Caută
Close this search box.

Printul – presedintele FRR la 24 de ani

Serban Ghica

Descendent al unei vechi familii de boieri si domnitori din Tara Romaneasca si Moldova Serban Ghica a fost unul dintre cei mai buni jucatori romani de rugby din generatia sa. Debuteaza la nationala la 18 ani, evolueaza in Anglia si devine presedinte al FRR la numai 24 de ani. Afla in continuare povestea celui supranumit Printul.

GHICA SERBAN (1919 – 2006)
Absolvent al Insititului Politehnic din Bucuresti, Facultatea de Mine si Metalurgie, promotia 1942. Este, de asemenea, absolvent al Universitatii din Birmingham (Marea Britanie). “Printul” sau Banu’ Ghica (cum era cunoscut in epoca), manifesta de foarte tanar un mare talent pentru jocul de rugby.
Debutul in activitatea competitionala si-l face in 1933, la clubul “TCR”, pe postul de ¾ aripa. In 1935 la numai 15 ani este cel mai tanar jucator titular in prima echipa a acestui club (cu care avea sa cucereasca 4 titluri de campion national, in 1936, 1938, 1940 si 1942).

Selectionat in echipa nationala de rugby in 1937, participa la turneul prilejuit de Expozitia Internationala de la Paris, fiind cel mai tanar jucator international din Romania si poate chiar din lume. Timp de 2 ani a jucat in Anglia, la “Athletic Club” din Birmingham.

La nici 24 de ani, in 1943, devine presedinte al FR de Rugby (functie indeplinita pana in 1945, cand este demis de autoritatile guvernului Petru Groza). Intre 1946 – 1947, este intemnitat si trece, pe timpul detentiei, prin inchisorile de la Jilava, Vacaresti, Aiud, Ocnele Mari, Capul Midia, Bragadiu, Ghencea s.a., fiind “coleg” de celula cu Corneliu Coposu. Fostul detinut politic declara: “Am scapat fiindca stiam ca nu am nici o sansa”. Aceasta a fost deviza omului de rugby Ghica Serban in fata oricarui meci care ii parea de necastigat.

Ca presedinte al FRR, in 1944 initiaza realizarea emisiunii de marci postale romanesti intitulata “RUGBY”, prima din lume cu aceasta tematica. Eliberat din arest, a luat de la capat viata si, din 1969, il gasim ca inginer constructor la ICAB, sef de santier la Buzau (din 1973) si reangajat la Intreprindera “Contractoare” din Buzau pana in 1989. Cu fiecare transfer, ia cu sine si echipa de rugby, ca pe o emblema a reusitei. Cu aceasta, echipa buzioana promoveaza in grupa fruntasa a primei divizii si castiga Cupa Romaniei. Il putem socoti, pe drept cuvant, cel care a introdus rugbyul in Buzau. “Printul” a reusit de unul singur sa impuna, inainte de decembrie 1989, nu un sport, ci o stare de dizidenta prin sport.

Prof. Mihai Cojocaru

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor