1913.
Începerea oficială a rugbyului în România este menţionată de Dumitru Manoileanu (fost jucător, antrenor, teoretician al jocului) la 8 septembrie 1913. Cum şi alte izvoare au menţionata data propusă de Manoileanu, dată recunoscută şi de Federaţia Română de Rugby, considerăm ca 8/21 septembrie 1913 este data naşterii oficiale a sportului cu balonul oval în România.
La acea dată s–a întâmplat primul meci în care Tennis Clubul Român a jucat cu Sporting Club. Cum, întâlnirea s–a terminat cu un scor egal (3–3), cele două echipe s–au întâlnit din nou, în 13 octombrie. De data aceasta Tennis Clubul Român a învins cu 6–0, cu 2 încercări. Punctajul acelor vremuri acorda 4 puncte pentru un drop–gol şi 3 puncte pentru o încercare sau transformarea unei lovituri de pedeapsă. Transformarea unei încercări era 2 puncte. Meciurile s–au desfăşurat pe un teren aflat pe Şoseaua Bonaparte (astazi Iancu de Hunedoara).
Pentru început, echipamentul era puţin precar. Pentru deosebire, jucătorii purtau tricouri în alte culori. Șortul erau pantaloni de stradă tăiaţi sub genunchi sau în cel mai fericit caz, de culoare albă. Cine avea bani purta încălţăminte de sport, cu crampoane, dacă nu, aveau ghete de oraş. Arbitrul era îmbrăcat de stradă, cu şapcă, pantaloni golf, haină strânsă pe corp. Cu timpul s–a ajuns, ca toti participanţii să fie îmbrăcaţi de sport. La un moment dat federaţia cerând ca rugbiştii să aibă pantalonii tăiaţi deasupra genuchilor.
La începutul lunii iunie, Primăria capitalei a cedat 25 hectare la Şoseaua Kisselef. Proiectul prevedea în partea dinspre oraş un teren de rugby şi un teren de fotbal. Erau prevăzute şi alte dotări pentru sport.
Pasajul de mai sus se regaseste in lucrarea 1913-2013: 100 de ani de rugby in Romania pe care FRR o va lansa aceasta luna.
Federatia Romana de Rugby sarbatoreste implinirea a 100 de ani de la primul meci de rugby pe 23 septembrie, la o zi de la finala Campionatului European de Rugby 7 care se va desfasura la Bucuresti.
Cu aceasta ocazie va fi lansata si galeria marilor jucatori romani ce poarta denumirea de Wall of Fame. In cadrul acestei galerii un loc aparte il reprezinta Echipa de Aur. Cel mai bun XV al Romaniei din toate timpurile.
Va fi prezentata in cadru oficial si moneda aniversara lansata de BNR.