Din punct de vedere al disciplinei, echipa Romaniei s-a inscris pe o linie oarecum normala la editia din acest an a Rugby World Cup. Jucatorii nostri au vazut de patru ori cartonasul galben, cate unul in fiecare meci disputat. Iar in perioadele in care a evoluat in inferioritate numerica nationala a incasat, din pacate, eseuri. Mult mai scump ne-au costat suspendarile dictate impotriva lui Valentin Ursache si Mihai Macovei, absenta lor resimtindu-se din plin in partidele cu Irlanda (10-44), respectiv cu Italia (22-32).
La aceasta editie a Cupei Mondiale s-a constatat o inasprire a deciziilor arbitrilor, care au aratat de mai multe ori cartonasul galben decat la precedentele.
Iata cum arata o ierarhie din acest punct de vedere:
Cartonasele galbene (pe echipe)
1. Namibia 6 (4 meciuri)
2-3. Argentina 5 (7)
2-3. Noua Zeelanda 5 (7)
4. Romania 4 (4)
5. Australia 4 (7)
6-9. Canada 3 (4)
6-9. Fiji 3 (4)
6-9. Georgia 3 (4)
6-9. Samoa 3 (4)
10. Scotia 3 (5)
11. Africa de Sud 3 (7)
12. Uruguay 2 (4)
13. Irlanda 2 (5)
14-16. Japonia 1 (4)
14-16. Tonga 1 (4)
14-16. SUA 1 (4)
17. Anglia 1 (4)
18-19. Franta 1 (4)
18-19. Tara Galilor 1 (4)
20. Italia 0
Statistica intareste ideea ca oamenii cu fluierul au devenit mai severi in sportul cu balonul oval. Romania, de pilda, a adunat 7 cartonase galbene in intreaga istorie a Cupei Mondiale (e adevarat ca acestea s-au introdus relativ recent), avand 3 pana la editia din acest an. Si nu e numai cazul nationalei noastra. Noua Zeelanda, de pilda, avea 4 cartonase galbene, iar acum impotriva All Blacks s-au dictat 5 eliminari temporare.
Paradoxal, Tonga, echipa cu doar un cartonas galben in 2015, conduce in clasamentul all-time, cu 11. Iar Italia, singura echipa care a scapat fara eliminari temporare anul acesta, adunase 6 la precedentele editii. Mult mai disciplinati au fost si francezii, ei vazand acum doar o singura data cartonasul galben – la general au 9, fiind pe locurile 3-4, la egalitate cu Fiji.
In privinta cartonaselor de culoare rosie (eliminare definitiva), la competitia organizata in Anglia s-a aratat unul singur, lui Agustin Ormaechea (Uruguay). Intr-o ierarhie all-time, Canada si Tonga au cate trei eliminati, fiecare, Samoa, Africa de Sud si Tara Galilor cate doi, iar Argentina, Australia, Fiji, Namibia si Uruguay cate unul. Dupa cum se observa, echipa Romaniei a fost cuminte din acest punct de vedere.
Cat priveste cele patru cartonase galbene vazute de Stejari, ele i-au costat destul de scump, in perioadele de inferioritate fiind primite cinci incercari.
Iata eliminarile temporare (10 minute) dictate impotriva jucatorilor nostri:
– in minutul 30 al meciului cu Franta, Paulica Ion a fost trimis pe margine, iar ”cocosii” au profitat marcand eseuri prin Guitoune (min. 30) si Nyanga (min. 34), ambele fiind transformate de Parra.
– in minutul 61 al partidei cu Irlanda, Gal Csaba a fost eliminat. In superioritate numerica, irlandezii au marcat incercari prin Bowe (min. 62) si Kearney (min. 65), prima fiind transformata de Madigan.
– in minutul 20 al disputei cu Canada, Catalin Fercu a vazut cartonasul galben. Nord-americanii n-au inscris in aceasta perioada, ei marcand eseu dupa revenirea fundasului nostru pe teren.
– in minutul 16 al intalnirii cu Italia, Johan Van Heerden a fost eliminat temporar, iar apoi peninsularii au marcat eseu prin Gori (min. 24), acesta fiind transformat de Allan.
Si mai scump ne-au costat suspendarile dictate impotriva lui Valentin Ursache si Mihai Macovei. Autor al singurului nostru eseu din meciul cu Franta (11-38), primul n-a putut evolua contra Irlandei (10-44). La fel s-a intamplat cu Macovei, care, dupa ce a inscris cele doua incercari cu Canada (17-15), a fost suspendat pentru partida cu Italia… Cu ei pe teren, Romania ar fi avut alte asteptari in partidele cu numarul 2, respectiv 4 la aceasta Cupa Mondiala. Mai ales ca era vorba despre vicecapitanul, respectiv capitanul nationalei noastre.
In concluzie, Stejarii n-au fost mai indisciplinati decat jucatorii altor natiuni participante la Cupa Mondiala din Anglia. Cu toate acestea, in anii ce vin trebuie lucrat la acest aspect fiind evidenta tendinta arbitrilor de a sanctiona toate gesturile de antijoc. Mai cu seama ca acum oamenii cu fluier au posibilitatea de a apela si la arbitrajul video.
Marian Burlacu
(va urma)