Varianta olimpica actuala a balonului oval, rugby in 7, isi are originile in Scotia.
In anul 1883, un ucenic macelar pe nume Ned Hag, a organizat un turneu cu scopul de a strange fonduri pentru clubul din Melrose.
Pentru a creste spectaculozitatea competitiei, Ned Rose s-a gandit sa micsoreze durata unei reprize la 15 minute, dar si sa propuna ca echipele sa fie formate din doar 7 jucatori, astfel incat tot mai multi iubitori ai rugby-ului puteau fi implicati in aceasta actiune.
A fost primul turneu de rugby in 7 atestat documentar.
La aproape un secol distanta, in 1976, ideea a fost readusa la viata cu ajutorul lui Ian Gow si Tokkie Smith, cei care au resuscitat aceasta disciplina, cu un turneu in Hong Kong, la care au participat 12 echipe.
Succesul competitiei asiatice a determinat si alti magnati sa se implice si sa finanteze o serie de turnee de rugby in 7.
In 1993, tot in Scotia, la Edinburgh, a avut loc prima editie a Cupei Mondiale de rugby in 7, cu 24 de echipe nationale pe grila de concurs. Evenimentul a capatat amploare si constanta, fiind organizat odata la patru ani.
Incepand cu sezonul 1999-2000, IRB a pus la dispozitie competitoarelor seria de turnee IRB World Sevens Series, cea care incoroneaza cea mai buna echipa din lume.
Consacrarea definitiva a venit odata cu introducerea rugby-ului in 7 in programul olimpic, editia de la Rio de Janeiro, din 2016, fiind cea in care balonul oval va reaparea sub cele cinci cercuri inlantuite.
*Romanul Petru Tamba a evoluat pentru cateva luni la echipa de Rugby XV din Melrose.