Prima carte de nutritie dedicata sportivilor si scrisa pe intelesul tuturor, „Ghid de nutritie pentru sportivii amatori si profesionisti cu aplicatii in jocul de rugby” semnata de dr.Alin Popescu si nutritionistul Nicoleta Tupita, a fost lansata miercuri, 28 iunie, in sala de conferinte a Federatiei Romane de Rugby.
„Activitatea fizica nu este niciodata liniara, organismul fiind supus unui grad de efort care poate sa varieze de la un antrenament la altul. Aceasta lucrare vine in ajutorul acestor posibile situatii ce necesita o schimbare in alimentatie, facand procesul mai usor de inteles si de aplicat. Prin felul in care este structurata aceasta lucrare, putem afirma ca serveste intr-o maniera facila la identificarea si rezolvarea problemelor de nutritie sportiva”, a declarat dr. Alin Popescu, manager general al FRR.
Cartea are 16 capitole, pe parcursul carora jucatorul de rugby poate afla despre cum isi poate modifica compozitia corporala, despre strategiile nutritionale in ziua meciului, alimentatia in deplasari, in perioada vacantei, alimente care nu trebuie sa lipseasca din bucatarie, importanta suplimentelor alimentare. Capitolul 15, cel care confera nota de originalitate a cartii, prezinta exemple de meniuri pentru diferite perioade din pregatirea unui sportiv, fie el amator sau profesionist, incluzand meniuri pentru zilele cu antrenament moderat, zilele de competitie in functie de ora desfasurarii meciului – prima parte a zilei, a doua parte a zilei sau nocturna – si zilele libere. Aceste meniuri sunt concepute pornind de la un necesar mediu de calorii si nutrienti al unui jucator de rugby si asigura o alimentatie echilibrata din punct de vedere al macronutrientilor si al nutrientilor necesari. Multe din principiile prezentate in aceasta carte se regasesc in toate sporturile, indiferent ca sunt de echipa sau individuale.
„Am observat ca nu exista niciun fel de ghid practic adresat efectiv sportivilor, de aici ideea de a-l concepe noi. Este gandit pentru a ajuta o persoana fara pregatire de specialitate sa isi insuseasca principiile de nutritie sanatoasa, pe care apoi sa le aplice la nivel individual. Este o carte care poate sa te insoteasca oriunde, ajutandu-te sa te adaptezi atat obiectivelor de performanta, cat si mijloacelor aflate la indemana – ingrediente, timp pentru preparare, etc.” a precizat Nicoleta Tupita, coautoare a volumului.
„Scopul nostru a fost sa oferim publicului tinta informatie condensata, coroborata cu repere practice, care sa se muleze pe orice fel de circumstante. Ca urmare a lecturarii sale, cartea ajuta la asimilarea unor cunostinte de baza, oferind in acelasi timp variante alimentare concrete. Se potriveste practicantilor de rugby in primul rand, insa are aplicabilitate si in orice fel de alt sport de echipa, cat si individual, schimbarile care trebuie operate tinand strict de continutul caloric al meniului ales, atat. Este o prima carte ce isi propune sa vorbeasca sportivilor pe intelesul lor, pentru a le asigura o independenta nutritionala educata. Personal, o consider o achizitie necesara in orice club sportiv, destinata preparatorilor fizici, staff-ului tehnic decident si in primul rand practicantilor.” a adaugat dr. Alin Popescu, manager medical al FRR.
Cartea “Ghid de nutritie pentru sportivii amatori si profesionisti cu aplicatii in jocul de rugby” poate fi achizitionata online accesand www.revistagalenus.ro/cumpara-online/ sau de la sediul revistei Galenus (bd. Unirii nr.15, bl. B3, sector 4, Bucuresti).