Caută
Close this search box.

Secretele adversarilor – Spania

Spania.
Spania.

Desi trebuie sa se lupte cu fotbalul, tenisul, baschetul, handbalul sau formula 1, rugby-ul incearca sa-si faca loc in inimile spaniolilor. Sportul cu balonul oval trebuie sa infrunte concurenta celui mai celebru derby Real Madrid-Barcelona, faima unui Rafael Nadal sau Fernando Alonso.

Si cu toate acestea, in Spania se practica rugby, iar cei supranumit Los Leones au reusit chiar performanta de a se califica o data la Cupa Mondiala.

Desigur, ca si in alte parti, rugby-ul a ajuns si in Spania prin intermediul englezilor si francezilor. In 1901, un anume Stuart Nicholson, cetatean britanic, resident in Bilbao, aminteste de un prim turneu disputat in Barcelona si la care au participat trei echipe, toate formate din englezi si francezi stabiliti aici.

Prima partida de rugby disputata la Madrid, a fost una pe care si-au diputat-o doua echipe franceze, Biarritz si Tarbes. Se intampla in anul 1920, iar la disputa au asista 12.000 de spectatori.

In 1921, Baudilio Aleu Torres, catalan la origini, dupa ce a studiat medicina veterinara la Toulouse, s-a intors acasa in Barcelona. Timpul petrecut in Franta l-a familiarizat cu rugby-ul, sport pe care l-a indragit si astfel a pus bazele celui mai vechi club de rugby din Spania, care activeaza si in prezent in prima liga, Santboiana Club.

Prima disputa in care a fost implicata nationala Spaniei s-a consemnat in anul 1927, atunci cand ibericii i-au intalnit pe francezi, la care evolua si celebrul Yves du Maoir. Cu toate acestea, acea disputa nu este una oficiala, XV-le francez nereprezentand Federatia Franceza de Rugby.

Astfel, prima partida test oficiala din istoria Los Leones , a avut loc in 1929 pe stadionul Montjuic din Barcelona, partida in care spaniolii au invins oarecum surprinzator Italia cu 9-0.

Pana la inceputul anilor 80’ singurele adversare de marca intalnite de Spania au fost Romania si Italia, in fata “azzurrilor” reusind doua succese in 1972 si 1977 si chiar un egal in 1972 obtinut la Ivrea.

In 1982, Spania a primit vizita Argentinei in fata careia a cedat cu 28-19, din echipa “pumelor” facand parte legendarul Hugo Porta, ibericii avand meritul de a fi reusit doua eseuri prin Egido Sancho si Loghney Castells.

Tot in 1982, New Zealand Maori au disputat o partida la Madrid, invingand Spania cu 66-3, pentru ca sase ani mai tarziu, Los Leones sa piarda onorabil cu 12-22 in fata unei echipe in a carei componenta se afla si celebrul All Blacks, Zinzan Brooke.

Cu siguranta cel mai mare success la rugby-ului spaniol a fost participarea la Cupa Mondiala din 1999. Dupa ce in prima faza a preliminariilor au terminat pe prima pozitie devansand Portugalia, Germania, Cehia si Andora, fara a cunoaste infrangerea, Spania s-a calificat pentru turul secund cu partide ce au avut loc la Edinburgh. Aici au pierdut in fata Scotiei cu 85-3, dar si-au asigurat locul la turneul final gratie victoriei in fata marelui rival din Peninsula Iberica, Portugalia cu rezultatul de 21-17.

La Cupa Mondiala nu au reusit nicio victorie cedand in fata Scotiei, Africii de Sud si a Uruguay-ului, ramanand si cu gustul amar de a nu fi reusit nici macar o incercare. Spania a beneficiat in 1999 de una dintre cele mai valoroase echipe din istorie cu jucatori precum: Francisco Soto (93 de selectii), Oriol Ripol (campion in Anglia cu Sale Sharks si component al Barbarians), Diego Zarzosa (component al echipei Harlequins si Barbarians) sau Alberto Malo (capitanul din 1999, care a evoluat si in Noua Zeelanda la Taranaki).

In ceea ce priveste Cupa Europeana a Natiunilor divizia 1A, Spania a luat parte inca de la prima editie in 2000, cu singura exceptie sezonul 2004-2006 cand, dupa ce a retrogradat, a fost nevoita sa evolueze in divizia 1B.

Cel mai bun rezultat reusit in CEN pentru Los Leones s-a inregistrat anul trecut atunci cand, dupa victoria cu 13-12 asupra Romaniei, au ocupat pozitia secunda in spatele Georgiei.

Spania a inceput editia 2013 a Cupei Europene a Natiunilor cu ambitii mari, dorindu-si sa obtina o pozitie care sa o califice la Cupa Mondiala. De altfel, acesta a si fost obiectivul declarat al antrenorului Bryce Bevin. Neozeelandezul aflat pe banca tehnica a ibericilor, chiar daca nu s-a afirmat ca jucator, evoluand pentru Manawatu, Auckland si Romans RC in Franta, ca antrenor a obtinut succese la nivel de juniori si in Peninsula Iberica, unde a fost ales in 2008 antrenorul anului in Portugalia, iar in 2008 a primit aceeasi distinctie si in Spania.

In privinta XV-lui de baza, exista un echilibru intre jucatorii care evolueaza in Franta si cei din campionatul intern. Astfel, in primele doua partide din CEN, inaintarea a fost populata cu jucatori ce evolueaza in Hexagon. Jesus Moreno Rodriguez de la Limoges si colegul lui Alin Coste de la Bourg-en-Bresse, Joe Hutchinson sunt pilieri, Jesus Recuerda de la Lille si Anibal Bonan de la Bagnerais joaca in linia a doua, iar numarul opt Lionel Pardo vine de la Beziers. Un alt jucator a lui Bourg-en-Bresse, Jaime Nava este uvertura spaniolilor.

Spania a acumulat in aceasta editie a CEN trei puncte, doua dupa egalul 21-21 de la Bruxelles cu Belgia si un punct bonus defensiv pentru infrangerea cu 13-9 suferita la Soci in fata Rusiei.

Partida dintre Spania si Romania va avea loc sambata, 23 februarie si se va disputa la Gijon, pe Estadio las Mestas, cu incepere de la ora 18:00, ora Romaniei.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor