S-a stins din viata Anton Groman !

Anton Groman - in picioare la o conferinta de presa pe stadionul Ghencea

Considerat mult timp vocea de aur a rugbyului romanesc comentatorul sportiv Anton Groman s-a stins din viata sambata, la varsta de 86 de ani.

Federatia Romana de Rugby transmite sincere condoleante familiei indoliate.

In semn de recunostinta pentru activitatea acestuia FRR va initia din acest an TROFEUL ANTON GROMAN care se va oferi celui mai bun jurnalist de rugby din Romania.

Duminica, pe Stadionul Arcul de Triumf, inainte de meciul Dinamo-Farul Constanta s-a tinut un moment de reculegere in memoria sa.

ANTON GROMAN
13 iunie 1926 – 09 martie 2011

A jucat fotbal dupa care a inceput sa joace rugby la Liceul Petru Rares si la Locomotiva PTT din Bucuresti, ca senior la cluburile Steaua, Armata Pandurul si Dinamo Bucuresti.

Paralel cu munca de antrenor a desfasurat o intensa activitate jurnalistica, in 1950 fiind colaborator al redactiei Actualitati de la Radioul National, sectia Sport. Intre 1951-1952 a fost dublu campion al clubului Dinamo.
Intre 1954-1970 si-a desfasurat activitatea de antrenor la cluburile Dinamo, Tanarul dinamovist, Dinamo, Rapid si CSS Bucuresti, pregatind unele echipe nationale de juniori si tineret.

Intre 1971-1977 s-a angajat la TVR, redactia Actualitati, sectia Sport. Dupa 1977 a continuat sa fie colaborator al redactiei Sport din Radiodifuziunea Romana, transmitand printre altele cronici de la Turneul Final de Rugby, World Cup din Africa de Sud.

S-a remarcat in televiziune ca un bun comentator si prezentator al emisiunilor sportive, al transmisiilor in direct din fotbalul intern si international, gimnastica, volei, baschet si mai ales rugby.

A participat la competitii de mare anvergura: Cupa Natiunilor FIRA (ulterior Cupa Europei), Turneul celor 5 Natiuni. In familia Groman a existat si o ziarista, Theodora-Dorina Groman, realizatoare a mai multor reportaje, comentarii, inregistrari (studio si reportofon) colaboratoare a diferitelor publicatii sportive, printre care si La Roumanie Nouvelle.
Maestru emerit al sportului, a primit Medalia Muncii.

Nu a reusit sa termine lucrarea legata de istoria rugbyului.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Foto: Marian Burlacu

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile