Caută
Close this search box.

Mircea Leonte. ”Stiinta Bucuresti era o echipa cu jucatori tineri, iar lumea ne considera nebuni caci atacam deseori din 22-ul propriu”

Clubul bucurestean Sportul Studentesc isi sarbatoreste anul acesta Centenarul (a fost fondat pe 11 februarie 1916). Fost component al echipei de rugby a gruparii universitare din Capitala, intr-o vreme in care aceasta se numea Stiinta, Mircea Leonte (79 de ani) a subliniat ca a facut astfel parte dintr-un grup de tineri cam de aceeasi varsta. ”Eram toti studenti. Aveam preocupari asemanatoare. Si fiindca nu ne puteam lupta cu inaintarile altor formatii din Divizia A jucam foarte mult la mana, pe treisferturi. Atacam deseori din 22-ul propriu, iar lumea spunea ca suntem nebuni. Pentru ca nu prea se vedea asa ceva pe atunci”, ne-a spus cel care, la vremea aceea, nu castiga mai nimic din sport, ci primea doar cartele de masa de la club si mai mergea in cate o tabara.

Fostul jucator a subliniat ca in perioada cat a activat la Stiinta Bucuresti componentii acesteia erau tineri jucatori de rugby care erau studenti, multi dintre ei neavand loc, din cauza varstei, in nationala. ”Echipa a fost formata pe scheletul formatiei Stiinta Medicina Bucuresti (n.a. – dupa Razboi, Sportul Studentesc si-a schimbat numele de mai multe ori), la care era antrenor Ion Buzoianu. Atunci au fost recrutati o serie de studenti care se presupunea ca nu erau apti pentru echipa nationala. Echipa a activat in Divizia A (n.a. – sub aceasta denumire) din 1958 pana in 1963, cand a retrogradat. A fost o perioada foarte frumoasa din activitatea noastra pentru ca eram de aceeasi varsta. Aveam preocupari asemanatoare si zic ca jucam destul de bine. Noi eram cei care jucam mai mult pe treisferturi deoarece fiind tineri nu rezistam pe grămadă. Noi eram cei care atacam din 22-ul nostru. Si foarte multa lume ne condamna la acea vreme. Zicea că sa ataci din 22-ul tau nu era ceva obisnuit”, a descris Mircea Leonte perioada petrecuta de el la Stiinta, una in care, in Divizia B, existau si alte formatii studentesti. ”Atunci, in Bucuresti, era o serie universitara de liga a doua. Acolo activau echipele Arhitectura, Constructiile, Medicina, Politehnica, ASE-ul. Era o bogatie de jucatori de rugby atunci, la noi. Plus Stiinta Bucuresti care chiar lua cateodata rugbysti de la celelalte formatii universitare”, si-a continuat istorisirea fostul component al gruparii, care a subliniat ca Stiinta a continuat astfel istoria Sportului Studentesc, ce castigase sapte titluri de campioana a Romaniei la rugby intre anii 1925 si 1948 (ocupa locul 5 din acest punct de vedere intr-un clasament all-time).

Coleg de echipa la Stiinta cu alti jucatori care au evoluat si la echipa nationala – Mircea Iliescu si Ion Teodorescu au fost doi dintre ei -, Mircea Leonte a mărturisit că perioada grea, de dupa razboi, trecuse si situatia incepuse sa se stabilizeze. ”Era destul de bine. Noi, la Stiinta, beneficiam de niste cartele de masa de la club si mai mergeam in cate o tabara”, ne-a spus cel care este casatorit de 55 de ani cu Aurora Leonte, campioana mondiala la handbal. Fostul jucator a subiliniat ca la acea vreme fiecare jucator de rugby, fiecare sportiv avea o ocupatie, fiind fie absolvent al unei facultati, fie avand grad militar. ”După ce am încetat sa mai joc, eu am antrenat, insa putin. Dupa ce am terminat Institutul, am fost angajat la Stiinta Bucuresti ca antrenor la echipa de juniori. Am avut specializare handbal pentru ca trebuia sa fie un numar de studenti pe sport in anul meu. Iar eu eram singur pe rugby. Si am ales handbalul, sportul pe care il facea sotia mea. Apoi am predat handbal si am si antrenat echipe studentesti. ASE-ul, Universitatea Bucuresti”.

”Rugby-ul s-a schimbat foarte mult fata de cum era pe vremea mea. In primul rand fiindca s-a schimbat regulamentul. Aceasta a contribuit foarte mult la fluidizarea jocului. Inainte se intrerupea de foarte multe ori. Acum are multa cursivitate. Si a aparut si acest arbitraj video care ar trebui sa se introduca la mai toate sporturile”
Mircea Leonte, castigator al Cupei Campionilor Europeni in 1966, cu Dinamo

Nascut in 1936, in Bucuresti, Mircea Leonte a inceput sa practice rugby-ul in 1950. A fost junior la clubul Progresul Finante Banci, fiind antrenat de Stefan Barsan. Ca senior, a evoluat la aceeasi echipa, in Divizia A, pana in 1956, cand se transfera la CCA (antrenor Alexandru Argesiu). Apoi, din editia 1957/1958, este component al echipei Stiinta Bucuresti (actuala Sportul Studentesc), unde lucreaza cu antrenorii Ion Buzoianu si Dan Ionescu. In perioada 1962-1968, a activat la Dinamo Bucuresti, echipa cu care a cucerit doua titluri nationale si Cupa Campionilor Europeni (1966). Absolvent al Institutului de Educatie Fizica si Sport, promotia 1961, cu specializare handbal (nu au fost suficienti studenti la rugby, fiind nevoit sa aleaga alt sport), a activat o vreme ca antrenor de juniori. Pentru scurt timp a fost si antrenor federal pentru juniori si tineret, membru in Comisia de juniori a FRR. A elaborat un manual de rugby: ”Notiuni de baza din tehnica si tactica jocului” (1982). De asemenea, a condus cursuri de specializare in rugby si handbal, publicand si numeroase articole. A condus lucrari de diploma, fiind membru in comisiile de licenta. A fost, de asemenea, conferentiar la catedra de la Arhitectura.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor