Caută
Close this search box.

INEDIT Titlul european a fost impartit la trei in 1990: Romania, Franta si URSS

INEDIT Titlul european a fost impartit la trei in 1990: Romania, Franta si URSS.
Rugby-ul are o istorie aparte, formata din episoade de o frumusete rara, dar care se si bucura de caracterul unicitatii. De exemplu, in nici un alt sport de echipa nu s-a pomenit ca un titlu continental sa fie castigat de trei echipe in acelasi timp.
A 28-a editie a Campionatului European de rugby, Fira Trophy, s-a desfasurat in anii 1989 si 1990, reunind la start, in divizia valorica superioara, cinci echipe: Romania, Italia, Uniunea Sovietica, Franta si Polonia.
Rugbystii nostri au inceput cu stangul, esecul de la Baia Mare, 13-21 cu sovieticii,fiind destul de greu de digerat. Ne-am revansat apoi contra Poloniei, la Bucuresti, pe care am invins-o cu 25-19. Diferenta mica, impotriva echipei care la finele campaniei avea sa retrogradeze, provine din faptul ca la acel meci s-a folosit o formula de echipa mai putin experimentata, Romania B.  Regulamentul de desfasurare al momentului acorda trei puncte la victorie, doua la egal si unul la infrangere, indiferent de cate eseuri se inscriau.
Inclusiv scorurile ar fi suferit corectii daca se calculau dupa actualul punctaj. In anul 1990, regulamentul international preciza ca pentru un eseu se acorda patru puncte, pentru o transformare doua, in timp ce loviturile de pedeapsa si dropgolurile erau cotate cu cate trei puncte.
Interesant este insa si altceva. Romania a intalnit Polonia pe 8 aprilie 1990. Garnitura principala s-a deplasat in Italia, la Frascati, unde a sustinut un alt meci oficial, in cadrul Campionatului European, pe 14 aprilie. Formula de baza s-a impus cu 16-9, aducand alte trei puncte in clasamentul continental.
In fine, pe 24 mai 1990, Romania a repurtat istoricul succes de la Auch, 12-6, singura victorie romaneasca din istorie, pe pamant francez. Despre acel meci inclusiv site-ul nostru a acordat, in diverse ocazii, spatii ample.
Initial nu s-a stiut insa ca victoria dintre buturile Hexagonului echivaleaza si cu medalia de aur la Campionatul European. Francezii, care erau neinvinsi, au ajuns la egalitate de puncte cu noi, fiecare formatie acumuland cate 10 puncte. Comentatorii televiziunii publice, care a transmis partida de la Auch, nu au precizat performanta romaneasca, nefacand decat referiri tangentiale la clasament.
Trei zile mai tarziu, Uniunea Sovietica se impunea in Polonia cu 31-12 si ajungea si ea in tripleta fruntasa, cu acelasi numar de puncte. Organizatorii insisi au fost pusi in incurcatura, deoarece nu prevazusera o asemenea situatie. S-a luat decizia ca titlul european din 1990 sa fie acordat tuturor celor trei echipe cu cate 10 puncte, adica Franta, Romania si URSS.
Daca s-ar fi utilizat, de exemplu, esaverajul ca al doilea criteriu de departajare, atunci Romania cu un total de 66-55, ar fi ramas in urma Frantei, 82-47, sau a URSS 81-59, cu specificatia ca acestia jucasera insa cu Polonia folosind distributiile consacrate.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor