Caută
Close this search box.

Rugby-ul are radacini si in Salaj!

Sălăjeanul Gheorghe Sabău, originar din satul Motiş (Cehu Silvaniei) este observator internaţional de rugby, după ce a practicat acest sport atât ca jucător, cât şi ca arbitru.

Dacă în alte ţări, rugby-ul este privit ca un sport important, având în vedere susţinătorii şi practicanţii lui, în număr foarte mare, în România, acest sport aproape că a fost tras pe linie moartă de ani buni. În presa naţională, auzim în fiecare zi ştiri despre Gigi Becali, Laurenţiu Reghecampf, Victor Piţurcă, Ionuţ Negoiţă, Ionel Danciulescu….şi exemple am mai putea da din lumea fotbalului, dar, din păcate, subiectele despre rugby…aproape că nu sunt luate în seamă. Cei care au de suferit de pe acest lucru sunt iubitorii fenomenului, care chiar dacă sunt puţini la număr, există şi în judeţul nostru. Puţină lume ştie că Sălajul are un om important în acest sport, este vorba de Gheorghe Sabău. Originar din satul Motiş, de lângă Cehu Silvaniei, el a părăsit meleagurile natale şi s-a stabilit la Cluj-Napoca, unde a urmat cursurile unei facultăţi. Ca orice tânăr, a fost atras de sport, tocmai de fotbal, dar a renunţat la scurt timp şi a ales tocmai rugby-ul.
“A fost o coincidenţă fericită. Eu jucam fotbal în timpul liceului şi unul dintre colegi nu ştia unde este terenul de rugby din parcul Babeş. L-am condus la teren şi am rămas să vizionez un antrenament al echipei de rugby al Universităţii Cluj. Automat am fost atras de acest sport şi m-am pus pe treabă la rugby”, ne-a declarat Gheorghe Sabău.

17 ani, jucător la “U” Cluj

Pus pe fapte mari, Gheorghe Sabău a ajuns în scurt timp la echipa mare a Universităţii Cluj, cu care a evoluat în Superliga Naţională de rugby, mai bine de 17 ani, din anul 1976 şi până în anul 1993. Pe finalul carierei a fost atras şi mai mult de acest sport şi s-a apucat de arbitraj, exact în anul în care a renunţat la cariera de jucător. Mai întâi, ca arbitru în campionatul intern, ca pe urmă, din anul 1999, sălăjeanul să capete ecusonul internaţional. Timp de un deceniu, Sabău a arbitrat meciuri internaţionale, după care a devenit obsevator federal, iar din anul 2008 şi până în prezent este observator internaţional (F.I.R.A). “Nu regret că am renuţat la fotbal, pentru rugby, pentru că, acest sport mi-a dat absolut totul. M-a format ca şi om, ca şi caracter şi de aceea vreau să-i dau acestui sport înapoi totul”, spune Gheorghe Sabău.

“În România există fotbal şi alte sporturi”, spune Gheorghe Sabău

Pentru Gheorghe Sabău, rugby-ul este a doua casă şi este supărat că sportul său preferat nu este băgat în seamă de autorităţile locale şi judeţene de prin alte aşezări. “La nivel naţional, situaţia acestui sport este delicată. Echipele care şi-au găsit sponsori se mai descurcă, dar celelalte o duc cam greu. Acest sport este trecut pe linie moartă, din cauza autorităţilor locale şi judeţene care nu se implică. Din păcate, în România există fotbal şi alte sporturi”, a precizat sălăjeanul, care a făcut o comparaţie între rugby şi sportul pe care l-a practicat în trecut.“Fotbalul rămâne sportul rege, dar ar trebui mediatizat şi rugby-ul.
„Am mulţi prieteni de prin Cluj, care sunt arbitri de fotbal sau observatori şi câştigă financiar mult mai bine, decât un arbitru sau observator de rugby. Spre exemplu, pentru 430 de lei arbitrează un arbitru de centru în Superligă, pe când la fotbal mai trebuie adăugate nişte zerouri şi cifre. Dar intervine plăcerea şi fiecare dintre arbitri şi observatori mai au şi o altă meserie, fiindcă din această sumă nu se poate trăi”, ne-a dezvăluit Gheorghe Sabău, care în cariera sa a antrenat şi grupele de copii şi juniori de la “U” Cluj.

Gheorghe Sabău: “Vreau să pun bazele rugby-ului şi în Sălaj!”

În viitorul apropiat, în Sălaj, s-ar putea practica un nou sport: rugby-ul, cel pe care Gheorghe Sabău doreşte să-l implementeze în judeţul nostru.”Există un program al Federaţiei, Rugby No Contact pe care poate să-l practice orice copil. Programul este inclus în Olimpiada Sportului Şcolar şi s-ar putea ca în viitor să fie implementat şi în Sălaj. O să iau legătura cu inspectorii de specialitate şi voi demara anumite cursuri. Vreau să pun bazele rugby-ului şi în Sălaj şi mi-aş dori ca proiectul să prindă contur”, spune Sabău.

Gheorghe Sabău – decanul Universităţii “Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca

Ca şi profesie, Gheorghe Sabău este cadru didactic universitar, fiind decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii “Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca. Sălăjeanul predă studenţilor şi câteva materii interesante, cum ar fi Teoria şi metodica Educaţiei Fizice şi Sport şi Kinetoterapia eficienţelor fizice.
Ca şi orice profesor care se respectă, Sabău are publicate şi câteva cărţi: Practica şi metodica activităţilor motrice pe grupe de vârstă, Practica şi jocul de mişcare, iar cea mai importantă carte a sa se leagă de sportul preferat: Regulamentul jocului de rugby, în imagini Plin de optimism, fostul arbitru internaţional de rugby, este convins că, în cel mai scurt timp, rugby-ul va putea fi urmărit şi în Sălaj şi le transmite un mesaj puţinilor susţinători ai sportului cu balonul oval.
“Sunt persoane selecte care urmăresc rugby-ul. Îi îndemn să urmărească cu atenţie acest sport, deoarece este un sport al minţii, inteligenţei şi curajului . Să sperăm că vom găsi portiţe sau proiecte prin care sub o formă sau alta să-l implementăm şi în judeţul Sălaj, chiar dacă va fi o variantă a rugby-ului non contact, de la nivel de copii şi juniori şi să vedem dacă găsim efectiv specialişti”, a încheiat Gheorghe Sabău.

sursa: sportulsalajean.ro

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor