Situatia s-a cam lamurit in Grupa D in ceea ce priveste partea superioara a clasamentului. Franta s-a impus (41-18) in fata Canadei, obtinand si punctul bonus ofensiv pentru eseurile marcate, si va disputa pe 11 octombrie meciul pentru locul 1, cu Irlanda. Nord-americanii, in schimb, au suferit al treilea esec la aceasta editie si le mai ramane partida cu Romania, din 6 octombrie, pentru a inregistra primul lor succes la aceasta editie.
Disputa de joi ne-a dovedit inca o data ca echipa Canadei se remarca prin linia sa de treisferturi, una destul de jucausa, capabil sa dezvolte actiuni in viteza (jucatorii ei au dat 141 de pase, cu doua mai putin decat francezii) si e adevarat, insa, ca atunci cand sunt pusi sub presiune troacarii ei comit destule greseli, iar in meciul cu Franta au aparut si unele erori nefortate, inclusiv in 22-ul propriu. Principala concluzie pe care o putem trage dupa meciul de la Milton Keynes este insa ca echipa Canadei sufera pe inaintare. Iar victoria Frantei s-a conturat tocmai pentru ca a avut o gramada mult mai puternica.
A fost o victorie muncita, una construita in timp, cu multa atentie si rabdare, indeosebi in ultima parte a intalnirii, atunci cand canadienii au acuzat si o stare de oboseala (din punct de vedere al prospetimii fizice, Romania este avantajata in partida cu Canada, avand patru zile de odihna in plus). Asa se explica superioritatea oamenilor lui Philippe Saint-Andre la posesie (54%), la jocul in terenul advers (55% in primul mitan si 71% dupa pauza). Paradoxal, insa, la gramezile ordonate canadienii au fost in superioritate, castigand baloanele pe toate repunerile lor (8) in timp ce francezii au avut un procentaj de 70% (7 din 10) in margine, Franta a avut 14 din 14, iar Canada 6 din 8.
O alta arma cu care francezii i-au invins pe canadieni a reprezentat-o jocul sigur cu piciorul, indeosebi siguranta transformerului lor, Frederic Michalak avand un procentaj de reusita de 100% (5 transformari si doua penalitati) cu care a ajuns la 136 puncte marcate si l-a depasit astfel pe Thierry Lacroix (124).
In aparare, francezii au dat, fireste, mai putine placaje decat rivalii lor (110 la 133), insa ei au reusit sa castige un numar superior de baloane in 22-ul advers (39-14), acolo unde se „coace” de altfel marcarea unei incercari.
Tentativa de spionaj esuata
Un moment nostim al meciului de la Milton Keynes s-a petrecut in minutul 37. Francezii au trimis balonul in margine, dintr-o penalitate, urmand a repune balonul in joc de la 5 metri de linia de but canadiana. „Cocosii” s-au strans roata pentru a stabili cum vor juca acest moment fix, iar langa ei s-a lipit nord-americanul Jamie Cudmore, care, fara nicio jena, tragea cu urechea la ce vorbeau adversarii sai… Intrusul a fost trimis la plimbare de Rabah Slimani, iar la actiunea imediat urmatoare francezii au marcat eseu.
Marian Burlacu (Londra)