Caută
Close this search box.

XV concluzii dupa participarea Stejarilor la RWC 2015: S-a pus in discutie reluarea meciurilor test anuale cu marile natiuni (XV)

Evolutiile pe care echipa Romaniei le-a avut la Rugby World Cup, rezultatele inregistrate, dar mai ales faptul ca ea a luptat pana in ultimul minut al meciurilor disputate au readus in discutie, inseosebi in mass-media din lumea intreaga,  integrarea in Turneul (acum al) celor 6 Natiuni. Insa inainte ca principala competitie europeana din sportul cu balonul oval sa cunoasca o extindere s-a pus problema reluarii meciurilor test anuale cu natiunile majore. Problema nu este numai a Romaniei sau Georgiei, ci si a Japoniei, care a produs surpriza competitiei castigand in fata Africii de Sud.

Pe 5 octombrie, cotidianul francez ”L’Equipe” a lansat o intrebare pe site-ul sau: ”Merita Georgia un loc in Turneul celor 6 Natiuni?”. Cititorii, oameni pasionati de rugby, indiscutabil, si-au dat cu pararea. Iar pana la ora redactarii acestor randuri, din cele 34.405 voturi 87% erau favorabile ideii. Cum sunt si cei care au facut comentarii (95) la respectivul articol. Iar majoritatea repondentilor au pomenit si de Romania, considerand ca si nationala noastra trebuie luata in calcul – multe dintre postari s-au facut inainte ca Stejarii sa reuseasca acea revenire spectaculoasa din meciul cu Canada.

Unii dintre cititorii ”L’Equipe” au invocat organizarea unui Campionat European o data la doi ani dupa modelul existent in alte sporturi de echipa (baschet, handbal, fotbal, volei). Altii au pledat pentru un sistem promovare – retrogradare intre Turneul celor 6 Natiuni si Rugby Europe Championship. Un cititor (Danny50) a venit cu o idee interesanta. Si anume ca Turneul sa devina al celor 8 Natiuni prin acceptarea Georgiei si Romaniei. Si pentru a nu se aglomera calendarul cu meciuri in sistem ”fiecare cu fiecare” (ar fi sapte etape, adica doua in plus fata de cate sunt in prezent), acesta a propus organizarea unei prime faze cu doua grupe a cate patru echipe, urmata de semifinale si finala. Ideea lui Danny50 a gasit si adepti, iar un alt cititor (”padquoi”) a completat-o spunand ca ar fi si mai bine daca echipele clasate pe ultimul loc in cele doua grupe ar disputa un baraj de mentinere/promovare cu primele doua clasate in competitia inferioara, adica in  Rugby Europe Championship.

Dincolo de dorinta cititorilor ”L’Equipe” de a vedea o extindere a Turneului celor 6 Natiuni, punerea in practica a acestei idei este mult mai complicata. Intrebat de Dominique Issartel si Jean-Christophe Collin, reporterii cotidianului din Hexagon, daca se urmareste o integrare a Georgiei in cea mai importanta competitie a rugby-ului european, Jacky Laurens, reprezentant al Frantei la World Rugby, a raspuns: ”Nu a existat o cerere oficiala. Pentru aceasta Georgia ar trebui sa depuna un dosar asa cum a facut Italia. Si trebuie sa raspunda la criterii tehnice, financiare, organizatorice… Este un proces lung si complex”. Intrebat apoi de ce nu se pune in practica un sistem de promovare – retrogradare intre Turneul A si Turneul B, Laurens a raspuns: ”Este imposibil pentru moment din cauza contractelor semnate cu televiziunile tarilor reprezentate, pe mai multi ani. Apoi, este problema eliberarii jucatorilor de catre cluburi. Calendarul este fixat cu mult timp inainte”. Oficialul a precizat, totodata, ca Franta a sprijinit dintotdeauna natiunile din al doilea esalon valoric. ”Am jucat in fiecare an contra Romaniei (intre 1960 si 2000), contra Italiei inainte ca ea sa intre in Turneu”.

