Naționala de rugby 7s feminin debutează astăzi la prima etapă a Rugby Europe Sevens Trophy Series 2024, care are loc la Zagreb. Una dintre cele mai experimentate jucătoare din echipa este căpitanul Ana-Maria Sandu, cea care de 16 ani „servește țara” cum spune zâmbind, fiind una dintre Ghindele cu cea mai longevivă carieră. Jessy, cum este alintată de prieteni, a vorbit despre participarea României la Campionatul European și obiectivele pe care Ghindele și l-au setat.
Care este obiectivul pentru această competiție care se va disputa pe durata a două etape, la Zagreb și la Budapesta?
Avem foarte mari speranțe pentru a obține un rezultat cât mai onorabil pentru noi, pentru a răsplăti munca și sacrificiile făcute pe tot parcursul anului. Obiectivul nostru este să obținem victorii cât mai multe, să facem meciuri frumoase și să ne bucurăm de rugby.
Dar specific, pentru runda inaugurală, cea de la Zagreb?
Sperăm să ne clasam pe un loc cât mai bun pentru a avea apoi o grupă accesibilă în a doua etapă din Rugby Europe Trophy care va fi la Budapesta și, de ce nu, să intonăm imnul din nou.
Cum crezi că vor fi meciurile având în vedere că nu a fost niciun turneu de pregătire?
Ne va fi greu, dar nu imposibil atâta timp cât toate ne dorim acest lucru și s-a muncit pentru asta. Având în vedere cat am muncit împreună și devotamentul fetelor, vom demonstra pentru noi, în primul rând, că eforturile făcute nu au fost în zadar. Iar dincolo de obiectivele sportive este important să ieșim sănătoase de pe teren pentru că vor fi două zile lungi de competiție, dar mai ales să ieșim și cu fruntea sus de pe teren, mulțumite că am dat totul.
Cum ai caracteriza grupa noastra la Trophy la Zagreb?
Echipele din grupa noastra nu cred ca ne vor surprinde, le cunoaștem sistemul si punctele slabe din experienta anilor anteriori. Este important ca noi sa ne facem jocul si sa intram concentrate inca de la inceput in meci.
Este o presiune mai mare pe voi, cele două, trei jucătoare cu experiență pentru că practic voi veți fi „motorul echipei”?
Nu stiu daca o pot cataloga asa, intr-adevar suntem fete mai vechi, cu mai multa experienta, dar incercam sa impartasim din cunostintele noastre și celor mai mici, sa le oferim suportul si increderea de care au nevoie. Candva, am fost ca ele si am avut intotdeauna suportul colegelor, staff-ului, iar acum a venit randul nostru sa le fim mentori, este oarecum o provocare. Daca emotiile sunt foarte mari și la noi, „fetele cu experienta” la cele micute, imi imaginez ca sunt imense. Îmi doresc ca si fetele sa fie mandre de reusita lor, sa reprezinte cu mandrie si responsabilitate frunza de stejar si tricolorul!
Ce inseamna pentru tine sa fii capitanul echipei?
Presiune mare am avut intotdeauna, pentru ca am avut in fiecare an de indeplinit obiectivele personale prima data si apoi cele colective, fiind o jucatoare cu multa experienta nu imi permit si nu vreau sa am greșeli. Cat despre postura de capitan, aduce cu ea mai multe responsabilitati, nu este o noutate pentru mine, lotul feminin de 7s a suferit in fiecare an modificari si mereu am fost nevoita sa ma adaptez.