La editia din acest an a Rugby World Cup s-a constatat ca marile natiuni, indeosebi cele din Sud, incearca sa mentina un ritm constant, unul care favorizeaza intervalele si incurajeaza pasa din contact (offload), socotita de specialisti drept arma fatala a sportului cu balonul oval in acest moment. Intr-o ierarhie intocmita la finalul competitiei, lider al acestui din urma procedeu este neozeelandezul Sonny Bill Williams (douasprezece), in timp ce Catalin Fercu se afla pe locurile 8-13, la egalitate (6 pase dupa contact) cu Asaeli Tikoirotuma (Fiji), Gaston Mieres (Uruguay), Kahn Fotuali’i (Samoa), Fumiaki Tanaka (Japonia) 6 si Tamaz Mciedlidze (Georgia).
Mai putin folosita in emisfera Nordica, pana nu demult, pasa din contact (sau din placaj) a fost vazuta inainte, foarte des, in Super Rugby, acest adevarat laborator al sportului cu balonul oval – acolo se inoveaza cel mai mult. In ultima vreme, aceasta a fost adoptata si utilizata tot mai mult si de catre jucatorii din Europa. Mai cu seama dupa ce in campioanele din Franta si Anglia s-au transferat numerosi jucatori din Australia, Africa de Sud si Noua Zeelanda. Si la recent incheiata Cupa Mondiala din Anglia s-a observat ca unii dintre participanti renunta la tendinta de a conserva balonul asezandu-se la sol dupa contact. Situatie in care actiunea de atac este incetinita si se permite astfel apararii adverse sa se reaseze. Si ca tot mai multi jucatori prefera sa paseze dupa ce intra in contact cu oponentii lor.
In aceasta categorie a jucatorilor care prefera ”offload”-ul se afla si Catalin Fercu. El a reusit 6 astfel de pase, tot atatea cate au dat Daniel Carter si Ben Smith, de pilda, doar ca neozeelandezii au facut-o in 7 meciuri, iar romanul in 4. Nu e deloc intamplator ca Fercu foloseste acest gen de pasa. Sa nu uitam ca el joaca de mai bine de un an la Saracens, una dintre cele mai valoroase echipe de club din Anglia.
Fercu n-a fost singurul roman care a folosit acest procedeu la Cupa Mondiala. Stelian Burcea s-a aflat in Top 5 la meciul cu Franta (11-38), cu doua astfel de executii. Ovidiu Tonita a reusit tot atatea astfel de pase in partida cu Irlanda (10-44). Paula Kinikinilau si Mihaita Lazar au avut cate una, fiecare, in disputa cu Canada (17-15), ca de altfel si Ionut Botezatu in intalnirea cu Italia (22-32). Toti acesti jucatori au figurat in Top 5 la meciurile respective.
Pase din contact (offloads)
1. Sonny Bill Williams (Noua Zeelanda) 12 (7 meciuri)
2. Leone Nakarawa (Fiji) 10 (4)
3. Mamuka Gorgodeze (Georgia) 8 (4)
4-5. Schalk Burger (Africa de Sud) 8 (7)
4-5. Facundo Isa (Argentina) 8 (7)
6. Finn Russell (Scotia) 7 (5)
7. Kurtley Beale (Australia) 7 (7)
8-13. Asaeli Tikoirotuma (Fiji) 6 (4)
8-13. Gaston Mieres (Uruguay) 6 (4)
8-13. Catalin Fercu (Romania) 6 (4)
8-13. Kahn Fotuali’i (Samoa) 6 (4)
8-13. Fumiaki Tanaka (Japonia) 6 (4)
8-13. Tamaz Mciedlidze (Georgia) 6 (4)
14-16. Daniel Carter (Noua Zeelanda) 6 (7)
14-16. Francois Louw (Africa de Sud) 6 (7)
14-16. Ben Smith (Noua Zeelanda) 6 (7)
17-18. Tim Nanai-Williams (Samoa) 5 (4)
17-18. Fetu’u Vanikolo (Tonga) 5 (4)
19. Noa Nakaitaci (Franta) 5 (5)
20. Nicolas Sanchez (Argentina) 5 (7)
Marian Burlacu
(va urma)