Stejarul Csaba Gal, noul președinte al secției de rugby U Cluj: “În câteva săptămâni vom lansa un proiect prin care toți pasionații de rugby din Cluj și nu numai, pot fi alături de echipă printr-un card special, de membru”

Reluarea campionatului intern în luna august cu cele două competiții, Cupa României și SuperLiga, vine cu o schimbare majoră în rândul formației Universitatea Cluj. Echipa studențească formată exclusiv din jucători români, mulți tineri crescuți la Centrul de Excelență de la Baia Mare, are un nou președinte al secției, Stejarul cu 88 de selecții pentru România, Csaba Gal. În vârstă de 36 de ani, Csabi s-a aflat alături de echipă din postura de preparator fizic, acceptând acum această noua provocare. El a vorbit despre obiectivele pe care le are, viitorul rugbyului clujean și mai ales dorința de a crea o comunitate rugbystică la Cluj, comunitate care să vină alături de echipă, fiecare suporter urmândă să aibă un statut special de membru al clubului.

Ce înseamnă această nouă postură pentru tine?
Este o titulatură mare numele de președinte, dar vine cu o responsabilitate uriașă, mult mai mare decât cea de jucător. Acum acțiunile mele nu se revăd pe teren, ci prin jucători și prin familiile lor pentru că pot spune că răspund efectiv de bunăstarea jucătorilor într-o oarecare măsură. De-a lungul timpului am întâlnit în rugby foarte multe persoane care și-au dat cu părerea, am căutat să ajut cum pot, să vin alături de ei, însă majoritatea ideilor pe care le-am avut și le-am discutat cu aceștia, nu s-au concretizat. Acum, în această nouă postură pentru mine, de președinte, încerc să pun în practică tot ceea ce poate fi benefic pentru rugbyul clujean și pentru rugbyul românesc în aceeași măsură.

Ce obiective ți-ai trasat?
Pe termen scurt îmi doresc să creez o stabilitate la echipa de seniori, apoi să le creez la antrenori un mediu competitiv și nu vorbesc numai de seniori aici, îmi doresc să progresăm și la nivel de juniori și de copii. De asemenea țin foarte mult să reușim să facem aici o Academie de rugby sau un Centru de Excelență, pentru că avem nevoie să căutăm și să ne creștem talentele, nu doar să naturalizăm, pentru că asta nu e un lucru benefic culturii sportului autohton. Iar pe termen lung îmi doresc glorie pentru echipă, să câștigăm medalii și mai mult decât medalii, îmi doresc ca în 2027 să zicem, să pot sta în tribună la Cupa Mondială și să mă pot bucura de o echipă a României care să aibă jucători crescuți și formați la echipa Clujului. Îmi doresc să primim ca echipă convocatoare pentru jucătorii noștri și mai ales îmi doresc ca peste timp, când mă voi uita la anii aceștia să pot spune că am ajutat 30 de copii să nu se piardă în viață, că am făcut tot ce ține de mine pentru a le oferi un viitor, o stabilitate. Nu în ultimul rând vreau să creăm aici o comunitate a rugbyului.

Vei rămâne în continuare preparator fizic la echipă?
Nu. Este greu să amesteci lucrurile legate de staff, de pregătire a echipei cu cele de președinte. Ca și președinte când este bine trebuie să îi recomensezi pe băieți, când e rău trebuie să fii mai dur, iar ca preparator fizic trebuie să ai o cu totul altă viziune asupra echipei. Chiar zilele trecute am reușit să ajung la o înțelegere cu un fost jucător, Silviu Vasiliu, care se va alătura echipei noastre ca preparator fizic, astfel că îl vom avea în staff-ul tehnic alături de Cristian Săuan, Romulus Boar și Ioan Teodorescu.

Csaba Gal alături de copiii de la Rugby Cluj Junior, participanții la ediția a doua a Trofeului care îi poartă numele. FOTO: Ovidiu A. Bujor

Sunteți un colectiv foarte tânăr, tu – președinte, Săuan și Teodorescu antrenori, sunteți Stejari care ați evoluat împreună pentru România….
Este un lucru tare fain pentru că și pe Soso (nr Săuan) și pe Teo (nr. Teodorescu) i-am avut ca idoli, am crescut vâzându-i jucând și apoi am avut onoarea să evoluez alături de ei. Este o mare bucurie pentru că suntem toți aici și încercăm să facem totul pentru echipă. Acum am onoarea să îi pot invita la o bere, dar dintr-o altă postură. Rugbyul românesc are nevoie ca toți iubitorii lui să se întoarcă alături de acest sport. Rugby-ul la toți ne-a oferit ceva, la unii marea performanță, la alții o familie, la alții un prieten, o carieră, toți am primit ceva de la rugby. Rubyul e un sport care nu te trădează în viață, atât cât ești dispus să oferi, atât îți oferă înapoi. Dacă eu ca jucător am fost dispus să ofer totul, iar ca președinte vreau să ofer la fel de mult, într-un final știu că rugby-ul mă va recompensa.

În ce sens?
În primul rând moral, principalul motiv pentru care încerc să schimb ceva este că Clujul are o tradiție și merită mult mai mult, apoi îmi doresc să se mai nască un Săuan, un Teo, un nea Mircea Rusu, chiar și un Csabi Gal, de ce nu, iar peste 10, 20 de ani să mă duc la meciuri și să zic cu mândrie: “ăsta e jucătorul Clujului”. Sunt zeci de jucători care au scris istorie pentru rugbyul românesc și au trecut pe la Cluj. Ca o ironie, toată viața ca sportiv am dorit să fiu cel mai bun, acum am trecut de partea cealaltă și îmi doresc ca toți jucătorii Clujului să fie mai buni decat mine.

Cum se mai poate face rugby la Cluj? Cu ce greutăți vă confruntați?
În principal este problema financiară. De multe ori am dat vina pe unul sau pe altul, din păcate birocrația e foarte mare,pentru că nu e posibil să ajungi în iulie și ministerul cu celelalte organizații care ar fi trebuit să fi virat banii către club pentru ca sportivii să își ia o parte din indemnizații, să stea în continuare la discuții. De aceea atragerea de sponsori va fi un punct foarte important, și cred că alături de colectivul tânăr de care aminteai și și tu,  vom avea o altă viziune și abordare. Toți de până acum s-au dus cu mâna întinsă să ceară de la sponsori, însă eu cred că trebuie să le și oferi ceva. În 2, 3 săptămâni vom lansa un proiect, lucrăm acum la el, un proiect prin care toți pasionații de sport, de rugby din Cluj sau din țară pot deveni membri cotizanți ai secției de rugby U Cluj. Vom avea un card de membru care va aduce beneficii pentru titulari, beneficii ce pot fi aplicate la diverse servicii,  magazine, etc. Costul cardului va fi de 200 lei, le vom oferi și un tricou personalizat și treptat am încredere că vom reuși să construim o comunitate a rugbyului clujean. Cum este și acea zicală la rugby, nu contează pe cine ai în față, contează pe cine ai alături și fiecare om, fiecare membru în parte contează pentru echipa noastră.

 

În ciuda tuturor problemelor sunteți o echipă frumoasă, tânără, 100% formată din jucători autohtoni, care rezistă în SuperLigă încă de la înființarea acesteia. Care e secretul?
Este total meritul băieților. Am acceptat postura de președinte al secției de rugby și pentru că aceasta a fost și dorința jucătorilor. Mă doare sufletul când știu că 70% dintre jucători sunt obligați să lucreze câte 8 ore, după care vin la antrenament pentru că salariile pe care le putem oferi sunt aproape la nivelul salariului minim din România. Din acest punct de vedere poate unii îi blamează pe jucători, iau în derâdere faptul că merg la muncă pentru a se putea întreține pe ei și familiile lor și că după serviciu pot să susțină și antrenamentele la rugby, însă din punctul meu de vedere acești copii merită statui pentru că sunt băieți de caracter, niciunul dintre jucătorii noștri nu poate fi numit mercenar. Unii se învoiesc de la serviciu ca să poată ajunge la meciuri și cu un lot de 25 de jucători cât am avut în acest sezon de SuperLigă, nu cred că ne-am făcut de rușine.

Ce s-a schimbat față de momentul în care erai tu jucător?
Nu mare lucru, eram exact în același punct ca acum. Din păcate, rugbyul clujean a suferit de-a lungul timpului din aceeași problemă: au fost foarte mulți jucători de valoare în Cluj, dar, din păcate, nu au reușit să se așeze toți la o masă și să aibă un proiect comun, să cadă de acord. Fiecare a venit cu ideea lui, fiecare a ținut la ea și treptat, s-a cam dus totul.

FOTO: Rugby U Cluj Facebook

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile