Dragos Dima este cel mai important rugbyst din istoria Vrancei. El a jucat la marile echipe din campionatul francez, reusind sa cucereasca multe trofee interne si internationale. A jucat in peste 30 de partide pentru nationala Romaniei.
Dragos Dima si-a inceput cariera la Focsani sub indrumarea profesorilor Viorel Ion si Eusebiu Bazna. Echipa Liceului cu Program Sportiv a cucerit in perioada anilor 1990 multe medalii in cadrul campionatelor nationale.
A jucat multe sezoane pentru nationala de juniori si tineret a Romaniei, evolutiile sale reusind sa atraga atentia marilor cluburi din Romania. Steaua, Dinamo si Farul s-au batut pentru a-l avea in lot. Dragos Dima a refuzat sa mearga in Bucuresti si, dupa ce si-a inchiat junioratul, a semnat un contract cu Farul Constanta.
„A fost o perioada foarte buna pentru mine. Am prins echipa nationala si mi-am definitivat si studiile. Focsaniul si Farul Constanta sunt doua echipe la care tin foarte mult. La Focsani am inceput sa joc rugby, iar la Constanta am invatat ce inseamna sa te impui intr-o echipa de liga nationala”, marturisette marele rugbyst.
Dupa ce a incheiat socotelile cu cei de la Farul Constanta, Dragos Dima a plecat in Franta, la Castres Olympique. Apoi a semnat pentru cel mai important club din Franta, Toulouse, formatie cu care a cunoscut consacrarea definitiva.
„Am castigat Heineken Cup, un fel de Liga Campionilor din fotbal, asta ca sa inteleaga lumea despre ce competitie este vorba. In Franta am luat multe trofee cu echipele la care am jucat. Ca pilier am fost declarat de multe ori omul etapei. Mi-a mers bine, dar am avut si multe probleme de sanatate care mi-au cam retezat drumul catre o cariera si mai prolifica. Din cauza unei hernii de disc am fost nevoit sa stau pe margine ani de zile. Au fost momente in care am vrut sa ma las si sa ma apuc de altceva. Sa-mi deschid o afcaere si sa-mi vad de familie, dar nu am putut. Rugby-ul este viata mea si asta voi face pana cand voi parasi aceasta lume”, recunoaste Dragos Dima.
A stat in afara terenului 16 luni
Dragos Dima nu uita anul 1999 cand a debutat in nationala Romaniei intr-un meci cu marea echipa a Australiei. „Am cateva partide deosebite cu nationala Romaniei, in fata Australiei,Tarii Galilor, Scotiei si Noii Zeelande. Dupa un joc cu Tara Galilor am revenit la club si m-am „rupt”. Intr-un meci cu Biarritz am intrat pe teren in repriza a doua, iar la o gramada am simtit o imensa durere la spate. Hernie de disc a fost verdictul si de aici a inceput cosmarul. M-am operat, am stat trei luni si am jucat iar. Am facut cea mai mare greseala din viata mea, deoarece nu eram refacut, asa ca am ajuns iar la cutit pe masa de operatie. Am stat pe bara 16 luni. Atunci am vrut sa ma las, nu mai rezistam”, isi aduce amine Dragos Dima.
Intrebari si raspunsuri
Care sunt cele mai mari performante ale tale?
Campion in Cupa Europei cu Toulouse. Medalii in fazele finale ale CampionatuluiNational cu LPS Focsani. Cupa Romaniei cu Farul Constanta. Trofee individuale obtinute in Franta, dar si cu echipele unde am jucat.
Unde joaca ceilalti colegi de generatie?
Eu si fratele meu jucam de multi ani in prima liga a Frantei. Am trecut pe la Castres, Toulouse si PAO. Tot in Franta evolueaza si Daniel Gheoghe, Constantin Buruiana si Cosmin Marginanu. Si in Italia sunt foarte multi dintre fostii colegi de la Focsani, nu neparat din generatia mea. Costinel Pascu este la Parma si este capitanul echipei nationale de rugby in sapte a Italiei. Florin si Sorin Frangulea joaca in prima liga a Italiei.
Ce-i place
Sa joc rugby si sa-i invat pe cei mai mici secretele acestui sport. Imi place sa calatoresc si sa vad lumea. Imi doresc sa stau alaturi de familia mea mai mult decat am faut-o pana acum. Am debutat pentru Romania chiar la Cupa Mondiala din 1999 impotriva Australiei. De acolo ramane cea mai frumoasa amintire a mea, dupa care urmeaza jocul cu Franta, unde l-am avut adversar pe Califano, idolul meu.
Ce nu-i place
Mediocritatea si lipsa de respect dintre oameni. Am avut in viata mea parte de oameni care m-au dezamagit din toate punctele de vedere. M-am repliat imediat si am renuntat la amicitia cu ei. Lumea sportului este ca o jungla. Intra multi in ea, dar scapa cine poate. Am reusit sa impunem Focsaniul pe harta rugby-ului romanesc, ceea ce nu e putin lucru, asta chiar daca ni s-au pus multe piedici.
Profil
NASCUT 30 iulie 1979, Focsani
STUDII Facultatea de Educatie Fizica si Sport
OCUPATIE Rugbyst
FAMILIE Casatorit, un copil
Autor: Laurentiu Muscalu
Sursa: www.adevarul.ro