In urma cu cateva zile, pe unul dintre terenurile Stadionului National de Rugby ”Arcul de Triumf”, un grup de tineri, in majoritate bucuresteni, au deprins din tainele sportului cu balonul oval, dar si ale oinei, in cadrul programului Adecco Win For Youth. Intr-un moment de pauza, Haralambie Dumitras, presedintele Federatiei Romana de Rugby, le-a vorbit amatorilor de miscare, stransi roata in jurul sau, despre neozeelandezul Bob Deans, cel care, fiind pe patul de moarte, in loc sa-si ia ramas bun de la ai sai, si-a amintit de un moment al turneului efectuat de All Blacks, in Europa, in urma cu 111 ani. ”Si totusi acela a fost eseu valabil!”, a spus centrul de treisferturi.
Dincolo de regulile sale, care, doar la prima vedere, par complicate, rugby-ul este un sport ce, o data jucat, mai ales in formele sale non-contact (tag, de pilda, cu esarfe), te face sa-l indragesti. Deloc intamplator, si tinerii, atat fete, cat si baieti, veniti intr-o seara neasteptat de calda de februarie, pe stadionul ”Arcul de Triumf”, s-au prins imediat in disputa. Si au facut-o cu zambetul pe buze, amuzati de traiectoriile neasteptate pe care le poate urma balonul oval.
Stransi pe locul unde s-au format, in o suta de ani, numerosi internationali romani, tinerii despre care vorbeam au ascultat sfaturile lui Andrei Kiss, cel care la aproape 29 de ani (ii va implini pe 30 martie) are doua decenii petrecute pe terenul strajuit de buturi. Iar apoi, avandu-l alaturi pe campionul european de juniori din 2008, au exersat pasele, ”vanand” esarfele de la centura purtatorului de balon. In paralel, pe cealalta jumatate de teren, un alt grup deprindea principiile oinei ghidati de Cristian Savulescu. Nu s-a folosit bastonul de lovire, ci doar tintirea cu o minge ceva mai mare decat una obisnuita a oamenilor din echipa adversa. Apoi, dupa o vreme, cele doua grupuri au facut schimb de sport si de teren. Cei de la rugby au trecut la oina. Iar cei de la oina la rugby.
Intr-un moment de pauza, Haralambie Dumitras si Florin Matei, presedintele, respectiv secretarul general al FRR, s-au apropiat de grupul reunit. Dupa o scurta tatonare, capitanul de la Auch (a condus nationala de rugby in singura ei victorie pe pamant francez, 12-6, in 1990) le-a vorbit tinerilor despre spiritul rugby-ului: ”In urma cu mai bine de o suta de ani, in 1905, echipa Noii Zeelande a efectuat un turneu in Marea Britanie, Franta si America de Nord. Rugbystii de atunci sunt cunoscuti sub numele the Originals, dar tot la acea vreme a aparut si supranumele All Blacks. Ei au disputat 35 de meciuri, pierzand unul singur, cu Tara Galilor. La aceasta ultima disputa, incheiata cu zero la trei, neozeelandezul Bob Deans a marcat o incercare, insa arbitrul n-a validat-o. Mai apoi, aflat pe patul de moarte, nefericitul jucator, in loc sa-si ia ramas bun de la ai sai, a rostit cateva cuvinete memorabile. Si totusi acela a fost eseu valabil! Acesta este spiritul rugby-ului! Si el conteaza mai mult decat orice”.
Povestea eseului refuzat neozeelandezului, precum si cuvintele rostite de el pe patul de moarte au fost pomenite deseori si de Ioan Chirila, care o auzise de la prietenul si colegul sau de la ziarul ”Sportul”, Dumitru Manoileanu, fost jucator, iar apoi antrenor de rugby – a condus si nationala noastra in cateva meciuri memorabile. Bob Deans a jucat cinci meciuri-test pentru Noua Zeelanda, intre 1905 și 1908, marcand 25 de puncte. A facut parte din selectionata All Blacks care a participat la ceea ce este cunoscut in istorie drept ”Turneul Originalilor” – a disputat 35 de meciuri in Franta, Anglia, Scotia, Tara Galilor, Irlanda si America de Nord, in 1905 si 1906, castigand 34. Singurul esec s-a produs la Cardiff (0-3). In acel meci cu galezii, Bob Deans a culcat balonul langa linia de but, insa arbitrul scotian John Dallas nu a validat eseul socotind ca neozeelandezul nu intrase in terenul de tinta… Daca el ar fi fost acordat, atunci meciul s-ar fi incheiat la egalitate, 3-3, iar All Blacks si-ar fi pastrat invincibilitatea (nu pierdusera de 27 de partide!). Mai apoi, in 2005, s-a dovedit ca Deans fusese tras din terenul de tinta de un galez, suficient ca arbitrul sa nu valideze incercarea.,. Trei ani dupa aceea, in 30 septembrie 1908, Deans a murit in urma complicatiilor aparute dupa ceea ce astazi este o banala operație de apendicita. Avea doar 24 de ani… Doi nepoti de-ai sai, Bruce si Robbie Deans, au fost de asemenea All Blacks. Ultimul dintre ei a ocupat functia de manager al echipei provinciale Crusaders la cinci victorii ale acesteia in Super 12/Super 14, fiind mai apoi antrenor secund al selectionatei All Blacks (2001-2003) si principal al Australiei (2007-2013). Robbie Deans a fost si la Bucuresti, ca selectioner al Noii Zeelandei A, in 2000.
Programul Win Fot Youth (W4Y) reprezinta principalul eveniment de CSR al Adecco Group. Acesta implica realizarea unor activitati sportive care se cuantifica in kilometri. Fiecare kilometru ulterior este transformat intr-o suma de bani ce este donata unor fundatii caritabile din intreaga lume. La aceste evenimente sportive participa in general angajati Adecco, ai companiilor partenere Adecco, dar si oameni din exterior care doresc sa sprijine acest demers. Adecco Romania organizeaza, an de an, evenimente proprii, dar si este reprezentata, prin angajatii sai, la evenimente sportive oficiale scopul acestora fiind de a strange o suma cat de mare cu putinta pentru program.
Inaintea actiunii de pe Stadionul National de Rugby ”Arcul de Triumf”, Gabriela Szabo le-a urat succes participantilor. Campioana olimpica la atletism s-a alatura in 1 februarie a.c. echipei Adecco, in functia de CSR & Public Affairs Manager.