Doi diplomati francezi in tribuna Stadionul National Arcul de Triumf

Lumea balonului oval este una spectaculoasa, in special prin natura relatiilor umane care se pot contura, cateodata pe neasteptate. Marturia care sustine aceasta ipoteza a fost si intalnirea la Stadionul Arcul de Triumf din Capitala, la meciul Romania – Namibia, cu doi diplomati francezi care iubesc rugbyul. Daca la prima vedere acest lucru nu pare a fi iesit din comun, in schimb discuția cu angajații Guvernului Francez releva aspecte foarte interesante.

Alexis-Gilles Grand este Consulul Frantei la București. El este un mare sustinator al echipei nationale a Frantei, dar si al echipei de club Bordeaux Begles. A venit sa vada pe viu una dintre adversarele Frantei la Cupa Mondiala, fiind constient ca Stejarii oricand pot pune probleme. In opinia sa, Franta nu trebuie sa se considere dinainte castigatoarea acelei partide, ci trebuie sa ia in serios echipa Romaniei.

Interesat este faptul ca bunicul lui Alexis-Gilles Grand, Leon Grand, este fost international francez. ”Bunicul meu a jucat in nationala olimpica a Frantei, in anul 1924. Din motive personale, el nu a prins lotul olimpic, desi s-a aflat in pregatire cu nationala si a evoluat in meciuri test. Franta a cucerit atunci medaliile de argint, in timp ce Romania a fost a treia pe podium”, zambeste oficialul din Hexagon. Pentru Alexis-Gilles Grand, rugbyul este o traditie de familie. Tatal sau, care nu a practicat sportul cu balonul oval, a fost prieten foarte bun cu celebrii internationali francezi de la Bordeaux, fratii Andre si Alban Moga. Nici diplomatul nu a apucat să faca o cariera sportiva, insa si-a indrumat fiii mai mari, pe Adrian si pe Arnaud, sa practice rugbyul. Cei doi sunt printre cei mai buni jucatori actualmente la echipa Soimii București.

La randul sau, Bernard Etinof este responsabil al Sectiei Consulare Franceze la Chisinau. A sosit cu ceva indatoriri de serviciu la Bucuresti, si fiind un iubitor de rugby nu putea rata invitatia omologului sau de la Bucuresti. Bernard Etinof s-a declarat incantat de atmosfera de la Arcul de Triumf, dar si de jocul spectaculos si eficient al nationalei Romaniei. Bernard Etinof este prezent la majoritatea meciurilor pe care echipa nationala de rugby a Moldovei le disputa pe teren propriu si doreste pe viitor sa aduca dincolo de Prut filosofia rugbyului francez. Bernard Etinof este foarte fericit, deoarece echipa sa favorita, Stade Francais, a devenit campioana in Top 14.

Parca pentru a-l tachina, Alexis-Gilles Grand ii spune ca Stade Francais a jucat slab in octombrie 2014, dar totusi a invins pe ninsoare, la Bucuresti, intr-un meci contra Lupilor.

Cei doi diplomati, dar si Alena Grand, consilier de presa al Ambasadei Frantei la Bucuresti, sunt convinsi ca sportul, la ora actuala, reprezintă o politica eficace si o excelenta oportunitate de promovare a imaginii unei tari peste hotare.

Discutia pornește si se intoarce de la un numitor comun. Romania a ajuns una din natiunile cu traditie rugbystica gratie Frantei, iar acest lucru are puternice dovezi istorice. Este poate si unul dintre motivele pentru care Consulul Frantei la Bucuresti, alaturi de colegul sau de la Chisinau, s-au bucurat la fiecare din cele sapte eseuri romanesti contra Namibiei.

Diplomatii francezi au primit din partea FRR tricouri ale echipei nationale de rugby a Romaniei, pe care au si inceput sa le poarte, dupa cum s-a putut observa la partida Romania – Argentina XV.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile