Baia Mare, povestea echipei care domina de trei ani rugbyul romanesc!
CSM Baia Mare este echipa care de trei ani da ora exacta a placajelor in rugbyul romanesc. „Zimbrii” au legat titlurile nationale si, anul acesta, au fost la un pas de a realiza pentru a doua oara consecutiv eventul, insa visul lor s-a spulberat in fata echipei RCM Timisoara, care si-a adjudecat Cupa Romaniei. Dincolo de acest semiesec, Baia Mare ramane echipa cea mai performanta a rugbyului autohton, „zimbrii” trecandu-si in palmares pentru a treia oara consecutiv titlul de campioni. Ei au mai cucerit si Cupa Europei Centrale si de Est, dar si titlul national la rugby in 7.
Dar cine este CSM Baia Mare? Cum a ajuns sa detina monopolul pe performanta in Romania, aparand practic din neant? Cum a reusit o echipa care in urma cu opt ani era ca si desfiintata dupa un dopaj colectiv sa domine atat de categoric rugbyul romanesc? ProSport incearca sa traseze, in sapte pasi, drumul unei formatii ajunse din Divizia B, cu o mana de jucatori in lot, spre prima treapta a podiumului.
Povestea team-ului din Baia Mare a inceput in urma cu opt ani, in momentul considerat cel mai negru al rugbyului maramuresan. in 2003, in urma unui dopaj generalizat, „zimbrii” primeau lovitura de moarte: retrogradarea din Divizia Nationala si dezafilierea, plus suspendarea a 17 jucatori. Un episod intunecat, urmat de multa publicitate negativa, de suspiciuni, dar si de o realitate dura: doar sapte jucatori ramasi in lotul pentru Divizia B. „S-a pus in balanta daca se mai poate face rugby la Baia Mare, insa am avut noroc ca o mana de oameni ne-a ajutat si s-a intemeiat o noua structura sportiva, CSM Baia Mare”, isi aminteste antrenorul Eugen Apjok, jucator in acea echipa a „zimbrilor”.
Reactivarea „pensionarilor”
Momentul zero. „Cu doar cateva zile inaintea primului meci din Divizia B, nu aveam echipa. Am vorbit cu jucatorii care se lasasera, am reactivat „pensionarii”, dintre care cei mai varstnici era stefiuc, de 47 de ani si Cocirca de 40 de ani, apoi s-au mai adunat cativa si am ajuns sa avem strictul necesar de 18 pe foaie. Nu aveam bani, nu aveam nimic, timpul era prea scurt pentru a ne organiza”, spune Apjok. Fara motivatie financiara, cu o echipa incropita din veterani si cativa jucatori mai tineri, Baia Mare reusea sa stranga perfect randurile pentru a se intoarce, la finalul sezonului, in Divizia Nationala.
Sezonul 2004-2005
Obiectiv: mentinerea in Divizia Nationala
Dupa un an petrecut in al doilea esalon valoric, CSM Baia Mare revenea la confruntarile de forta. Competitie noua, echipa noua. „Am facut un trial in Baia Mare cu vreo 20 de jucatori. Am ales sapte baieti, toti tineri, un prim nucleu care s-a adaptat imediat la grupul existent. Salariile erau in jurul a patru milioane, sume mai mult simbolice”, explica Apjok. Revenirea s-a facut insa cu greutate. „Era dificil sa aduci jucatori dupa acel scandal, lumea avea inca indoieli, insa prin munca si multa seriozitate am reusit sa lasam totul in spate”, spune Apjok.
Final sezon: medalie de bronz, 13-8 cu „U” CLuj
Sezonul 2005-2006
Obiectiv: semifinale
Furtuna care zguduise din temelii clubul ramanea in urma. Jucatorii suspendati au revenit in ianuarie 2005 in echipa, si-au reluat pregatirile si au reintrat in meciuri. Lotul devenea mai numeros si, treptat-treptat, jucatorii tineri le-au luat locul „veteranilor”, A fost sezonul care avea sa le aduca „zimbrilor” contactul cu cel care, peste numai trei ani, avea sa devina capitanul lor, Mihai Macovei. Baimarenii joaca pentru a doua oara consecutiv finala mica, insa parcusul oscilant din acest sezon isi pune amprenta si asupra rezultatului pentru „bronz”, esec cu Dinamo, 16-20.
Final sezon: locul 4 si finala cupei, 12-41 cu Steaua
Sezonul 2006-2007
Obiectiv: locul 3
„Abonamentul” la careul de asi al Diviziei Nationale aduce in Baia Mare o serie de sponsori. O siguranta financiara care nu avea insa cum sa acopere unele goluri in echipa si absenta unor varfuri care sa traga dupa ele echipa in finala mare. „Eram realisti. Aveam in acel moment o formatie care nu putea sa urce mai sus de locul 3. Nu a existat o presiune a sponsorilor, pentru ca banii nu erau foarte multi. Aveam un buget stabil, insa acesta nu putea sa acopere transferuri cu greutate. Salariile cred ca urcasera undeva la vreo 10 milioane”, explica Apjok. Povestea se repeta, iar in finala mica Baia Mare invinge Aradul, 13-10.
Final sezon: bronz si finala cupei, 13-14 cu Steaua
Sezonul 2007-2008
Obiectiv: locul 3
Este sezonul in care se inaugureaza seria trans-ferurilor cu greutate. De la un Arad in colaps, ajung cativa jucatori care aveau sa conteze decisiv in soarta campionatului . „Ni s-a spus de la inceput ce ne permitem. Doream jucatori care nu aveau un nume atat de mare, insa faceau treaba buna. Toti cei care au venit la Baia Mare au fost multumiti. Era o perioada instabila si faptul ca ei luau banii la timp, chiar daca salariile erau mai mici decat ale celorlalte echipe, i-a facut sa ramana”, spune Apjok. Baia Mare pierde finala mica, 10-26 cu Farul, insa bifeaza un aspect important: media de varsta a echipei coborase spre 25 de ani.
Final sezon: locul 4
Sezonul 2008-2009
Obiectiv: finala mare
Primele doua nume cu greutate se alatura echipei: Valentin Ursache si Ionut Dimofte. Doua varfuri care aduceau o doza de experienta si luciditate in meciurile cu miza. Un parcurs aproape perfect in campionat si a urmat finala mare cu Steaua. „imi era teama ca jucatorii se vor automultumi cu prezenta in finala, insa aici au intervenit varfurile, care practic i-au facut pe ceilalti jucatori sa isi doreasca mai mult. Cu locul 2 asigurat, Baia Mare nu avea nimic de pierdut”, rememoreaza Apjok. Un titlu de campioni care avea sa poposeasca dupa 19 ani la Baia Mare, dupa finala cu Steaua 18-16. „Cel mai mare castig a fost ca au inceput sa vina copii la rugby, am ajuns sa avem echipa de U16 si U18, dar si mai multi bani, numarul sponsorilor incepand sa creasca”, continua antrenorul „zimbrilor”.
Final sezon: aur
Sezonul 2009-2010
Obiectiv: titlul national
Pentru prima data, Baia Mare pornea printre echipele favorite la titlul. Gal si Ciuntu completeaza lista transferurilor, jocul castiga in viteza si dinamism, iar baimarenii reusesc o premiera istorica: sa invinga Steaua, chiar in Ghencea. Un succes care le-a dat un moral pozitiv pentru marea finala. „Acum trebuia sa ii aducem pe baieti cu picioarele pe pamant. Dupa un campionat bun, in care pierdusem un singur meci, la Constanta, jucatorii se si vedeau campioni”, spune Apjok. Baia Mare devenea campioana dupa un meci decis in prelungiri, 28-21, si zimbrii isi consolidau suprematia in rugbyul romanesc. in plus, dupa 20 de ani, echipa din Baia Mare reuseste eventul, 13-6 cu Steaua in finala Cupei.
Final sezon: aur, Cupa Romaniei, Cupa Europei Centrale si de Est, argint rugby in 7
Sezonul 2010-2011
Obiective: titlul national, Cupa Romaniei
Doua titluri nationale consecutive si o dominatie ce nu parea amenintata de nimeni erau premisele de la care pornea noul sezon. Un debut marcat insa de primele plecari si de o serie de accidentari care au lasat echipa fara patru piese de baza, inca din luna mai. „Practic, lotul era impartit in trei: accidentati, cei care mergeau cu Romania in Noua Zeelanda si cei care ne-au mai ramas. A fost un an cu un parcurs bun in campionat, cu doua sincope, la Steaua si Farul. Au fost apoi probleme cu suspendarile, pentru ca, desi am fost echipa care a marcat cele mai multe puncte, am fost si cei mai penalizati „, spune Apjok. Traditia finalelor Baia Mare – Steaua s-a mentinut si „zimbrii” au ridicat trofeul, 24-12. Un succes pe care nu l-au mai putut repeta si in Cupa, cedata Timisoarei, 10-32.
Final sezon: aur, Cupa Europei Centrale si de Est, aur rugby in 7
De final…
Sezonul 2010-2011 a devenit insa istorie si Baia Mare priveste acum spre un nou campionat. O privire care listeaza dorintele antrenorului Eugen Apjok: o noua intinerire a lotului, formarea unei echipe secunde, care sa joace in Liga a II-a si sa constituie pista de incercare pentru jucatorii mai tineri, intariri de la echipa de juniori, o fata schimbata a stadionului, la care sa se adauge si un teren de antrenament, si, nu in ultimul rand, continuarea unei povesti de aur, inceputa in urma cu trei ani.
Autor: Mirela Basescu
Sursa & foto: www.prosport.ro