Caută
Close this search box.

LIMBAJUL SPORTIV: Eseul se transforma, lovitura de pedeapsa nu!

Marian Burlacu.

Stiti care este diferenta dintre Olimpiada si Jocurile Olimpice? Primul termen definea, in Grecia Antica, perioada scursa intre doua editii ale Jocurilor Olimpice. Preluat de Pierre de Coubertin, el si-a pastrat aceeasi semnificatie. Cel putin pana in ultimul timp, cand se spune adeseori Olimpiada la Jocurile Olimpice. Ceea ce nu este corect.

Fireste ca limbajul sportiv, ca de altfel limba noastra, cea pe care o folosim in mod curent, este viu. In sensul ca apar cuvinte noi, majoritatea tinand pasul cu noutatile tehnologie. Mobil, internet sau net, iata doar cateva dintre termenii intrati in vocabularul nostru in ultimele doua decenii.

In privinta rugby-ului, limbajul specific acestui sport a fost transmis din generatie in generatie. In mare parte, termenii au patruns la noi din limba franceza. „Eseu”, de pilda, este varianta romana a cuvantului „essai”. Acesta înseamnă „încercare”, cum de altfel se şi spune deseori „eseului”, îndeosebi de catre aceia care sunt împotriva neologismelor.

Aidoma englezescului „try”, „essai” vine de la faptul că, prin culcarea balonului în terenul de ţintă advers, echipa respectivă are dreptul să încerce „la beţe”. Deloc întâmplător, procedeul care urma eseului a fost denumit „transformation”, în franceză, sau „conversion”, in engleza. Adică transformare. Iar in urma cu mai bine de un secol, o încercare nu avea nicio valoare daca nu era transformata – doar in acest caz se acorda un punct.

Fara sa incerc a impune o regula celor care scriu sau vorbesc despre rugby, eu evit sa folosesc sintagma „a transformat lovitura de pedeapsa”. Tocmai fiindca in rugby eseul (incercarea) este cel care se transforma. In urma cu ani, am ajuns la concluzia ca, pentru a delimita mai bine toate aceste procedee si a evita sa-i zapacesc pe aceia care nu cunosc foarte bine acest sport, e mai bine sa folosesc in cazul loviturilor de tinta, cu piciorul, variantele „a concretizat” sau „a fructificat”.

In concluzie, din punct de vedere tehnic transformarea eseului şi lovitura de pedeapsa se executa in acelasi fel: se pune mingea pe suport, iar apoi se loveste cu piciorul in scopul de a o trimite printre stalpii si pe deasupra barei transversale a buturilor. Fiecare procedeu are insa semnificatia sa. Transformarea… „converteste” eseul, iar lovitura de pedeapsa… „pedepseste” o infractiune.

Marian Burlacu (Adevarul)

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile