In urma cu mai bine de un deceniu, am scris despre Rod MacQueen, antrenorul de atunci al Australiei. Dincolo de simpatia mea pentru ”canguri”, cunoscută de altfel de apropiați, remarcam la acea vreme calitățile de manager ale acestuia. (*) In fapt, cel care pregatise inainte pe Brumbies continuase la nationala munca inceputa de un alt ”greu” in ale antrenoratului, Bob Dwyer, cel poreclit si ”Stiinta” tocmai fiindca revolutionase modul de a pregati o echipa reprezentativa in rugby.
Din intreaga filosofie a lui MacQueen, o fraza mi-a ramas intiparita in minte. Si nu orice fel de fraza, ci una care sintetiza modul antrenorului australian de a privi sportul cu balonul oval: ”Forta lupului este haita. Forta haitei este lupul!”. O fraza prin care as caracteriza si evolutia selectionatei Bucurestiului in meciul castigat cu 42-27 in fata lui Calvisano, in runda cu numarul 2 a Amlin Challenge Cup.
Spre deosebire de disputa cu Bath, din urma cu zece zile, cand ”lupii” s-au lasat dominati de adversari, de data aceasta ei au fost cei care au dat tonul la joc. Iar prima incercare a venit la putin timp dupa primul fluier – in disputa cu englezii am incasat o penalitate chiar in minutul 1. Si a venit in urma unui atac prelungit pe inaintare, in care un rol important l-a avut Vasile Rus, cel care s-a infiltrat in liniile apararii italiene, iar apoi a si finalizat prin incercare.
Chiar daca au existat fluctuatii in jocul ei, selectionata Bucurestiului a aratat precum o haita in disputa cu Calvisano. Iar forta ei i-au dat-o ”lupii” – Lemnaru, Wiringi, Filip, Botezatu și Turașvili ”au mușcat” și ei, decisiv, din adversar. ”Lupi” care n-au uitat insa ca formeaza ”o haita”, adica o echipa – din acest motiv, cred, a avut și puterea sa se distanțeze atunci cand italienii se apropiasera periculos.
Victoria de sambata a dovedit ca atunci cand se mobilizeaza exemplar, cand incep hotarati si fara teama un meci, rugbystii nostri sunt capabili sa-si impuna punctul de vedere, sa faca legea pe teren. Important este ca ei sa fie animati si in partidele urmatoare de aceleasi principii sanatoase.
Printr-un joc curajos, evoluand fara teama, ”Lupii” isi pot depasi conditia. Ei sunt capabil sa puna in dificultate echipe mult mai bine cotate decat Calvisano, echipe precum Agen sau Bath.
Marian Burlacu
(Libertatea)
(*) Rod MacQueen a pus accent pe organizare cat a fost antrenor al Australiei, echipa cu care a cucerit titlul mondial in 1999. Staff-ul sau era precum cel al unei firme. Existau responsabili cu pregatirea pe compartimente, specialist in aparare, preparator fizic, nutritionist, medic, maseur, analist video. Acest sistem a fost preluat ulterior si de alte echipe, inclusiv de Anglia, victorioasa la Cupa Mondiala din 2003. Cam la fel se prezinta acum si staff-ul selectionatei Bucurestiului, respectiv al nationalei noastre.