Caută
Close this search box.

Secretele adversarilor – Rusia

Rusia.
Rusia.

Al doilea adversar la Stejarilor in Campania CEN 2013 va fi Rusia, pe care o vom intalni sambata, 9 februarie, pe Stadionul National Arcul de Triumf.

Povestea rugby-ului in Rusia incepe la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand un anume domn Hopper, scotian la origini, care lucra la Moscova, a organizat o parida de rugby.

Se intampla prin anul 1884, dar opinia publica si mai ales politia Imperiului Tarist a criticat dur acest nou sport cu care faceau cunostinta, catalogandu-l drept “brutal si care incita la demonstratii si proteste”.

In ciuda acestui aspect au mai existat incercari de a popularize sportul cu balonul oval in Rusia Tarista si se pare ca prima disputa oficiala a avut loc la Moscova in 1923.

A urmat perioada sovietica, o era in care rugby-ul nu avea ce cauta intr-o lume cu o alta ideologie si care caracteriza sportul cu balonul oval drept apanajul nobilimii.

Totusi in anii 30’ printul Alexander Obolensky a devenit cel mai cunoscut rus din lumea rugby-ului. Refugiat in Anglia dupa revolutia din 1917, acesta s-a indragostit de balonul oval in timpul studiilor la Universitatea din Oxford. Asa a ajuns sa imbrace chiar tricoul cu trandafir si in 1936, dupa o cursa de 70 de metri, sa marcheze un eseu celebrilor All Blacks, intr-o partida in care a reusit doua incercari la debutul sau in nationala Angliei.

Cu mare greutate s-a reusit in perioada sovietica constituirea unui campionat intern. Prima editie s-a disputat in 1936, dar apoi intre 1939 si 1966 acesta a fost intrerupt, pentru ca mai apoi sa se dispute cu regularitate. Rugby-ul a prins viata mai ales in Moscova, Siberia si St.Petersburg. Ca un aspect al conditiilor in care se juca, o partida dintre Krasnoyarsk si Polyechika Alma s-a disputat la temperatura record de -23°C.

Disputarea cu regularitate a campionatului intern a condus fireste si la formarea echipei nationale. In 1974, o selectionata a URSS a participat la un turneu in Bulgaria, unde in finala a cedat chiar in fata Romaniei. Se intampla in luna iulie, iar o luna mai tarziu, sovieticii au debutat intr-o partida test impotriva Cehoslovaciei.

In scurta ei istoria, nationala URSS-ului a inceput sa se afirme si in Turneul FIRA, acolo unde intre 1985 si 1990 a reusit sa termine de patru ori pe pozitia secunda.

Din aceeasi perioada trebuie amintit faptul ca doi componenti ai selectionatei sovietice, Aleksey Tichonov si Igor Morinov, o linia a treia si o aripa, au reusit performanta de a fi selectionati in echipa Barbarians.

De asemenea, desi URSS-ul a fost invitata la Cupa Mondiala din 1987, sovieticii au refuzat invitatia, motivand prin faptul ca in acest fel protesteaza impotriva excluderii Africii de Sud din toate competitiile sportive din cauza regimului de apartheid.

Istoria recenta a “ursilor”, supranumele echipei Rusiei, incepe pe 6 iunie 1992, intr-o disputa pe care au castigat-o cu 27-23 in fata lui Barbarians. Prima natiune pe care au intalnit-o insa a fost Belgia, in fata care s-au impus cu 17-11.

Din 2001 Rusia este prezenta in Cupa Europeana a Natiunilor divizia 1A, cea mai mare reusita fiind calificarea la Cupa Mondiala din 2011 dupa ce s-a clasat pe locul secund.

Prima experienta la Cupa Mondiala a insemnat patru infrangeri din tot atatea partide, “ursii” nereusind sa-si indeplineasca obiectivul si anume acela de a obtine victoria in fata SUA, americanii impunandu-se cu 13-6.

In actuala editie a CEN, Rusia, antrenata de galezul Kingsley Jones, a debutat cu o victorie in fata Spaniei. A fost o victorie cu emotii a unei echipe construite in special pe jucatorii din campionatul intern de la echipe precum Enisei Krasnoyarsk, Krany Yar sau VVA Podmoskovye. Singurii jucatori prezenti in XV-le de start al rusilor care evolueaza in Europa sunt Vasili Artemyev de la Northampton Saints si Kirill Kulemin de la London Welsh.

Din lotul actual cele mai multe selectii le are talonerul Vladislav Korshunov, 59 la numar fiind de 23 de ori si capitanul echipei, iar in privinta numarului de eseuri marcate, lider este Vasili Artemyev cu 12 reusite.

In momentul de fata in clasamentul IRB, Rusia ocupa locul 19, fiind cu o pozitie in spatele Romaniei.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor