S-a stins Alexandru Penciu, „Alexandru cel Mare”, cel mai mare fundaș român al tuturor timpurilor

 Rugby-ul românesc este în doliu: legendarul Alexandru Penciu s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani.  Alexandru Penciu este cel mai valoros fundaș român al tuturor timpurilor fiind supranumit “Alexandru cel Mare”. Prin precizia sa de metronom a contribuit la victorii importante ale Ovalului autohton.

Născut la 1 noiembrie 1932, Alexandru Penciu a început rugby-ul la Petrolul Ploiești, trecând apoi la PPT București și CCA București (devenită Steaua), echipă cu care a câștigat de cinci ori titlul național. Și-a încheiat cariera de jucător la vârsta de 40 de ani, în Italia, la Rovigo, fiind două sezoane consecutiv cel mai prolific marcator de puncte din campionatul italian.

 A jucat de 34 de ori pentru România între anii 1955 și 1967, reușind 37 de puncte și a contribuit la prima victorie în fața Franței, din 5 iunie 1960, de la București (11-5), când a reușit o transformare și două drop-goluri. Acesta locuia în Italia, la Belluno, unde s-a și stins din viață.

„Este o mare pierdere pentru noi, pentru rugby-ul românesc, dar în aceeași măsură și pentru cel internațional. A fost, este și continuă să fie un model pentru toate generațiile, un talent înăscut completat de enorm de multă muncă, dedicație și pasiune, o legendă care a trăit pentru rugby, care a făcut ca numele României să fie pe buzele tuturor. A fost până în ultima clipă un om foarte lucid, rațional, un om cu care stăteam de vorbă tot timpul, la câteva săptămâni ne auzeam la telefon. Mă bucur că am reușit să-l aducem, când starea de sănătatea i-a permis, în cantonamentele de copii și juniori pentru a lucra cu el, pentru a vedea ce înseamnă un adevărat model. Este o zi tristă pentru rugby-ul românesc, o zi în care Alexandru cel Mare nu mai este fizic printre noi, însă renumele său și momentele extraordinare pe care le-a scris în rugby-ul nostru și cel mondial, vor dăinui întotdeauna. Este de datoria noastră să vorbim generațiilor actuale și viitoare despre marele Alexandru Penciu”, a declarat Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.

 

Povestea de viață a marelui Alexandru Penciu poate fi lecturată aici

Federația Română de Rugby transmite condoleanțe familiei îndurerate!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

FOTO: Revista Sportul decembrie 1967

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile