INTERVIU | Florin Surugiu: ”Această bornă, 100, este suma trecutului meu”

Naționala de rugby a României întâlnește duminică, 13 noiembrie, de la ora 13:30, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, în cel de-al doilea meci test al lunii noiembrie, pe Uruguay. Partida are o semnificație aparte pentru Florin Surugiu care va îmbrăca pentru a 100-a oară tricoul cu frunza de Stejar, alăturându-se unui grup restrâns din care mai fac parte Cătălin Fercu, Valentin Calafeteanu și Florin Vlaicu. Debutant pentru România tot într-un meci cu Los Teros, în 2008, Florin vorbește despre momentele importante la echipa națională, motivația pe care o are și obiectivele de viitor.

Ești în fața selecției cu numărul 100 la echipa națională. Ce înseamnă pentru tine?
Această selecția, cea cu numărul 100 înseamnă foarte mult pentru că mă face să mă gândesc la toată cariera mea, la fiecare perioadă petrecută în sânul echipei naționale.

Ai debutat într-un meci cu Uruguay și faci selecția 100 tot cu Uruguay. Crezi în coincidențe fericite?
Cred că viața ne duce în sensul în care noi tindem. Cred în destin, dar cred și în foarte multă muncă și ambiție, pentru că depinde de noi, de cât de dispuși suntem să muncim pentru a reuși.

Cum este să te alături unui grup exclusiv din care mai fac parte Cătălin Fercu, Florin Vlaicu și Valentin Calafeteanu?
Mă simt foarte onorat să ma alătur acestui grup, am jucat cu toți băieții, am fost colegi și este un sentiment plăcut. Sper ca peste ani și ani acest grup să fie tot mai mare .

 

Te gândeai în urmă cu câțiva ani că vei ajunge la această bornă importantă?
În ultima perioadă am început să mă gândesc la această bornă pentru că acest lucru este suma trecutului meu. De mic am fost crescut și educat după principiul că în viață dacă îți dorești ceva, trebuie să fi serios și să muncești foarte mult și apoi totul vine de la sine .

Ce înseamnă pentru tine să îmbraci tricoul cu frunza de Stejar?
Este o responsabilitate foarte mare să îți reprezinți țara iar acest lucru mereu m-a emoționat. De fiecare dată când intonez imnul național „Deșteaptă-te române” îmi dau seama că o națiune întreagă și-a pus baza în noi.

Dacă este să arunci o privire în urmă, care ar fi cele mai importante trei momente la echipa națională?
Sunt foarte multe momente frumoase trăite la echipa națională, îmi este destul de greu să fac o ierahie a lor. Debutul mi-a rămas în minte, eram la echipa națională de rugby 7, la turneu și a venit antrenorul care mi-a spus „mâine ai bilet de avion, mergi la București la Nations Cup, ești convocat la echipa mare”. Nu-mi venea să cred, avem emoții foarte mari. Apoi ar fi prima participare la o Cupă Mondială, în 2011, în Noua Zeelandă. Un alt moment important care se leagă și de viața personală a fost cererea în căsătorie făcută în 2015 la Cupa Mondială din Anglia, pe Wembley. Sunt foarte multe momente frumoase și unice trăite la echipa națională.

Dar cea mai frumoasă amintire pe care o ai în tricoul României?
Sunt multe momente frumoase pe care le-am trăit la echipa națională, cele mai intense sunt în ultimii ani când băiețelul meu, Adam, a crescut și vine cu emoții la meciurile mele. Mă emoționează foarte tare când îl aud din tribună și asta mă face să fiu azi aici și să-mi doresc foarte tare, iar asta este un challenge cu mine, ca în 2023 la Cupa Mondială, copiii mei să fie în tribună și eu să am un ultim meci pentru România.

 

 

Cum l-ai descrie pe Florin Surugiu la meciul de debut cu România în 2008 cu Uruguay și cum este Florin Surugiu, acum, după 14 ani?
Florin din 2008 la debutul în echipa națională era un tânăr care venea de la o echipă semi-profesionistă, Olimpia Bucuresti și s-a trezit în mijlocul echipei naționale, cu jucători consacrați pe care îi vedeam doar la Tv in campionatul francez, jucători cu experiență de la Steaua, Dinamo. Pe atunci antrenorul echipei naționale mi-a spus „nu contează de unde vii, la ce echipă de club joci, arată-mi ce poți”, iar în acel moment, când l-am auzit, am știut că aceasta este șansa mea. Acum, în prezent, după 14 ani, Florin Surugiu se gândește cu nostalgie la cât de repede au trecut anii și consider că am experiență încât să pot împărtăși fiecărui jucător tânăr venit la națională și să fiu acolo un prieten, un coleg, pe care se poate baza la greu.

Vorbind de meciul cu Uruguay, ce așteptări ai de la acesta? Care este obiectivul echipei?
Avem așteptări foarte mari de la acest meci. Venim după o dublă jucată în Uruguay, o victorie și o înfrângere, suntem două echipe calificate la Cupa Mondială și știm că ne va aștepta un meci greu. Jucam acasă, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf și suntem obligați să aducem victoria.

Unde crezi că se va decide meciul?
Nu cred că meciul se va decide pe vreun compartiment anume, am arătat în ultimele partide că munca celor de pe grămada va fi finalizată de linia de treisfeturi. Cred că unitatea echipei va aduce victoria în această partidă.

Privind înainte cu optimism, cum arată viitorul pentru tine?
Într-adevăr mă uit înainte cu optimism, mă bucur de rugby, de meciuri și aștept cu nerăbdare anul viitor, un an plin de rugby la Cupa Mondială 2023.

FOTO: Gabriel BOIA

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile