Caută
Close this search box.

Nimic nu e imposibil: echipa de rugby tag Special Olympics România, campioană la Paris

Participantă în premieră la o competiție de rugby tag internațională, echipa Special Olympics Romania a cucerit medalia de aur, câștigând toate cele opt meciuri disputate. O performanță cu atât mai deosebită, cu cât tinerii sportivi provin din două unități de învățământ din Iași, pentru copii cu nevoi speciale. În finala competiției, echipa României a trecut de echipa similară a Franței, după ce în semifinale a învins Irlanda, ridicând trofeul la International Flag Rugby Special Olympics, competiție destinată persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Sunt tineri cu nevoi speciale. De multe ori marginalizați de societate sau chiar excluși. Doi profesori inimoși din Iași, Bogdan Budișteanu și Daniel Ștefancu, au luat 12 dintre acești copii și i-au inițiat în rugby-tag. Au pus bazele unei echipe în ideea de a reprezenta România într-o competiție adresată persoanelor cu nevoie speciale. O muncă titanică dacă este să ne gândim că pentru a-i putea învăța elementele de bază pentru că uită repede și nu rețin ce au de făcut, profesorii-antrenori trebuie să creeze automatisme, să le intre în reflex anumite lucruri.

Au mers cu gândul să câștige un meci, însă au câștigat toate partidele jucate, opt din opt. O experiență extraordinară, povestită cu emoție de căpitanul echipei, Andrei Dău de la Asociația Sportivă Școlară „Constantin Păunescu” Iași.‘’A fost un turneu bun, îmi place să joc rugby, am mai participat la câteva acțiuni cu caracter sportiv, am tras cu arcul, am fost cu prietenii. Nu contează locul pe care termini, 1 sau 2, este important să joci. Îmi place cum se joacă rugby-ul, este minunat să faci parte din echipă, sunt campion, am luat medalie de aur și o dedic familiei și tuturor care ne-au sprijinit ca să ajungem aici.”

Echipa Special Olympics Romania l-a avut ca susținător principal la Paris pe Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby. A trăit la intensitate maximă fiecare meci, i-a încurajat și a plâns de emoție alături de tinerii sportivi. ‘’A fost o competiție minunată, la care nu am mai participat până acum, sunt extrem de încântat de ce am găsit aici și sper ca valorile pe care le promovăm și pe care rugby-ul le promovează au fost îmbrățișate și de echipa noastră. Niște copii minunați, care se bucură, care aleargă și fac totul, cu toată pasiunea pe care o pot pune în acest sport. M-a impresionat enorm cum joacă, cum gândesc, cum vor să facă parte dintr-o echipă care să câștige. S-au bătut pentru fiecare balon, fiecare minge și într-un final, iată, suntem campioni. ”

Director Regional de Dezvoltare al Federației Române de Rugby, zona Moldova, Bogdan Budișteanu este unul dintre cei doi profesori antrenori care stau în spatele acestui rezultat, el lucrând de peste 10 ani cu persoanele cu nevoi speciale.  “Este o muncă grea în spate deși am venit cu o generație mai mică de vârstă aici, gândul era să batem o echipă franceză, una irlandeză, am reușit opt victorii din opt meciuri. Sunt bucuros, sunt fericit. Este un eveniment extraordinar pentru ei, nu am decât cuvinte de laudă și pentru organizatori și pentru Federația Română de Rugby și Special Olympics România. Rugby-ul promovează niște valori, în primul rând e vorba de incluziunea copiilor în rândul celor normali, ei sunt copii cu handicap mental în primul rând și cred că este cel mai important, ei învață lucruri deosebite aici.”, a declarat profesorul Bogdan Budișteanu

Echipa României a fost formată din copii cu nevoi speciale de la două unități de învățământ din Iași, Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” și Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” și de la Asociația Sportivă Școlară „Constantin Păunescu”, tot din Iași. Echipa este pregătită de către Bogdan Budișteanu, care este și director de Dezvoltare Moldova al Federației Române de Rugby și Daniel Dumitru Ștefancu.

Sportivii care au reprezentat România fac parte din proiectul LIDERI prin SPORT – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilitati Intelectuale derulat de Fundatia Special Olympics Romania si Asociatia de Sprijin pentru Constituirea Dezvoltarea si Managementului Structurilor Sportive, in cadrul Programului „Active Citizens Fund Romania” .

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor