Stejarul Johan Van Heerden a primit cetățenia română

Stejarul Johan Van Heerden a primit cetățenia română, în urma unei Hotărâri de Guvern adoptate de premierul Ludovic Orban. Titular al pachetului de înaintare al României, în linia a doua, jucătorul de origine sud-africană a debutat pentru naționala de rugby în 2015, într-un meci cu Tonga. De atunci, Johan (33 ani, 1.96 m și 110 kg) a adunat 44 de selecții în tricoul cu frunza de stejar, fiind unul dintre jucătorii exponențiali ai reprezentantivei pregătite acum de Andy Robinson. În prezent, acesta evoluează în SuperLiga CEC Bank, fiind căpitanul echipei CS Dinamo.

„Se acordă cetățenia română domnului Van Heerden Johannes Petrus, cetățean sud-african, fiul lui Marius și Maria Magdalena, născut la data de 9 decembrie 1986, în localitatea Pretoria, Africa de Sud, având domiciliul actual în Africa de Sud, Pretoria, cu stabilirea domiciliului în România”, se arată în textul documentului adoptat.

Johan a debutat în campionatul intern de rugby în sezonul 2012-2013, evoluând pentru CSM Știința Baia Mare până în sezonul 2017- 2018, la jumătatea acestuia transferându-se la CSM București. A făcut pasul apoi în Franța, la Perpignan, după care, sezonul trecut a revenit în SuperLiga CEC Bank, la CS Dinamo București.

„Este o veste foarte bună pentru mine, o așteptam de multă vreme și pot spune că a meritat toată această așteptare. Mă simt onorat să obțin cetățenia, la fel de onorat cum m-am simțit când am primit prima convocare pentru România și am pus pentru prima dată tricoul de Stejar pe mine în primul meci. Eu tot timpul am zis că sunt român, m-am considerat român, cu sau fără acte. Încă de când am ajuns aici să joc, în 2012, am simțit România ca fiind casa mea, pentru că totul era atât de diferit de Africa de Sud. Îmi place felul de a fi al românilor, gata să te ajute tot timpul, chiar dacă nu te cunosc, gata să te asculte când ai o problemă și să te sprijine. Știu că avem multe probleme aici, ca țară, însă în toate țările sunt probleme, poate și mai grave decât cele pe care le avem aici. Pentru mine România a devenit casa mea, când merg în Africa de Sud, tot timpul zic că merg în vacanță și gândul este că apoi mă întorc, în România, acasă. Sunt foarte emoționat pentru că fost și o perioadă grea cu pandemia, am rămas aici, în țară ca pot rezolva cu actele pentru obținerea cetățeniei ca să nu fie probleme, familia mea era în Africa de Sud și teoretic era un timp pe care era frumos să-l fi petrecut cu cei dragi. A meritat însă sacrificiul!”, a declarat Johan pentru FRR.ro.

 

Acesta a participat la Cupa Mondială de Rugby din Anglia în 2015, iar în 2016 și 2017 a fost desemnat cel mai bun jucător naturalizat din România de către Federația Română de Rugby.

           „Pentru mine, România a fost ca o doua șansa, de aceea momentul convocării la echipa națională rămâne pentru mine unul dintre cele mai importante. Din primul meci am dat totul pe teren pentru România, tot timpul, meci de meci,  pentru că întotdeauna mi-am spus că nu vreau să ies vreodată de pe teren cu regeretul că nu am încercat să mă autodepășesc. Îmi doresc să mai joc o Cupă Mondială, să ajut echipa să ajungă acolo și să pun umărul alături de colegii mei să ajutăm să se ridice generația tânără de jucători. Este de datoria noastră, a fiecăruia, să lăsăm o echipă unită, să îi ajutăm pe cei mai tineri să crească și mai ales să îi facem mândri de noi pe toți cei care iubesc rugbyul românesc. „, a mai spus acesta. 

 

FOTO: Daniel Nechita

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile