In perioada aprilie – iulie 2010 in zona Brasovului s-a desfasurat Turneul Cetatilor, competitie care a strans la start sapte echipe din sapte cetati.
“Unul din obiectivele competitiei a fost cunoasterea istoriei tarii Barsei. Al doilea obiectiv a fost promovarea unui sport remarcat in istoria domeniului prin prima medalie olimpica a Romaniei obtinuta in 1924 la Jocurile Olimpice de la Paris. Rugby tag este o forma noncontact a jocului de rugby, oferind foarte mare placere si distractie atunci cand il joci si este foarte usor sa il inveti si sa il predai. In absenta terenurilor cu iarba din curtile scolilor, rugby tag este o alternativa perfecta pentru a practica jocul de rugby. Ideea este ca elevii sa invete regulile de baza ale acestui sport si sa fie atrasi de frumusetea rugbyului. Acest turneu va ajuta la dezvoltarea abilitatilor de comunicare intre elevii diferitelor comunitati, formarea unei atitudini de respect, responsabilitate, munca in echipa. Cunoasterea istoriei comunitatilor prin care a trecut caravana sportiva a imbinat spiritul competitiei sportive cu dorinta de explorare si cunoastere. Acest tip de activitate interdisciplinara este mult mai util in educatia elevului eliminand o eventuala monotonie a unei discipline”, spune profesorul brasovean Daniel Petrule, initiatorul proiectului.
Etapele proiectului
Elevii celor sapte echipe participante s-au intalnit in fiecare cetate aleasa. Gazdele au prezentat si au vizitat impreuna cu jucatorii obiectivele turistice ale localitatii respective. Echipele s-au deplasat apoi la locul unde se desfasurau meciurile pentru sedinta tehnica. Aici s-au tras la sorti grupele precum si ordinea in care se vor desfasura meciurile. Dupa masa, siesta s-a facut in cetate adunand hartiile gasite pe jos in saci de plastic.
„Le multumesc mult partenerilor implicati in acest proiect. Consiliul Judetean Brasov, Primaria Sanpetru, Federatia Romana de Rugby, Inspectoratul Scolar Judetean Brasov, Walmark, Scoala Generala Sinpetru, Scoala Generala nr. 1 Rasnov, Scoala Generala Harman, Scoala Generala Halchiu, Scoala Generala Cristian, Scoala Generala Prejmer, Scoala Generala Ghimbav, primariile din Rasnov, Harman, Halchiu, Ghimbav, Prejmer, Scoala Populara de Arta, Palatul Copiilor din Brasov, ONG SOS Terra si Revista Tara Barsei. Fiecare a avut rolul sau in aceasta actiune. Spre exemplu Walmark ne-a dat vitamine pentru participanti, Scoata de Arta a facut peste 1.000 de fotografii la fiecare etapa, Palatul Copiilor a realizat sculpturi pentru premii, ONG-ul SOS Terra ne-a ajutat la ecologizare. La inceputul turneului, in urma cu vreo trei luni scolile din sase cetati nici nu stiau ce inseamna rugby tag. Pentru acest lucru a trebuit ca impreuna cu elevii Scolii Generale Sanpetru sa facem demonstratie de rugby tag in fiecare scoala. Dupa fiecare demonstratie am impartit fiecarei echipe echipamentul corespunzator pentru a putea juca aceasta varianta de rugby. Toate aceste echipamente au fost primite din partea FRR. Pentru ca trebuia ca acest sport sa il popularizam, ca si organizator am decis ca la sfarsitul acestui turneu sa nu fie declarata castigatoare nici o scoala. Imi doresc ca la anul sa exind proiectul si in cetatile din locatatile Bod, Bran, Feldioara, Codlea, Maierus, Rotbav si Vulcan”, a precizat Daniel Petrule.