Insemnari de suporter al Stejarilor (2): Ziua in care am stins cele 55.000 de luminite ale mobilelor georgienilor

S-a incheiat editia 2017 a Rugby Europe Championship, una inaugurala sub aceasta denumire pentru competitia natiunilor din cel de-al doilea esalon valoric din Europa, iar prima campioana este echipa nostra nationala, Stejarii care au intrerupt o serie de sase victorii consecutive ale Georgiei in fosta Cupa Europeana a Natiunilor.
 
Pana sa ajungem la victoria cu Georgia, trebuie sa ne intoarcem la momentul startului acestei editii a Rugby Europe Championship, cand la Offenbach, Germania a reusit marea surpriza, de a reveni in doua randuri fiind condusa cu 18 puncte de Stejari pentru ca la fluierul final victoria sa-i revina, moment in care spuneam ca drumul catre Cupa Mondiala nu a fost niciodata usor.
 
Scepticii au interpretat acele “Insemnari de suporter” ca pe o scuza, insa daca dorim sa fim realisti si fair-play trebuie sa recunoastem ca batalia pentru suprematia in cel de-al doilea esalon valoric continental a devenit tot mai indarjita. Spania – recunoscuta pentru veleitatile etalate la rugby 7, Germania – cu intariri si un centru puternic la Heidelberg, Rusia – echipa bazata pe o reprezentanta in Challenge Cup, chiar si Belgia declarand prin vocea antrenorului ca isi doresc o participare la Cupa Mondiala.
 
Stejarii si-au revenit din pumni, victoria cu Spania, nu a fost spectaculoasa, in schimb a fost pragmatica, pentru ca acele patru puncte si alte cate cinci, obtinute gratie bonusului ofensiv la Soci, unde am invins de o maniera categorica Rusia, respectiv la Bruxelles in partida cu diavolii negri, ne mentin favoriti pentru calificarea la Cupa Mondiala din 2019, Georgia lipsind din aceasta ecuatie pe baza evolutiilor din Anglia in urma cu doi ani.
 
Si a venit marea confruntare cu Georgia, care intra pe Stadionul Nationala Arcul de Triumf cu biletele pentru Japonia in buzunar, detinatoarea ultimelor sase trofee in Cupa Europeana a Natiunilor, fara infrangere din 2012, cu un bilant de 27 de victorii si un rezultat de egalitate, victoriile impotriva Stejarilor mentinand in vitrina cu trofee a celor supranumiti Lelos si Cupa Antim Ivireanul inca din 2010.
 
Poate ca de cel mai multe ori privim  disputa Romania-Georgia exact din aceasta perspectiva, cea a trofeelor, punctelor, clasamentului World Rugby, insa aici e vorba de mai mult. Este orgoliul de a fi cea mai valoroasa natiune din afara Six Nations, un titlu onorific, dar cu o mare insemnatate mai ales daca luam in calcul declinul din ultimii ani al Italiei si speranta ca poate intr-o zi am avea sansa sa ne luptam pentru un loc in cea mai titrata competitie a batranului continent.
 
Stejarii ne-au adus multe satisfactii in ultimii ani, in 2013 si 2016 reusind sa bata recorduri in privinta procentajului victoriilor obtinute (81% respectiv 90%), acele partide memorabile cu Tonga, Canada, cand la Cupa Mondiala am scris istorie revenind  de la 0-15, Statele Unite, trofee in World Rugby Nations Cup, mai ramanea o singura stacheta numita Georgia pentru ca tabloul sa fie complet.
 
Nu trecusera decat trei minute si Florin Surugiu, cel mai scund jucator de pe teren, a dat o lovitura precum David lui Goliat, dupa un slalom si un balon de urmarire recuperat admirabil tot de el drumul deschizandu-se in fata lui Catalin Fercu pentru un eseu marcat georgienilor dupa cinci ani, ultimul avandu-l ca autor pe Daniel Carpo in 2012.
 
Mamuka Gorgodze a incercat sa stranga randurile si s-a avantat avand parca in fata ochilor spectrul unei competitii unde Lelos se vede de ceva timp, insa capitanul care a lipsit atat de mult la Offenbach si impotriva leilor iberici, Mihai Macovei i-a oprit drumul si poate mai mult ca niciodata “Pe aici  nu se trece” a fost motto-ul intregii echipe care a taiat elanul unui adversar depasit la toate capitolele, dar in special la cel al daruirii.
 
A fost ziua noastra, ziua in care am stins cele 55.000 de luminite ale mobilelor georgienilor, intunericul asternandu-se pana la Offenbach, iar dincolo de toate trofeele puse in joc, pana la proxima ocazie Stejarii sunt si statistic vorbind cea mai valoroasa natiune din al doilea esalon valoric european.
 
Drumul catre Tokyo 2019 continua anul viitor, suntem la jumatatea lui, iar dupa ce am invins Georgia putem spune ca am trecut de partea cea mai grea, dar si cea mai frumoasa.
 
HAI ROMANIA ! HAI STEJARII !

Foto: Daniel Nechita
Articol scris de Marius Raczek

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile