În această după-amiază în sala de conferințe a Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf a avut loc conferința de presă având ca subiect participarea României la Cupa Mondială de Rugby din Franța 2023. La aceasta au participat președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, reprezentanți ai staff-ului tehnic al echipei naționale, Eugen Apjok, Sosene Anesi, Viorel Lucaci și Mihăiță Lazăr și jucătorii care au evoluat la competiția din Franța, căpitanul Cristi Chirica, vicecăpitanul Ovidiu Cojocaru, Dragoș Ser și Marius Simionescu.
Iată declarațiile celor prezenți:
Alin Petrache, președinte Federația Română de Rugby: „Ne-am adunat pentru a discuta despre rezultatele recente ale echipei naționale de rugby, dar am dori să înțelegeți și contextul în care acestea au fost obținute. Este adevărat, am avut momente în care am reușit să ne ridicăm la nivelul așteptărilor, uneori nu am avut, dar înainte de a ne judeca performanța trebuie să privim și condițiile în care am concurat.Ne-am măsurat forța cu cele mai mari echipe din lume, echipe care dispun de bugete mult mai mari și condiții de antrenament de top, cu toate acestea am reușit să ne menținem ca una dintre cele mai bune echipe ale națiunii noastre și să concurăm în competiții elitiste. Acest lucru nu este o coincidență este un rezultat al muncii asidue, al pasiunii și al eforturilor făcute de acest grup. În fața acestor adversități pe care le-am avut, ce acțiuni trebuie să luăm? În primul rând trebuie să recunoaștem și să valorificăm efortul în parte al fiecărui membru al echipei, în al doilea rând trebuie să solicităm condiiții mai bune, finanțare mai decentă, pentru a concura la cel mai înalt nivel avem nevoie de resurse și de sprijin, dar mai presus de toate trebuie să ne amintim de ce iubim acest sport și de ce continuăm să luptăm pentru el: luptăm pentru pasiune, luptăm pentru onoare, luptăm cu mândrie pentru națiunea noastră. Și chiar dacă bugetul și condițiile nu au fost ideale, spiritul și determinarea noastră ne pot duce mai departe. Vreau să multumesc fiecărui suporter care a fost alături de noi, care a crezut în noi, chiar și în cele mai dificile momente. Vom continua să luptăm, să ne îmbunătățim și ne vom strădui să aducem mândrie națiunii noastre.”
Eugen Apjok, antrenor principal România: „A fost o experiență extraordinară să joci la cel mai înalt nivel. Ideea este că în momentul în care am ajuns acolo, cu toții am fost surprinși, mai ales jucătorii, de stadioane, de suporteri, de numărul lor, pentru că aici jucăm cu maxim 5000 de oameni în tribună și te trezești în fața a 50.000 de oameni, nu este ușor pentru un jucător. E clar că am întâlnit echipele cele mai puternice, primele 3 din primele 5 din clasamentul mondial, cu toții am rămas cu o experiență foarte bună și aici mă refer la jucători pentru a vedea la ce nivel ar trebui să fie să ne comparăm cu ceilalți. Așa cum s-a spus diferența dintre noi și ceilalți este extrem de mare începând de la cultură, buget, infrastructură, dar rămânem cu bucuria de a participa și cu dezamăgirea rezultatelor. „
Sosene Anesi, antrenor treisferturi: „Am fost încântat că am făcut parte din acest grup și dincolo de atmosfera de la meciuri, atmosfera competiției în general, a fost faptul că am putut să jucăm cu cele mai bune echipe din lume. Dacă ar fi să numim partea pozitivă este că acest grup tânăr a acumulat experiență care ne va ajuta să facem un pas înainte și să îmbunătățim ce avem acum. Rezultatul nu ne-au ajutat prea mult însă cred că este nevoie de mai mult timp ca acest grup să crească și mai ales să ajungem să jucăm cât mai des cu aceste echipe mari pentru a ne ajuta astfel să creștem.”
Mihăiță Lazăr, antrenor pachet de înaintare : „Este prima mea experiență din postura de antrenor, a fost o experiență frumoasă, am învățat multe lucruri, cel mai important este acela că trebuie să fim perseverenți și profesioniști.”
Viorel Lucaci, antrenor margine: „A fost o experiență extraordinară, din punctul meu de vedere să faci analiza cu Africa de Sud sau Scoția și să găsești un punct slab pe care să-l speculezi, a fost un challenge mare pentru mine, însă am învățat o groază de lucruri bune. Cred că cluburile din România trebuie să încerce să fie mult mai profesioniste, acolo tot ce se întâmplă e foarte rapid și nu ai timp timp să-ți dai seama.”
Cristi Chirică, căpitan România: „A fost o experiență frumoasă, este frumos să știi că ai ajuns ca jucător să participi la o Cupă Mondială pentru că asta este răsplata muncii tale și pentru mine a fost minunat să joc cu locul 1 mondial și cu campioana mondială, să joc împotriva celor mai buni jucători din lume, a fost o concurență pentru mine să joc împotriva lor. Am rămas cu acea atmosfera extraordinară în care am jucat și cu multe amintiri frumoase, cea mai frumoasă fiind meciul cu Irlanda, când am deschis scorul în fața echipei aflate pe locul 1 în lume.”
Ovidiu Cojocaru, vicecăpitan România: „Participarea la Cupa Mondială este apogeul carierei fiecărui sportiv, cel mai mare pas să ajungi acolo, după care ai contact cu să ai contact cu marii jucători, cu marile echipe. Pentru mine a fost o experiență extraordinară din care am învățat enorm de multe lucruri.”
Dragoș Ser, jucător România: „A fost prima mea participare la o Cupă Mondială pentru mine, o experiență unică, atât datorită adversarilor pe care i-am întâlnit, cât și a fanilor care au fost alături de noi și ne-au susținut în permanență. Este o diferență mare când venim de la 300, 400, poate 1000 de spectatori în tribună la câteva zeci de mii, e o altă vibrație. Au fost emoții foarte mari, cred că pentru 99% dintrre noi a fost la prima Cupa Mondială și emoțiile s-au simțit, dar am încercat tot timpul să ne susținem unii pe alții. Am simțit diferența atât fizic, cât și la viteza de joc, dar am încercat să strângem rândurile și să dam tot ce putem pe teren. Cred că experiența de la Cupa Mondială ne va ajuta să creștem și cred că peste patru ani acest lucru se va vedea pe teren. Ne-am fi dorit să marcăm mai multe puncte, însă acestea au fost meciurile.”
Marius Simionescu, jucător România: „A fost o experiență foarte frumoasă, am învățat că rugby-ul se poate juca la un nivel mult mai mare decât aici, am dat piept în piept cu adversari mult mai experimenatați, cu mult mai multe meciuri, am văzut cum se joacă și sperăm că după experiența aceasta să aducem ceva în plus pentru rugbyul românesc. A fost o emoție pe care nu am mai trăit-o până acum, în România la meciuri nu știu dacă sunt mai mult de 200, 300 spectatori în tribune, când am ajuns acolo ne vibra terenul sub picioare, mai ales la meciul cu Tonga, când am fost uimiți de câți romîâni au fost. Am văzut steagurile României, am simțit susținerea lor, ne-am auzit fiecare numele din tribune și am fost încurajați chiar și atunci când ne-a fost greu.”
FOTO: Simion Mechno