Duminica, 28 aprilie, de la ora 10.30, terenul sintetic al stadionului de rugby Arcul de Triumf va gazdui primul turneu de rugby in 10 din Romania.
Bucharest Rugby 10’s aduna la start patru echipe de amatori, manate doar de pasiunea pentru sportul cu balonul oval, Arlechinii Bucuresti, Jandarmii Bucuresti, Morometii si Rechinii Constanta.
Turneul a luat fiinta la initiativa unui grup de jucatori amatori, pana nu demult, spactatori in tribunele stadioanelor de rugby. Din tribuna pana pe teren nu a fost decat un pas si asa s-a format clubul Arlechinii. Bucharest Rugby 10’s este parte din proiectul lor de social rugby, despre care aflati mai multe in randurile de mai jos.
FRR.ro: Ce este social rugby si de ce ati ales sa faceti asta?
Arlechinii: Rugby-ul, in opinia noastra a incetat sa mai fie un simplu sport, e o stare de spirit si un fel de a fi. Asta inseamna ca nu se rezuma totul la meciurile echipelor de club de la diferite nivele sau la meciurile Stejarilor, ci si la intreaga atmosfera in jurul fenomenului. Iar fenomen inseamna, pe langa jucatori si oficiali ai cluburilor si federatiei, si suporteri, mass-media si oameni sau institutii interesate de spiritul acestui frumos joc. Din pacate, rugby-ul se invarte in Romania ultimilor douazeci de ani in jurul unui cerc de specialisti si initiati inca mic, toti foarte pasionati de ceea fac, dar care trebuie sa fie sustinuti si de alt gen de manifestari, pentru a deschide acest sport catre o categorie noua de public.
FRR.ro: Cand a luat fiinta clubul Arlechinii si de ce?
Arlechinii: A inceput la initiativa unui grup de restrans de oameni din dorinta simpla de a juca rugby de placere. Niciunul dintre noi nu practicase acest sport inainte, doar vreo doi-trei la nivel de juniori, care ne-au si ajutat sa facem primii pasi. Cum aceasta varianta era exclus de practicat la acea vreme pe langa un club existent, ne adunam pe diverse terenuri de sport si ne promovam prin intermediul retelelor de socializare pentru a ne mari grupul. Am inceput cu rugby-tag si touch si incet-incet am trecut la o faza mai avansata, de contact, fara pretentii prea mari. Asadar, rugby-ul de placere e principalul motiv care ne-a animat in aceasta initiativa si prin care dorim sa demonstram ca se poate practica rugbyul oriunde si oricand, de catre absolut oricine, indiferent de varsta, sex sau status socio-profesional. Ca dovada grupul pe care il formam este extrem eterogen ca background.
FRR.ro: Este primul turneu de rugby 10’s, de ce rugby in zece?
Arlechinii: Rugby-ul in zece e formula sub care se desfasoara la nivel international mai multe turnee si este considerat cea mai potrivita varianta pentru non-profesionisti. Nu are aceeasi viteza ca varianta in 7, dar poate fi la fel de spectaculos avand si avantajul ca poate fi practicat de jucatori de diverse varste, nu doar de catre cei tineri si cu conditie fizica buna. Tot asa, fata de varianta in 15, putem spune ca nu este la fel de dur, gramezile nu sunt la fel de solicitate si accidentarile sunt mai putine. Durata unei reprize este de doar zece minute, astfel incat nivelul de dinamism si spectaculozitate ramane unul ridicat. Iarasi a contat faptul ca in Romania nu s-a mai organizat un astfel de turneu, ceea ce a insemnat o provocare pentru noi, astfel incat nu am facut altceva decat sa urmam un model deja existent in afara.
FRR.ro Unde si cand ati descoperit pasiunea pentru sportul cu balonul oval?
Arlechinii: Pasiunea pentru rugby este mare in interiorul grupului nostru, in fiecare dintre noi instalandu-se acest virus in diverse etape ale vietii. Tinand cont de diferentele de varsta, putem spune ca unii au descoperit aceasta pasiune in anii ’80, odata cu performantele Stejarilor la acea vreme, altii ulterior, odata cu Cupele Mondiale care incepeau sa fie transmise la televizor, in anii ’90, iar altii mai tarziu odata vizionarea unor turnee 6Nations sau Tri Nations sau Super Rugby. Oricum, importanta e pasiunea comuna care ne leaga si pe care incercam sa o transmitem si altora, prin ceea ce facem, prin antrenamentele sau competitiile la care participam, prin sustinerea din tribune sau din fata televizorului a echipei nationale sau a diverselor echipe de club.
FRR.ro: Planuri de viitor. Unde vedeti proiectul asta peste cinci ani?
Arlechinii: Planuri de viitor sunt multe si chiar ambitioase, dar am hotarat sa construim pas cu pas, sanatos astfel incat lucrurile sa evolueze firesc si sustenabil. Ne propunem, in primul rand, sa crestem rugbyul in popularitate. Cat vom reusi sa facem asta, prin propriile noastre puteri, ramane de vazut, dar suntem convinsi ca daca o astfel de initiativa are succes, ea poate fi foarte usor copiata si multimplicata, atat in Bucuresti, cat si alte orase din tara. Exista deja cateva nuclee de care stim (o parte dintre ele sunt invitate la acest turneu – pilot), dar invitam pe oricine sa aiba curajul sa incerce si, cine stie, poate peste ceva timp sa avem chiar o liga de rugby-amator, pe modelul celor din tarile cu traditie sau din Romania altor sporturi.
Mai avem in plan initierea unei competitii de rugby-tag sau touch pentru corporatii si chiar echipe de copii si juniori dar, asa cum spuneam, vor veni toate pas cu pas, atata timp cat ne mentinem voluntariatul si placerea de a juca rugby.
Oricum ar fi, viitorul incepe imediat, astfel incat ii asteptam cu drag pe toti cei interesati duminica, 28 aprilie, incepand cu ora 10.30, la turneul-pilot Bucharest Rugby 10’s.
Cei care vor sa ii cunoasca mai bine pe Arlechinii, ii gasesc pe www.arlechinii.ro.