In familia sa, sportul cu balonul oval si meseria de pompier sunt ridicate la rang de religie, mostenite din tata-n fiu. Robert Andrei a urcat treapta cu treapta pe scara succesului.
Constanta se afla in postura onoranta de a avea un arbitru la turneul final al Campionatului European de rugby Under-18, care se va disputa in Franta, la Grenoble, intre 21 si 31 martie a.c. Desi are numai 30 de ani, Robert Andrei Diaconescu a trecut prin multe incercari in viata, care l-au calit si l-au transformat intr-un adevarat luptator.
Bunicul – pompier. Tatal – pompier si rugbyst. Unchiul a facut armata la pompieri. Fratele – rugbyst. Varul – rugbyst. Dintr-un asemenea tablou de familie nu avea cum sa lipseasca nici Robert Andrei. El are insa meritul de a fi ridicat cel mai sus aceste doua pasiuni ale rudelor sale de sange. A inceput cu sportul. Bucurestean de fel, a crescut ca rugbyst la clubul Olimpia, cu care a cucerit un titlu national la juniori II. Junioratul si l-a definitivat la Metrorex, devenind senior, insa, la 20 de ani, a renuntat la rugby pentru a se dedica total arbitrajului.
Meserie in care a tot urcat (din anul 2000), in paralel cu activitatea de pompier SMURD si cu cea de la Liceul „Aurel Vlaicu”, unde era profesor de educatie fizica. „Bunicul s-a nascut in 1934 si a fost pompier pana in 1989, cand a iesit la pensie. S-a stins in 2007. Tatal meu raspundea la pompieri si de parcul auto. Acolo am crescut eu. Mi-a placut mecanica si m-a atras meseria de pompier. Oricum, am facut multe in viata. M-am chinuit ca sa razbesc. Am fost si ospatar, si paznic, si sofer”, povesteste Robert Andrei Diaconescu. Intai a activat la descarcerare, iar apoi, timp de aproximativ doua luni, a fost paramedic pe motocicleta SMURD (plutonier). A lucrat timp de sase ani cu Raed Arafat, actual secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Robert a salvat numeroase vieti omenesti, dar au fost si cazuri cutremuratoare, care l-au miscat pana la lacrimi, oricat de barbat este el. „Cazurile in care sunt implicati copii te fac sa plangi. Iti faci datoria pe teren, dar apoi, cand te intorci la unitate, nu ai cum sa nu te descarci emotional, varsand lacrimi”, isi arata Robert Andrei si latura umana. Pompierii sunt si ei oameni, nu sunt facuti din piatra. Arbitrul nu si-a vazut parintii fata in fata de opt ani, ambii fiind plecati in SUA, unde au o afacere.
Copilul i s-a nascut in Sambata Mare
Acum doi ani, in luna octombrie, arbitrul de rugby a devenit din bucurestean constantean. S-a casatorit cu o fata de la mal de mare, Cristina, pe care a urmat-o. „M-am atasat foarte mult de ce am profesat in ultimii ani, insa familia e mai importantă. Inaintea ei nu sta nimic”, se arata categoric „fluierasul”, care mai are o pasiune de capatai: autoturismele si motoarele. „Detin toate categoriile la permisul auto. Pot sa conduc orice”, se mandreste Robert Andrei, absolvent a doua facultati, „Educatie Fizica” si Drept, cursurile celei de-a doua urmandu-le la Constanta. Anul trecut, tanarul cuplu a fost binecuvantat si cu o bomboana de copil, care a vazut lumina zilei tocmai de Paste, in Sambata Mare. Sunt toate sansele ca micutul sa duca mai departe traditia familiei si sa devina si el un bun rugbyst. Cand a deschis ochii, in camera de la maternitate, a vazut-o pe mama sa, dar si buturile de rugby! Fereastra rezervei Cristinei Vanu Diaconescu dadea chiar intr-un teren de rugby, din Complexul Sportiv Badea Cartan. Asta da semn! Baietelul se numeste Andrei Cristian, dupa prenumele parintilor.
A vorbit romaneste la un meci intre francezi
„Sunt foarte pregatit pentru Campionatul European Under 18. Emotii mai mari am ca voi lipsi zece zile de acasa tocmai cand sotia mea va incepe serviciul, iar bona va ramane singura cu copilul pe timpul zilei. Sunt onorat pentru delegarea primita”, a prefatat Andrei Robert evolutiile de la Grenoble. Posesor al categoriei maxime ca arbitru pe plan intern, constanteanul de 30 de ani (varsta pe care a implinit-o de curand, pe 4 februarie) a mai participat pana acum la partide internationale, fie pe teren (la centru ori la margine), fie ca insotitor al brigazilor straine care au venit in Romania pentru meciuri ale „Lupilor” ori ale „Stejarilor”. Din palmaresul lui Diaconescu nu lipsesc evolutiile de la Campionatul European al cluburilor, de la Moscova (sezonul 2008/2009 – primul sau turneu extern), de la IRB Nations Cup, de la turneul de juniori Under-17 din Croatia sau partide inter-tari precum Slovacia – Bosnia, Cehia – Germania (la Praga), Germania – Moldova sau Ucraina – Cehia. Dupa CE din Franta, va oficia la margine la disputa Ucraina – Moldova, de la Odessa, care se joacă pe 6 aprilie. De curand, a arbitrat in Franta, la partida Saint-Jean d’Angely – Sporting Nazairien Rugby (scor 19-20), contand pentru etapa a 13-a din Federale 1, in cadrul unui schimb de experienta intre colegiile de arbitri ale celor doua tari. „Cavalerul” a avut ocazia sa se intalneasca la meci cu mai multi jucatori romani. Mihai Macovei a fost titular la oaspeti, in vreme ce la Saint-Jean d’Angely Petre Mitu a intrat pe final, ca mijlocas la gramada, iar fratii sai, Marin si Eremia, nu au fost utilizati. „In timpul confruntarii, am vorbit si romaneste cu cei doi, pentru a le putea transmite mai bine indicatiile colegilor lor. Am dialogat cu jucatorii si in engleza, asa cum convenisem cu capitanii de echipa, insa francezii s-au cam suparat, voiau in limba lor”, a povestit Robert Andrei Diaconescu.
Sursa: www.ziuaconstanta.ro