Stevie Scott, antrenorul pachetului de înaintare al României: “Trebuie să ne îmbunătățim continuu punctele forte”

Naționala de rugby a României a încheiat acest sezon competițional cu trei victorii obținute în această lună, ceea ce a propulsat echipa pe locul 15 mondial. Unul dintre cei care stau în spatele evoluțiilor bune ale Stejarilor este antrenorul care pregătește înaintarea, Stevie Scott. În vârstă de 47 de ani, fost internațional scoțian ce a evoluat pe postul de taloner, antrenor al echipelor Sale Sharks, Edinburgh, London Scottish, și secund la naționala Scoției, Stevie s-a alăturat oficial Stejarilor la începutul acestui an. El a vorbit despre cum a decurs acest sezon și progresul făcut de România.

Stevie, ne apropiem de finalul primului sezon în care ai lucrat cu echipa României. Cum a fost?
A fost un sezon plăcut, cred că am văzut toți ce progres a făcut echipa față de anul trecut, ceea ce e foarte bine. Pentru mine este o plăcere să lucrez cu acești jucători, sunt un grup care își dorește să progreseze, să fie din ce în ce mai bun,  să crească ca joc, sunt băieți care s-au antrenat foarte mult și sperăm că vom continua în acest fel pentru a avea o evoluție cât mai bună în campania de calificare la Cupa Mondială.

Toată lumea știe că arma României este înaintarea. Nu ți-a fost un pic teamă când ți s-a propus această colaborare în ideea că așteptările erau foarte mari?
Fiecărui antrenor, printre care mă număr și eu, îi plac provocările. Am ajuns la o comunicare foarte bună cu pachetul de înaintare,  lucrăm foarte bine împreună, ceea ce se vede și în lucrurile pozitive care s-au întâmplat: grămada a făcut progrese de la meci la meci, este mai puternică, avem un mol foarte puternic, ceea ce este important pentru joc. Ceea ce îmi doresc însă este să muncim la fel de mult la aceste aspecte, pe aceste puncte forte pe care le avem pentru că echipele pe care le vom întâlni vor face tot posibilul să ne oprească, să anihileze atuurile noastre.

 

Care a fost cel mai greu lucru cu care te-ai confruntat aici?
Nu aș putea spune că a fost ceva extrem de greu, ci a ținut mai degrabă de felul în care am reușit să aduc mai aproape de jucători, filosofia pe care o am ca antrenor, ca ei să o înțeleagă. Sunt un antrenor pentru care contează mult fiecare detaliu, sunt foarte atent la amănunte, atât la grămadă, cât și la tușă, este extrem de important să înțelegem că detaliile pot face diferența între o execuție bună și mai puțin bună. Cred că asta a fost o provocare pentru mine să mențin focusul pe acele detalii pentru că sunt o parte foarte importantă  care îți asigură succesul în acele zone. Trebuie să menținem și pe viitor lucrul la aceste detalii pentru a avea execuții cât mai eficiente.

Ești mulțumit de progresul făcut până acum?
Da, așa cum am spus, sunt îmbunătățiri în jocul nostru, se văd și în rezultate, însă progresul este foarte bun atât timp cât continui să progresezi (zâmbește). Trebuie să ne asigurăm că vom face câte un pas înainte de fiecare dată când ne antrenăm împreună, când jucăm, că vom fi mai buni decât în ultimul antrenament sau meci, că vom continua să progresăm în toate aspectele jocului. Aceasta va fi provocarea acum pentru noi, pentru staff, să îi ajutăm pe jucători să progreseze permanent, să mai facă un pas în față în următoarele 2, 3 luni pentru că urmează o perioadă extrem de importantă pentru România, lunile februarie-martie legate direct de calificarea la Cupa Mondială.

În primul meci al sezonului cu Rusia, tușa noastră nu a fost așa cum ne așteptam, după care, de la meci la meci, a început să fie din ce în ce mai sigură, mai mult, am reușit să câștigăm baloane și pe repunerile adversarilor. Care este secretul?
Am pus accent mai mare pe acest aspect – este vorba de micile amănunte, de rolul pe care fiecare jucător îl are în fiecare tușă, la fel cum se întâmplă și moluri, fiecare știe exact ce are de făcut în fiecare moment. Vorbim foarte mult despre ce avem de făcut în tușă și încerc să îi țin conectați permanent la cel mai mic detaliu pentru că este extrem de important în economia jocului.

 

Cum este grupul cu care lucrezi?
Foarte bun. Pentru aceste meciuri din noiembrie am fost împreună patru săptămâni, a fost greu având în vedere și situația cu COVID-ul, dar lucrurile au mers foarte bine, totul a fost bine organizat cu acest sistem închis de pregătire, nu am avut niciun caz de covid, ceea ce arată cât de responsabili am fost toți. Băieții au muncit foarte mult în antrenamente și asta e tot ce ne dorim și așteptăm de la ei, au fost mulți jucători care în aceste meciuri au avut oportunitatea de a juca pentru România și de a arăta că sunt pregătiți să facă acest pas. Sunt încântat de efortul jucătorilor și atitudinea arătată și în acest ultim meci, cu Tonga, de faptul că au profitat de șansa pe care o aveau. A fost grozav pentru echipă să încheie toamna cu trei victorii.

Urmează un sezon extrem de greu, așa cum spuneai, un sezon care ne poate duce direct la Cupa Mondială 2023…
Cel mai important pentru noi în acest moment este să ne concentrăm asupra meciului cu Rusia, este prima partidă pe care o vom juca acasă și trebuie să fim 100% pregătiți, să luăm meci cu meci, suntem pe un loc bun în clasament și trebuie să rămânem acolo. Vom juca cu Rusia și Portugalia acasă, două meciuri foarte importante în ierarhia finală a competiției și trebuie să jucăm foarte bine.

Cum e colaborarea cu Andy Robinson  și Sosene Anesi?
Am lucrat multă vreme cu Andy la naționala Scoției și m-am bucurat că putem colabora din nou. Sos este un antrenor foarte bun, tot timpul dornic să învețe și să cunoască mai mult, cu idei bune în permanență, are un alt background venind  din Noua Zeelandă, în plus e întotdeauna gata să împărtășească ceea ce știe. E un colectiv tehnic foarte bun și acest lucru cred că se reflectă și în jocul echipei.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile