Sambata, un derby de traditie al rugby-ului romanesc, Steaua-Dinamo, va da startul celei de-a treia editii a SuperLigii CEC Bank.
In actualul format si sub actuala denumire, primul esalon valoric si-a disputat editia inaugurala in 2011, atunci cand s-a luat decizia ca fosta Divizie Nationala sa primeasca denumirea de SuperLiga, iar din ratiuni de sposorizare s-a adaugat si apelativul CEC Bank.
Daca in ultimele editii ale Diviziei Nationale formatul a fost de doua serii a cate sase echipe, noua structura a incercat sa dea consistenta primului esalon valoric, in SuperLiga CEC Bank pornind la drum un numar de opt echipe.
Prima editie a SuperLigii CEC Bank disputata in 2011 s-a disputa dupa sistemul sezon regulat cu partide tur-retur, urmat de semifinale si finale, o varianta mai scurta din cauza participarii Stejarilor la Cupa Mondiala. Astfel, sezonul regulat si-a disputat primele 10 etape intre lunile martie si mai, deznodamantul avand loc intre octombrie si noiembrie.
Sezonul regulat a fost dominat de cvartetul Baia Mare, Steaua, Farul si Timisoara care s-au calificat pentru semifinale, chiar in aceasta ordine, fiind urmate de Dinamo, CSM Bucuresti, U Cluj si CSU Arad.
Ecartul dintre primele patru clasate si urmatoarele patru a fost mare, avand in vedere ca Dinamo, clasata pe pozitia a cincea, a fost devansata de Timisoara, clasata pe patru, cu 17 puncte, in timp ce Aradul nu a reusit nici macar un punct, punctaverajul fiind 58-680.
Semifinalele au fost echilibrate, Steaua invingand Farul cu 33-27, in timp ce Baia Mare a trecut de Timisoara cu 24-22, banatenii amenintand cu neprezentarea din cauza suspendarii lui Fercu care a refuzat sa faca deplasarea la Cupa Mondiala.
Primul titlu al SuperLigii CEC Bank a luat drumul Maramuresului, CSM Stiinta Baia Mare reusind prin victoria din finala cu 24-12 in fata celor de la Steaua, un adevarat hat-trick daca luam in calcul cele doua titluri anterioare cucerite in 2009 si 2010.
Aradul a retrogradat, asa cum trebuia sa se intample si cu U Cluj, numai ca ocupanta locului secund in Divizia Nationala de Seniori, Stiinta Petrosani, nu a reusit sa indeplineasca cerintele cerute pentru participarea in Superliga CEC Bank si astfel studentii clujeni au ramas in primul esalon valoric.
Cea de-a doua editie, care a avut loc anul trecut a pornit la drum tot cu opt echipe, singura noutate fiind Poli Iasi, care a promovat de prima pozitie a Diviziei Nationale Seniori, in locul retrogradatei Arad.
Dupa disputarea sezonului regulat acelasi careu de asi ca si precedenta editie s-a calificat pentru Play-Off, adica Baia Mare, Timisoara, Steaua si Farul, in timp ce Dinamo, CSM Bucuresti, U Cluj si Poli Iasi au disputat Play-Out-ul pentru evitarea retrogradarii.
La capitolul evidentiati pot fi trecuti cei de la CSM Bucuresti care in final au ocupat pozitia a cincea, in timp ce la dezamagiri, cei de la Dinamo, care pentru al doilea sezon consecutiv au ratat Play-Off-ul, ba mai mult au coborat o pozitie in ierarhia finala.
Dupa disputarea semifinalelor, in care Baia Mare a invins Steaua cu 24-20, iar Timisoara a zdrobit Farul cu 68-13, titlul a ramas o afacere a provinciei.
Timisoara, dupa o asteptare de 40 de ani a cucerit cununa de lauri intrerupand suprematia maramuresenilor care durase trei ani, banatenii castigand finala cu 16-6 gratie si lui Gabriel Conache, cel care a luat locul accidentatului Vali Calafeteanu, dar si unei mentaliati impuse de fostul campion mondial aflat pe banca tehnica a “galben-albastrilor”, sud-africanul Chester Williams.
Poli Iasi a retrogradat dupa numai un sezon, U Cluj a ramas pentru ca Stiinta Petrosani nu a indeplinit conditiile pentru a participa la barajul de promovare-retrogradare pe care ar fi trebuit sa-l dipute cu studentii de pe malurile Somesului.
Cea de-a treia editie va incepe avand la start doar sapte echipe, nu se va consemna nicio noutate si aceasta pentru ca, desi au castigat Divizia Nationaal Seniori, anul trecut, cei de la CSO Pantelimon au decis sa continue activitatea doar la nivel de juniori.
Un clasament general al celor doua editii ale SuperLigii CEC Bank arata astfel: