XV concluzii dupa participarea Stejarilor la RWC 2015: Putem inscrie si chiar castiga jucand bine pe final de meci (V)

XV concluzii dupa participarea Stejarilor la RWC 2015: Putem inscrie si chiar castiga jucand bine pe final de meci (V).

Echipa de rugby a Romaniei a avut evolutii diferite, si in ceea ce priveste jocul, dar si rezultatele de la o repriza la alta in cele patru meciuri disputate la Rugby World Cup 2015. Acestea confirma o alta realitate din sportul cu balonul oval de la noi, si anume ca reprezentativa noastra are „caderi” inexplicabile, „caderi” care o costa deseori.

In urma cu vreo 20 de ani, Corneliu Mihai, pe atunci antrenor secund la Dinamo, avea o butada: „Daca un meci de rugby ar avea o singura repriza, atunci noi am fi campioni mondiali” Cand l-am auzit, am zambit, desigur, dar mai apoi am verificat daca spusele sale aveau justificare. Asa ca am luat toate meciurile nationalei si am comparat rezultatele inregistrate pe reprize. Si am constatat ca in proportie de circa 90% ele confirmau spusele antrenorului dinamovist. In sensul ca Romania avea, cel mai adesea, o repriza mai buna, respectiv una mai slaba.

Si la aceasta editie a Cupei Mondiale, nationala s-a inscris in aceste tipare, iar statistica o dovedeste.

Iata care sunt rezultatele pe repriza in cele patru meciuri:
Cu Franta: 6-17 (-11) / 5-21 (-16)
Cu Irlanda: 3-18 (-15) / 7-26 (-19)
Cu Canada: 0-8 (-8) / 17-7 (+10)
Cu Italia: 3-22 (-19) / 19-10 (+9)

Prima constatare ar fi ca in fata echipelor care s-au calificat in sferturile de finala Romania a pierdut ambele reprize. Si ca dupa pauza diferenta a fost putin mai mare decat in primul mitan. Daca nuantam si mai mult, atunci observam ca in fata Frantei am primit doua eseuri, primele, in minutele 30 sii 34, imediat dupa eliminarea temporara a lui Paulica Ion, iar pe urmatoarele trei in minutele 66, 69 si 74. Adica in ultimele 10, respectiv 14 minute ale reprizelor. Ceea ce confirma parerea ca Romania joaca, in general, bine primul meci la Cupa Mondiala; asa s-a intamplat si in 2007, cu Italia, si in 2011, cu Scotia.

Cu Irlanda, in schimb, intr-un meci disputat dupa numai patru zile, lucrurile au stat cu totul altfel, nationala noastra primind eseuri in minutele 19, 29, 44, 62, 65 si 74. Aceasta partida se inscrie in categoria acelora in care „caderile” din jocul nostru sunt mai dese, dand astfel posibilitatea adversarului, unul din elita, sa inscrie mai mult.

Intalnirile cu Canada si cu Italia, in schimb, arata o schimbare profunda a nationalei noastre. De obicei, aceasta juca mai bine pana la pauza, iar mai apoi scadea ritmul, ceea ce avea consecinte negative si asupra rezultatului final. De data aceasta, Stejarii s-au pus pe joc in al doilea mitan, castigand repriza secunda si cu Canada (17-7), si cu Italia (19-9). Oare sa fie o intamplare? As zice ca nu. Si daca ne intoarcem la primele doua partide observam ca am inscris o incercare Frantei in minutul 74 si tot una Irlandei in minutul 78. Adica tot pe final de meci.

In concluzie, cred ca echipa de rugby a Romaniei a aratat la aceasta Cupa Mondiala o postura pe care o vedem destul de rar la reprezentativele noastre in sporturile de echipa. Si anume ca are capacitatea de a reveni in meci, ca poate lupta pana in ultimul minut pentru a remonta diferenta si chiar pentru a castiga, avem multe exemple de partide sau calificari ratate pe final… Iar aceasta capacitate nebanuita de a remonta diferente de scor, de a lupta pana in ultima clipa trebuie speculata pe viitor. Si tocmai aceasta postura a fost remarcata si elogiata de specialistii rugby-ului mondial „Romanii nu stiu si nu vor sa se lase batuti!”, au spus acestia.

Evolutia Romaniei din finalul meciurilor la Rugby World Cup 2015 trebuie sa devina, asadar, un model, un exemplu de urmat pentru generatiile viitoare de jucatori care vor imbraca tricoul cu frunza de stejar. E un punct de plecare, unul care mi se pare extrem de important si pe care se poate consolida intreg jocul nostru, in viitoarele campanii ale nationalei noastre.

Marian Burlacu

(va urma)

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

Meciuri test

România - Argentina

03 iulie 2021

România - Scoția

10 iulie 2021

RugbyTV

Nu a fost furnizat un URL valid.

Official Broadcaster

Parteneri principali

Parteneri media

Link-uri utile