Rugby Europe Championship, inaintea unui nou sezon competitional

 Sambata, 9 februarie, se va da startul in editia 2019 a competitiei Rugby Europe Championship cu o etapa care va avea cap de afis derbyul Romania-Georgia, alaturi de acesta partida se anunta alte doua dispute interesante, cele dintre Spania si Rusia, respectiv Belgia si Germania.

Din anul 2000 cand a pornit la drum Cupa Europeana a Natiunilor si pana in prezent, cand competitia poarta denumirea de Rugby Europe Championship, acest al doilea esalon valoric continental dupa Six Nations a ajuns la cea de-a 17-a editie, doar trei natiuni reusind sa castige cununa cu lauri, Georgia de zece ori, Romania de cinci ori, respectiv Portugalia, cea care in prezent lupta sa revina acolo unde a fost odata.

Editia 2019 a Rugby Europe International Championship va fi una cu conotatii speciale, Georgia si Rusia pregatindu-se in vederea participarii la Cupa Mondiala din Japonia in timp ce Stejarii, dupa concluziile sezonului trecut, doresc sa demonstreze pe teren ca locul si valoarea echipei noastre nationale sunt peste pozitionarea in diferite ierarhii, dar si de a face primii pasi catre obiectivul declarat al construirii unui lot care sa obtina calificarea la Cupa Mondiala din 2023.

Derbyul primei etape se va disputa pe stadionul Cluj Arena acolo unde Stejarii vor intalni Georgia, o partida care, indiferent de competitie si locul de desfasurare, reprezinta un duel al marilor orgolii intre doua natiuni in lupta permanenta pentru suprematia in al doilea esalon valoric continental. De asemenea, o miza in plus o va reprezenta si trofeul Cupa Antim Ivireanul.

Aflat la debutul in calitatea de antrenor principal al Stejarilor, Marius Tincu a optat pentru un lot echilibrat din care nu vor lipsi liderul de selectii si al punctelor marcate pentru echipa nationala, Florin Vlaicu, sau Valentin Calafeteanu care poate deveni al treilea jucator cu 100 de partide jucate pentru Stejari, dar si jucatori de perspectiva precum Ovidiu Cojocaru, Cristi Chirica, Daniel Plai, Marius Simionescu sau Ionel Melinte, singurul posibil debutant fiind Cosmin Iliuta.

Cu Milton Haig pe banca tehnica din 2012, Georgia va veni la Cluj-Napoca avand un lot de jucatori dintre care 12 evolueaza in Franta, printre care experimentatii Lasha Malghuradze si Lasha Khmaladze, ambii cu cate 88 de selectii dar si cinci posibili debutanti printre care putem sa-l amintim pe Davit Gigauri, cunoscut din meciurile SuperLigii CEC Bank, el evoluand la CSM Bucuresti. In momentul de fata Lelos sunt detinatorii atat ai trofeului Rugby Europe Championship, cat si ai Cupei Antim Ivireanul.

O partida cel putin la fel de interesanta va fi si cea dintre Spania si Rusia care va avea loc la Madrid, Los Leones avand inaintea acestui joc doua victorii consecutive asupra ursilor. In ciuda acestui aspect bilantul general al partidelor directe este net favorabil Rusiei care in cele 21 de intalniri s-a impus de 16 ori in fata Spaniei, iar acum se pregateste pentru a doua participare din istorie la Cupa Mondiala.

Santiago Santos care conduce leii iberici din 2013 si-a conturat un lot de jucatori, nu cu mult diferit de cel utilizat sezonul trecut, dintre care noua evolueaza in Franta, alti trei aflandu-se la debut, un nume interesant fiind al sud-africanului Andrew Norton care s-a afirmat la Natal Sharks U21. Rusia este antrenata in prezent de Lyn Jones si principalul obiectiv este cu siguranta o evolutie cat mai buna la Cupa Mondiala, astfel ca tehnicianul galez continua cu un lot experimentat care a lasat o buna impresie in partidele din toamna anului trecut.

La Bruxelles, Belgia va intalni Germania, o partida care se anunta echilibrata din perspectiva bilantului general al intalnirilor directe dintre cele doua echipe care pana in prezent s-au intalnit de 14 ori, sase victorii revenind belgienilor, sapte Germaniei, o partida termindu-se nedecis. Fara aportul unor jucatori importanti, majoritatea de la Heidelberg, anul trecut Germania a pierdut categoric, 69-15, atunci trupa lui Guillaume Ajac trecandu-si in cont nu mai putin de 11 eseuri.

Ca un aspect interesant, Germania este antrenata de englezul Mike Ford, cel care in cariera de jucator s-a remarcat la cele mai importante echipe din rugby league (rugby in XIII) pentru ca apoi din 2005 cand a trecut pe banca tehnica sa-si imbogateasca palmaresul cu nume importante ale rugbyului clasic, rugby union, precum Saracens, Bath, Toulon. Acesta s-a aflat si in staff-ul Leilor Britanici ca antrenor cu apararea in turneul din Noua Zeelanda in 2005.

Programul primei etape din Rugby Europe Championship:
09.02.2019, ora 14:00, Cluj-Napoca: Romania-Georgia
09.02.2019, ora 16:00, Bruxelles: Belgia-Germania
10.02.2019, ora 13:45, Madrid: Spania-Rusia

FOTO: Georgian Rugby

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile