Editia 2017-2018 a SuperLigii CEC Bank a debutat sambata cand au avut loc partidele din prima etapa in care s-au inregistrat doua victorii ale gazdelor, reusite de Stiinta Baia Mare si Steaua Bucuresti, ambele cu bonus ofensiv, respectiv un rezultat de egalitate intre CSM Bucuresti si Politehnica Iasi.
Cu toate ca din prisma pozitionarii in sezonul precedent si al campaniei de transferuri, CSM Bucuresti se anunta favorita in disputa cu Politehnica Iasi, tigrii au dominat doar in prima jumatate de ora cand s-au desprins la 17-6, dar cu Daniel Plai intr-o forma foarte buna studentii au plecat cu doua puncte de pe Stadionul Arcul de Triumf, uvertura iesenilor marcand din toate procedeele posibile.
Vicecampioana in exercitiu, Stiinta Baia Mare a reusit scorul etapei in fata Universitatii Cluj, pe Arena Zimbrilor consemnandu-se noua eseuri in contul gazdelor care pornesc in forta noua editie de campionat, studentii de pe malurile Somesului nereusind decat incercarea de onoare, desi pe teren s-au aflat jucatori experimentati precum Csaba Gal, Silviu Vasiliu, Claudiu Curca, Moala Leimoni sau Ovidiu Melniciuc.
Eternul derby dintre Steaua si Dinamo a fost unul incrancenat cu militarii mult mai disciplinati tactic, fapt care le-a adus la final victoria pentru ca la pauza avantajul a fost de parte alb-rosiilor, cu Tudorel Bratu in prim plan. Desigur, in economia jocului a contat si ratarea lui Cristian Onofrei care altfel ar fi asigurat trupei lui Cristi Hildan punctul bonus defensiv.
Din punct de vedere statistic putem spune ca a fost o etapa spectaculoasa in care s-au marcat 21 de eseuri, adica o medie de sapte reusite pe meci, dintre acestea consemandu-se si primul eseu de penalizare in valoare de sapte puncte, conform noilor modificari ale regulamentului, din istoria SuperLigii CEC Bank, venit gratie efortului colectiv al inaintarii celor de la CSM Bucuresti.
Chiar daca cifrele il recomanda ca jucator al acestei etape, Daniel Plai marcand din toate procedeele posibile (un eseu, o transformare, patru lovituri de pedeapsa si un dropgol), meritul uverturii iesene a fost acela ca a gasit mereu bresa din apararea adversa, a distribuit inteligent baloane colegilor sai, intr-o etapa in care mijlocasii la deschidere au inscris in total patru incercari ceea ce nu s-a intamplat in niciuna din rundele editiei anterioare.
In privinta jucatorilor straini numarul celor prezenti pe teren a fost de 35, 11 aflandu-se la debut in SuperLiga CEC Bank, acestia contribuind la marcarea a sapte incercari respectiv a unui total de 52 de puncte.
Statistica Etapei I a SuperLigii CEC Bank editia 2017-2018:
Numar partide: 3
-2 victorii ale gazdelor, 1 rezultat de egalitate
-2 puncte bonus ofensiv( Stiinta Baia Mare, Steaua Bucuresti)
Numar de eseuri: 21
-11 in prima repriza, 10 in repriza secunda
-16 de partea gazdelor, 5 de partea oaspetilor
-8 cu aportul inaintarii, 12 cu aportul liniilor dinapoi, 1 eseu de penalizare (Pilieri-2, Taloneri-1, Linia a doua-0, Flankeri-3, Inchizatori-2, Mijlocasi la gramada-4,Mijlocasi la deschidere-4,Centri-3,Aripi-3,Fundasi-0)
-Cea mai productiva echipa: Stiinta Baia Mare-9 reusite
-Cele mai eficiente defensive: Stiinta Baia Mare si CSM Bucuresti –cate un eseu primit
-Cele mai multe eseuri marcate:Tudorel Bratu(Dinamo Bucuresti si Michael Doneghan(Stiinta Baia Mare)-cate 2 reusite
-Cele mai multe puncte marcate: Daniel Plai-22(1e,1tr,4lp,1dg)
Titlul de jucator al meciului:Daniel Plai(Politehnica Iasi), Taniela Maravunawasawasa(Stiinta Baia Mare) si Sosefo Sakalia(Steaua Bucuresti)
Cartonase galbene: 4
Cartonas rosu: –
Jucatori straini: 35( Bilant general: 7 eseuri, 52 de puncte)