S-a incheiat prima faza a competitiei de elita a rugby-ul romanesc, SuperLiga CEC Bank, primele patru clasate se vor lupta pentru titlu in Play-Off, alte trei urmand sa joace pentru supravietuire in Play-Out.
Chiar daca in ultimii ani, sistemul competitional a suferit schimbari, din sezonul 2007-08 pana in prezent, insiruite in ordine alfabetica, Baia Mare, Farul, Steaua si Timisoara au fost prezente de fiecare data in Play-Off.
Incepand din 2011, odata cu schimbarea formatului primului esalon valoric, cand s-a trecut la SuperLiga CEC Bank, numarul participantelor in Play-Off a scazut de la sase la patru, insa cvartetul enumerat mai sus a continuat sa domine rugby-ul romanesc.
Daca in 2008 Dinamo se incununa campioana, din 2009 pana anul trecut, Baia Mare a dominat competitia interna, titlul plecand in 2012 dupa 40 de ani in Banat, alb-rosii sunt echipa care a cunoscut in acest interval de timp cel mai mare recul, fiind pentru a treia oara cand dinamovstii raman in afara Play-Off-ului.
Asadar, ca si in anterioarele doua sezoane ale SuperLigii CEC Bank, aceleasi patru echipe vor lupta pentru suprematie, ordinea intrarii in faza a doua a competitiei fiind Timisoara, Baia Mare, Steaua si Farul, adica respectandu-se cu exactitate podiumul de anul trecut.
Campionii en-titre Timisoara, o echipa cosmopolita in care jucatorii autohtoni duc greul pe inaintare iar cei din emisfera de sud asigura spectacolul, a suferit o singura infrangere, in Ghencea si un semiesec pe terenul vicecampioanei Baia Mare.
Faptul ca banatenii au terminat pe prima pozitiei a clasamentul la finele sezonul regulat se datoreaza si celor 72 de eseuri marcate, la care cea mai mare contributie si-a adus-o Shennan cu 8 reusite.
Pe pozitia secunda au incheiat baimarenii care au cedat de doua ori, o data la Timisoara, intr-o partida pierduta in prima repriza practic si o data in Ghencea, la acest insucces contribuind si ratarea lui I. Pop din ultimul minut.
Baia Mare insa a demonstrat, alaturi de Timisoara cea mai mare forta ofensiva de-a lungul primelor 14 etape, elevii lui Eugen Pjok reusind si ei 72 de incercari, Wiringi fiind principalul marcator cu 10 eseuri, dar si cu un total de 105 de puncte.
Singura echipa din acest careu de asi fara jucatori straini in componenta, Steaua, a terminat a treia sezonul regulat pierzand doar in fata celor doua echipe mai bine clasate Timisoara si Baia Mare.
Atuurile militarilor in aceasta prima parte a campionatului au fost cei doi jucatori care conduc in clasamentul celor mai buni marcatori de eseuri respectiv al punctelor marcate, I. Dumitru exceland cu 12 finalizari in terenul de tinta advers iar Vlaicu, asa cum ne-a obisnuit, marcand pana in prezent 121 de puncte.
Farul a patruns in Play-Off fara a reusi nicio victorie in fata celor trei echipe pe care le va infrunta si in Play-Off, un semnal de alarma pentru trupa condusa de Mircea Paraschiv, ba mai mult marinarii au cedat si pe terenul lui Dinamo.
Cu o echipa in vesnica schimbare, Farul, desi poseda jucatori valorosi in lot, nu a reusit sa demonstreze in partidele cu adevarat tari, meciurile care urmeaza in Play-Off fiind de foc pentru baietii de la malul marii, dintre care Apostol s-a evidentiat cu cinci eseuri iar Jantjies cu 87 de puncte marcate.
In ceea ce priveste lupta din Play-Out, aceasta se anunta la fel de pasionanta, trei echipe sensibil egale din punct de vedere valoric urmand a incerca sa supravietuiasca si in sezonul viitor al SuperLigii CEC Bank.
Dinamo este o echipa ce mereu se afla in reconstructie, CSM-ul pare a nu resimti plecarea unor titulari de baza, revenirea lui Surugiu fiind benefica galben-negrilor, in timp ce Universitatea Cluj mai are de lucrat la a crea o echipa din jucatorii recent transferati.