Povestea unui succes istoric: Rhodesia-All Blacks 10-8

Imagine de la meci.

S-a intamplat in 1949, cel mai negru an din istoria celebrilor All Blacks.

Atunci neozeelandezi au pornit intr-un turneu extenuant in Africa de Sud care a durat patru luni. Dupa mai bine de 60 de ani, acesta expeditie a celei mai celebre nationale de rugby din lume, este vazuta ca o intrunire a unor veterani din al Doilea Razboi Mondial, plecati intr-un itinerar exotic. De fapt All Blacks au avut parte de patru luni in care au calatorit, oprindu-se doar pentru a-si disputa partidele, iar nesfarsitele calatorii au fost facute cu trenul.

Evolutia baietilor antrenati de Alex MacDonald a fost dezamagitoare. Din patru partide test contra Springboks au rezultat tot atatea infrangeri. Lovitura de gratie au primit-o insa in partida disputata pe 27 Iulie in orasul Bulawayo.

Aici, All Blacks au dat piept cu Rhodesia (Zimbabwe de astazi) iar partida a ramas un punct de reper pentru rugbyul acestei tari africane. Putini s-ar fi asteptat ca Rhodesia sa castige, facand-o de o maniera entuziasta.

Eroii acestui joc au fost flankerul Salty du Rand si centrul Ryk van Schoor, ultimul iesind in evidenta prin utilitatea palcajelor date. All Balcks au pacatuit in devensiva, apararea prea visatoare a acestora generand spatii de care gazdele au stiut sa profite. Si au facut-o de asa maniera incat aripa Brink si flankerul Jones au culcat de doua ori balonul in terenul de tinta al neozeelandezilor.

Unul dintre participantii la acea disputa, celebrul pilier Kevin Skinner, aflat atunci la varsta de doar 21 de ani, avea sa declare mai tarziu ca infrangerea s-a datorat metodelor invechite folosite de antranorul Mac Donald: „El a ramas cu sufletul in 1905 (aluzie la turneul The Originals All Blacks), iar noi eram in 1949”.

Profitand de partida din Rhodesia, All Blacks au vizitat Cascada Victoria, o calatorie cu peripetii, deoarece trenul in care calatoreau a intrat in coliziune cu un altul venit din directie opusa. In acest accident feroviar, jucatorul de linia a doua Charlie Willocks a suferit cateva rani care l-au impiedicat sa evolueze in urmatoarea partida. Iar acesta s-a jucat dupa trei zile de la infrangerea din Bulawayo, o revansa contra Rhodesiei. Nici de aceasta data F.Allen, Goodard, Skinner si ceilalti nu au reusit victoria, partida terminandu-se la egalitate, scor 3-3.

Ca un fapt interesant, in aceeasi perioada in care All Blacks se aflau in turneul sud-african, selectionata neozeelandeza ramasa acasa a disputat doua partide test contra Australiei. Wallabies s-au impus in ambele jocuri, 1949 fiind cel mai dureros an din istoria All Blacks.

Foto: www.rugby-talk.com

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile