportului si cea a societatii.
Pentru o schimbare e nevoie de modificarea atitudinii la nivelul societatii, de o implicare mai mare a tinerilor, de imaginatie in gasirea unor metode alternative de finantare, in conditiile resurselor limitate ale statului. in acelasi timp, trebuie investit mai mult in sprijinirea si stimularea sportului de masa, pe de o parte, si in dezvoltarea unor cluburi puternice, pe de alta parte.
Schimbarea e posibila, un exemplu in acest sens fiind revirimentul rugby-ului. Povestea de succes a revenirii rugby-ului romanesc, un sport al puterii, spiritului de echipa si competitiei pana la ultimele resurse ca o conditie de performanta, este un model pentru alte evolutii in societatea romaneasca. Echipa nationala de rugby, ce a trecut printr-un proces inteligent de refacere si rebranding, ilustreaza perfect transformarea pe care un sport de nisa, construit pe fair-play si respect reciproc, poate sa o produca in randul comportamentului si atitudinii suporterilor fata de sport. S-a disutat despre importanta planificarii, a refacerii bazei de selectie si a accessului copiilor la sportul de echipa si despre rolul de model pe care Rugby-ul il poate avea in succesul academic, profesional si social al practicantilor. De asemenea, a fost analizata importanta infrastructurii si rolul central pe care aceasta il joaca in dezvoltarea unui sport. Au fost analizate modele posibile de finantare si organizare a sportului de masa si rolul care revine scolii, parintior si coomunitatilor locale. Ingredientele succes-ului refacerii Rugby-ului in Romania pornesc de la la existenta traditiei si stiintei. Pe aceastea s-au grefat entuziasmul celor implicati, existenta unui plan, a unui proiect atent gandit, planificare eficienta, expertiza, sustinere externa. Prezenta la eveniment a reprezentantilor partenerului corporate al federatie de Rugby CEC Bank, subliniaza natura relatiei de convergenta de valori, obiective si atitudine intre sport si importanta acestei alegeri. Atat pentru companii cat si pentru federatii, calitatea acestei relatii este definitorie pentru realizarea obiectivelor specifice.
O concluzie interesanta a serii a fost nevoia ca organizarea, finantarea si comunicarea sportului romanesc sa treaca de la modelul disfunctional post comunist la unul contemporan unde sportul este situat la granita intre profesionalism, business si angajament civic si comunitar. Pentru aceasta este nevoie de o predictibilitatea a finantarii si de o crestere a vizibilitatii rolului sportului in societate. Refacera cadrului de reglementare si a ansamblului prevederilor legale cu implicatii in domeniul sprotului este o operatiune complexa. Fara aceasta insa succesul sportiv o sa ramana la nivel de intamplare. O abordare reformata ar putea sa foloseasca potentialul nativ de talent, existenta unei stiinte a sportului si o traditie motivanta. Rugby ofera un excelent model.
Programul Sports and Society Dialogues al Institutului Aspen Romania consta intr-o serie de discutii informale ce abordeaza subiecte la intersectia dintre performanta, cultura fizica si buna societate. Prin initierea acestei serii de dialoguri, Institutul Aspen Romania isi propune sa promoveze sportul, ca institutie sociala si ca model de performanta si competitivitate in Romania. Misiunea programului este de a reuni lideri, de a sustine dialogul si a oferi solutii pentru a infrange barierele ce limiteaza participarea in activitati sportive la nivel comunitar sau national.
Institutul Aspen Romania face parte din reteaua internationala Aspen cu sedii in SUA, Franta, Germania, Italia, Spania, India si Japonia, retea dedicata promovarii unui tip de leadership bazat pe valori, aprecierii valorilor si ideilor universale, precum si dialogului deschis privind subiecte contemporane.