Pana la deschiderea Six Nations catre echipele din ”Tier 2”, in acest moment se ridica o alta problema. Si anume aceea ca Romania si Georgia, dar nu numai ele, sa dispute anual meciuri cu natiuni majore. Aceasta problema a invocat-o si antrenorul nationalei noastre, Lynn Howells, dupa partida cu Italia de la Cupa Mondiala (22-32). ”Sper sa nu mai treaca alti patru ani ca sa jucam cu o natiune majora”, a spus tehnicianul galez. Iar problema nu este numai a Romaniei sau Georgiei, ci si a Japoniei, gazda Cupei Mondiale din 2019 si furnizoarea celei mai mari surprize din istoria competiei (victorie in fata Africii de Sud).  ”Jucam tot timpul cu Coreea de Sud si cu Hong Kong. Singurul mod de a progresa este sa intalnim regulat echipe cu potential mai mare”, a spus Marc Dal Maso, antrenorul francez al inaintarii nipone.

Toate aceste discutii, propagate de media, au ajuns, desigur, si la urechea celor care conduc rugby-ul la nivel international. Intrebat asupra dorintei Georgiei de a intra in Turneul celor 6 Natiuni, Bernard Lapasset, presedintele World Rugby, a raspuns: ”Exista o reflectie in curs asupra formatului sezonului international. Competitiile se multiplica in lume. Trebuie ca toate echipele sa fie reprezentate in competitii. Reflectia vizeaza atat rugby-ul in XV, cat si cel in VII. Jocurile Olimpice de la Rio se apropie. Reechilibrarea competitiilor trebuie sa se faca in urma unui studiu. El trebuie facut la nivelul natiunilor. Pentru ca aceste competitii sa fie complementare, sa se echilibreze”.

Presedintele forului mondial a nominalizat Romania ca fiind una dintre natiunile care au lasat o buna impresie la Cupa Mondiala din Anglia. ”Japonia a invins Africa de Sud. Aceasta a produs un entuziasm extraordinar. Pentru al doilea meci al lor, japonezii au fost urmariti de 25 de milioane de compatrioti la televizor. (…) Georgia a avut o buna evolutie. Romania s-a prezentat, de asemenea, bine. S-a simtit ca jucatorii s-au descatusat la aceasta Cupa Mondiala. Jocul a fost motorul acestei editii. Diferenta s-a redus intre echipele din primul si al doilea esalon valoric”, a declarat Bernard Lapasset.

Nici forul european n-a ramas insensibil la problema ridicata de Romania si Georgia, mai cu seama ca aceste natiuni se afla pe ”Batranul Continent”. ”Perioada intre Cupa Mondiala si Jocurile Olimpice de la Rio va fi foarte interesanta pentru sportul nostru si trebuie sa profitam de ocaziile pe care le vom avea. Rugby Europe a gandit o strategie ambitioasa pentru a creste notorietatea rugby-ului european, prin care sa sesizam toate oportunitatile prin care sa-l facem sa progreseze. Viitorul Turneu al celor 6 Natiuni va fi observat, in mod particular, pe de o parte datorita rezultatelor tarilor din Tier 2 (Romania si Georgia) la Cupa Mondiala si pe de alta parte fiindca aceste tari n-au posibilitatea de a juca cu natiunile majore din 6 Nations. Aceasta situatie face ascensiunea lor spre varfuri prea lenta si prea dificila”, a notat Octavian Morariu, presedintele Rugby Europe si membru al Comitetului International Olimpic, pe site-ul oficial al forului rugbystic continental.

Fostul sef al Federatiei Romane de Rugby a subliniat ca Rugby Europe va colabora cu World Rugby si cu cele 49 de federatii membre pentru a dezvolta si mai mult competitiile sale in care sunt implicate natiunile din esaloanele valorice 2 si 3. ”Rugby Europe Championship, care le cuprinde pe Georgia, Romania, Germania, Portugalia, Spania si Rusia, este un turneu care nu inceteaza sa creasca in anvergura, dar aceste natiuni au nevoie sa fie asociate direct celor din 6 Nations pentru a atinge un nivel superior. Credem ca familia rugby-ului european trebuie sa elaboreze cat mai repede o strategie comuna, bine precizata, la toate categoriile de varsta. Turneul celor 6 Natiuni nu trebuie sa ramana in formatul sau actual singurul raspuns al rugby-ului international de inalt nivel in Europa”, a concluzionat Octavian Morariu.

Marian Burlacu

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor